Jó nekünk a gluténmentes táplálkozás?

Jó nekünk a gluténmentes táplálkozás?

Napjainkban sokat lehet hallani a gluténmentes táplálkozásról. Egyesek kényszerűségből térnek át erre az étkezési formára, hiszen emésztési zavarokkal kell megküzdeniük, amennyiben glutént fogyasztanak, viszont nagyon sokan saját elhatározásuk miatt iktatják ki az étrendjükből a glutént. Orvosi vélemények szerint erre nincs ugyan semmi szükség, de talán mégis csak van valami értelme elhagyni az étrendből a glutént, merthogy számos előnye van az egészségre nézve. Lássuk is, melyek ezek!

Sokan küzdenek valamilyen emésztési gonddal, amelyet sok minden kiválthat. Napjainkban főként a stresszes életmód az egyik oka az emésztési zavaroknak. Hiába nem érzékeny valaki a gluténre, ha a stressz miatt nem lesz megfelelő az emésztése, akkor csakis jót tesz magának, pontosabban az emésztőrendszeri egészségének a glutén kiiktatásával.

Jó nekünk a gluténmentes táplálkozás?

A gluténmentes étrend a gluténérzékenyek számára egy felüdülést jelent, hiszen véget ér a rémálom, azaz megszűnnek az olyan emésztési panaszok, mint a székrekedés, a hasmenés, a hasi görcsök, a fokozott bélgázképződés és a fáradtság. A gluténmentes étrendre való áttérés csaknem hat hónap alatt az összes kellemetlen tünetet meg tudja szüntetni.

Amennyiben gyulladás alakul ki a szervezetünkben, nem kell megijedni, hiszen ez egy teljesen természetes folyamat. A gyulladásnak nagy szerepe van a kórokozókkal szembeni küzdelemben, illetve a fertőzések leküzdésében. A gond csakis akkor van, ha ez a gyulladás krónikussá válik és hosszú hónapokig, évekig jelen van a szervezetben. Azok, akik cöliákiában szenvednek, megtapasztalhatják ezt a fajta gyulladást, ami meg is szűnik, ahogy áttérnek a gluténmentes étrendre.

A gyulladás a beleket is károsítja, viszont ha kiiktatjuk az étrendünkből a glutént, akkor a folyamat megáll és a bélrendszer akár teljesen meg is gyógyulhat.

A gluténre érzékeny személyek gyakran tapasztalnak meg agyi ködöt és fáradtságot. Ez azért van, mert a bélrendszer károsodik, és hiába étkezik valaki egészségesen vagy fogyaszt étrend-kiegészítőket, a tápanyagok nem tudnak kellőképpen felszívódni és hasznosulni. A gluténmentes táplálkozás azonban segíthet ezeknek a problémáknak a megszüntetésében és még energiával is ellátja a szervezetet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek