Húsvéti különlegességek

Húsvéti különlegességek

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, de a valláson kívül a tavaszvárás, a megújulás eljövetelének ünnepe is. Ilyenkor összegyűlik a család, mindig megtelnek az asztalok mindenféle hagyományos és különleges finomsággal. Az illatos sonkától kezdve a tojásokon keresztül az ízletes desszertekig szinte minden megtalálható az ünnepi menüben.

Ricottás-sonkás muffin

Hozzávalók:

1 db tojás
10 dkg sonka
3 közepes db újhagyma
22 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 dl olívaolaj
3 ek tejföl
20 dkg ricotta
5 dkg parmezán sajt  
só és bors ízlés szerint


Húsvéti különlegességek


Elkészítés

A tojást felverjük, a sonkát és a hagymát apró darabokra vágjuk. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, a sütőport és a fűszereket. Összekeverjük, majd jöhet szépen sorban a többi: olívaolaj, tojás, tejföl, sonka, póréhagyma, ricotta. Határozott mozdulatokkal összekeverjük, és egy kanál segítségével a muffinformákba töltjük. A tetejüket kevés sajttal megszórjuk.
200 fokon kb. 30 percig sütjük, és azonnal tálalhatjuk is.

Húsvéti spenóttorta

Hozzávalók:


A tésztához:
30 dkg finomliszt
0,5 dl napraforgó olaj
1 kávéskanál só (vagy mindezek helyett 40 dkg mélyhűtött leveles tészta)

A töltelékhez:

1 kg spenót (vagy 50 dkg mélyhűtött paraj)
30 dkg tehéntúró (tehéntúró)
10 dkg sajt (reszelt)
10 db tojás
5 dkg vaj
1 kis db vöröshagyma
fél csokor petrezselyem
1 ek só
1 késhegynyi bors
1 db tojássárgája (a tészta megkenéséhez)

Húsvéti különlegességek

Elkészítés:
Gyúrjunk az átszitált lisztből és az olajból sós, langyos vízzel lágy, rugalmas tésztát, takarjuk le, és pihentessük egy órát a hűtőben.

A töltelékhez közben vágjuk apróra a megmosott, leforrázott parajleveleket. Futtassuk meg 3 dkg vajon a finomra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá az összevágott parajt (vagy a kiengedett mélyhűtött parajt), és pirítsuk erős tűzön 4-5 percig, majd hagyd kihűlni. Adjuk hozzá az áttört túrót, a reszelt sajtot, a két egész tojást, a finomra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és jól keverjük össze.

A tésztát osszuk egy kisebb és egy nagyobb cipóra, és nyújtsuk ki kerekre egy belisztezett deszkán. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy nyitható tortaformát, és a nagyobbik tésztával béleljük ki úgy, hogy a tészta túllógjon a forma peremén.

Öntsük bele a túrós parajkrémet, simítsuk el, majd formázzunk 8 mélyedést a töltelékbe egy kanállal, és üssük bele a 8 tojást. Sózzuk, borsozzuk, majd lazán takarjuk be a kisebb tésztakoronggal. A forma széléről hajtsuk vissza a lelógó tésztaszéleket, kissé nyomkodjuk össze a takaró tésztalappal, és kenjük meg a tojássárgájával.
Előmelegített, 180 fokos sütőben süssük 50–55 percig. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le fóliával. Ha elkészült, a formában hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt húzzuk le a tortakarikát, csúsztassuk a spenóttortát egy tálra, és szeleteljük fel akár egy tortát.

Lengyel húsvéti sonkaleves

Hozzávalók:
1 l sonka főzőlé
30 dkg főtt, füstölt sonka
2-3 db főtt tojás
2 db répa
1 marék szárított gomba
bors

Húsvéti különlegességek

Elkészítés:
A sonkát felkockázzuk, és a sonkalébe tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott felkarikázott répát, és a szárított gombát. Megfőzzük 20 perc alatt. Külön edényben megfőzzük a tojásokat is, majd meghámozzuk, felkockázzuk, és a levesre halmozva tálaljuk.


A cikk a Patika Tükör áprilisi számában jelent meg. Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek