Hogyan készítsünk növényi sajtokat?

Hogyan készítsünk növényi sajtokat?

A vegán és a paleolit táplálkozás egyik nagy kihívása, hogy a korábban megszokott és szeretett tejtermékeket hogyan helyettesítsük. Néhány évtized alatt egész iparág fejlődött ki a növényi alapanyagú termékek előállítására, feldolgozására. Ma már lehet a boltban vásárolni növényi joghurtot, pudingot, sajtot. Természetesen ezek íze teljesen más, mint a tehéntejből készülteké, és szigorúan véve a megnevezésük is megtévesztő lehet, de azok, akik mellőzni szeretnék az állati eredetű tejet, hálásak értük. Mutatjuk, hogyan készíthetőek el házilag!

2023.08.14

Kesudió sajt

A kesudió sajthoz a magvakat harminc percre forró vízbe áztatjuk, majd turmixgépben simára krémesítjük. Azután fűszerezzük, és kevés vízzel hígítjuk. Ezt követően egy növényi eredetű alapanyagot, az agar-agar port vízzel felfőzünk, és a fűszerezett kesudió masszával tovább turmixoljuk. A végeredmény egy sűrű, teljesen sima massza, ami az agar-agar portól megszilárdul, így a formában való megdermedést követően vágható lesz, mint egy sajt.

Hogyan készítsünk növényi sajtokat?

Mandula sajt

A mandula sajthoz a mandulákat egy egész napra beáztatjuk, majd vékony héjukat lehúzzuk. Egy kevés vízzel elkezdjük turmixolni, ekkor tejfölszerű állagot kapunk. Egy sűrű lyukú szűrőn át egy óra alatt lecsepegtetjük, és a fennmaradt masszát ízlés szerint fűszerezzük. Útifűmaghéjat keverünk hozzá, ettől fog a massza besűrűsödni. Formába öntés után egy éjszakát pihentetjük a hűtőben, másnap már szelhető is a sajt.

Köles sajt

A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben puhára főzzük, majd sörélesztő pelyhet és kókuszzsírt adunk hozzá. Ízlés szerint fűszerezzük, majd teljesen simára turmixoljuk egy botmixer segítségével. Ezt követően már csak formába kell önteni, és egy éjszakára pihenni hagyni. Másnap a formából kivéve már szelhető is, hűtőben tárolva egy hétig friss marad.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek