Immunerősítő gyümölcsök, zöldségek

Immunerősítő gyümölcsök, zöldségek

Építsük be a szezonális, hazai zöldségeket és gyümölcsöket az étrendünkbe, mert ezek segítenek erősíteni immunrendszerünket, hogy ellenállóbak legyünk a betegségekkel szemben!

Alma
C-vitamin-tartalma miatt immunerősítő hatású, magas víz-, gyümölcscukor- és szőlőcukor-tartalma pedig könnyen emészthetővé teszi. Az alma több mint 30-féle nyomelemet és vitamint tartalmaz!

Körte
Magas vas-, kálium- és foszfortartalmú gyümölcs, ami leszedése után is érik, ezért ha kemény körtét vásároltunk, várjunk pár napot a fogyasztásával. Jó hatással van az idegrendszerre, ezenkívül ajánlott a vérszegény, illetve savproblémával küzdőknek.

Sütőtök
Ez a csodaszép színű zöldség egész ősszel és télen fogyasztható, ráadásul számtalan módon készíthetjük a sütőtökös finomságokat. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, a benne lévő káliumnak köszönhetően pedig segíti a szervezet méregtelenítését és tisztítja a vért. Kitűnő antioxidáns.

Édesburgonya
A hazánkban is termő édesburgonyát is érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel magas a fehérjetartalma, és gazdag a többi között B1-, B2-, B6- és E-vitaminban.

Vörös káposzta
A szegények gyógyszereként is emlegetett zöldség nem véletlenül érdemelte ki ezt a címet. Rendkívül magas a vitamintartalma, főleg az A-, B- és C-vitaminokban bővelkedik.

Cékla
Antioxidáns, rendszeres fogyasztása védelmet nyújthat a különböző fertőzésekkel szemben. A zöldség mellett ebben az időszakban érdemes minél több céklalevet fogyasztani!

Dió
Bővelkedik ásványi anyagokban, de élelmi rostokban is gazdag. Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat, és tökéletes kálium-, foszfor-, cink- és rézforrás a szervezet számára. A dióból sajtolással kinyert dióolajat is építsük be a táplálkozásunkba, mivel magas linolsav- és E-vitamin-tartalma segítheti az immunrendszer működését.

Édesburgonyás lencsesaláta rukkolával

Hozzávalók:
2 darab édesburgonya (vagy sütőtök)    
1 db kígyóuborka (vagy avokádó)
1 fej vöröshagyma
3 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet    
25 dkg lencse
5 dkg rukkola
ízlés szerint feta
ízlés szerint chilipehely

Immunerősítő gyümölcsök, zöldségek

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Az édesburgonyát, a hagymát, az uborkát vágjuk kockákra. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, aki kedveli a pikánsabb ízeket, szórja meg chilipehellyel. Sózzuk, borsozzuk, kb. 30 percig süssük, míg minden puha és pirult nem lesz.
A lencsét közben főzzük puhára, ha konzervet használunk, öntsük le a levét, öblítsük át. Kicsit melegítsünk rá a lencsére, ha konzerv volt, mert melegen jobban magába szívja a fűszereket, önteteket. Adjuk hozzá a megpirult zöldségeket és a rukkolát, majd öntsük nyakon a balzsamecettel és az olívaolajjal. Feta sajttal megszórva, rögtön tálaljuk.

Lila káposztás coleslaw-saláta

Hozzávalók:
1/2 fej lila káposzta
1 darab répa
1 darab vöröshagyma
1 teáskanál só
1 marék koriander
1 teáskanál gyömbér (reszelt)
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál szezámolaj
1 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál rizsecet
1 csipet cukor
opcionális szezámmag (fekete)

Immunerősítő gyümölcsök, zöldségek

Elkészítés:
A lila káposztát, a hagymát és a répát vágjuk vékony szeletekre, vagy gyaluljuk le. A koriandert aprítsuk össze, a fokhagymát és a gyömbért reszeljük le.
Tegyük a káposztát egy tálba, sózzuk meg, jól dörzsöljük a sót a zöldségbe. Hagyjuk így 15-20 percig. Öblítsük át hideg víz alatt, jól csöpögtessük le. Keverjük össze a hagymával, répával és a korianderrel. Egy kisebb tálban keverjük össze a szezámolajat, szójaszószt, gyömbért, fokhagymát, rizsecetet és cukrot. Öntsük a dresszinget a zöldségekre, alaposan keverjük össze, ízlés szerint sózzuk. Fedjük le, tegyük a hűtőbe pár órára, hogy összeérjenek az ízek. Tálalásnál szórjuk meg szezámmaggal.

Immunerősítő, melegítő céklakrémleves

Hozzávalók:
3 db közepes cékla
1 fej vöröshagyma
2 db közepes krumpli
2 gerezd fokhagyma
víz a főzéshez
1 tk só
1 tk gyömbérpor
1 csipet bors
2 dl konzerves kókusztej

Immunerősítő gyümölcsök, zöldségek

Elkészítés:
A zöldségeket tisztítsuk meg, majd daraboljuk közepes kockákra, és tegyük egy edénybe. Öntsük fel őket annyi vízzel, amennyi ellepi, és a sóval főzzük puhára. A főzővízzel együtt turmixoljuk pépesre, adjuk hozzá a borsot és a gyömbért, majd a kókusztejet is keverjük hozzá.

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse minden hónap elején a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek