Kerüljön hal a karácsonyi asztalra!

Kerüljön hal a karácsonyi asztalra!

Halászlé és rántott pontyfilé – ezek a legnépszerűbb ünnepi halételek, és szinte minden család karácsonyi étlapján szerepelnek, noha a hazai halfogyasztás kifejezetten alacsony napjainkban. Ennek lehetséges oka egy külön cikket is megérdemel, de a hagyomány az hagyomány, és a hal fontos eleme a karácsonyi menünek, így van ez évszázadok óta. De vajon miért? Őseink idejében még számos néphiedelem tartotta magát, többek között a karácsonyi bejglinek is varázserőt tulajdonítottak. Vajon így lenne a hallal is? Erről szól az Interfood ünnepi cikke, tartson velünk, hangolódjunk együtt a közelgő karácsonyra!

2023.12.07

Szigorú böjt

A keresztény kultúrkörben a karácsonyt hosszú, és eredetileg igen szigorú böjt előzte meg, mely során semmilyen húsfélét nem volt szabad fogyasztani, csakis gyümölcsöt, zöldséget és tésztát. Ebből a nagy szigorból aztán 1966-ban VI. Pál pápa engedett egy keveset, és szentestére engedélyezte a halfogyasztást. Hogy miért a halat választotta? Ennek bizony vallási okai vannak.

Kerüljön hal a karácsonyi asztalra!

A hal mint vallási szimbólum

A katolikus vallás szerint a hal a megtért és megkeresztelt ember jelképe. A kereszténység egyik legfontosabb szimbóluma, mely jelképezi a feltámadt Jézus Krisztust és azokat a híveket is, akik hisznek benne, és alázattal követik őt. A keresztényüldözések idején a bujkálásba kényszerített vallásgyakorlók egy halra emlékeztető ábrát rajzoltak fel a falra, és amerre a hal feje nézett, ott tartották a titkos istentiszteleteket. Emellett a bibliai történetekben is fontos szerep jut a halnak.

Vallástól a folklórig

A keresztény hitrendszer mellett a néphagyomány is fontos ünnepi ételként tartja számon a halat. Ahogyan a karácsonyi bejglinek varázserőt tulajdonítanak, úgy a halnak is. A hal duplán szerencsét hoz, egyrészt pikkelyei a bőséget, a gazdagságot szimbolizálják, másrészt a hal előre mutató gyors mozgása a jövőt jelképei, melyben csupa jó vár a család tagjaira: egészség, lendület és sok szerencse.

Forrás: interfood

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek