Higiénia a konyhában is

Higiénia a konyhában is

Nézzünk csak szét a konyhánkban! Mióta várja a mosatlan, hogy valaki végre felszámolja? Biztos, hogy a tegnapi spagettit még megesszük valamikor? Mikor is olvasztottuk le a hűtőt utoljára? Kényes kérdések, amelyeket hajlamosak vagyunk a szőnyeg alá söpörni. Pedig a konyhai higiénia (megléte vagy hiánya) a konyhán kívül is érezteti hatását.

Mindez ráadásul nem is a konyhában kezdődik, hanem már sokkal korábban. Például a boltban, ahol vásárolunk. Bizony, ha jól belegondolunk, már az sem mindegy, mit milyen sorrendben pakolunk a kosarunkba, majd a pénztár előtti szalagra. - Ügyeljünk arra, hogy az egyes élelmiszercsoportok (húsok, tejtermékek, zöldáru, péksütemények) lehetőleg ne érintkezzenek egymással - mondja Hartmann Gabriella dietetikus. - Ha megtehetjük, rakjuk ezeket külön kosárba, de legalábbis külön zacskóba. A mirelit árut csak a vásárlás vége felé válasszuk ki! Egyes üzletekben a hűtőpultok mellett hűtőtasakokat is kínálnak, hogy az árut abba helyezve minél kevésbé szakítsuk meg a hűtési láncot.

Hűtés szakszerűen

Fontos, hogy ez az elkülönítés - vagyis hivatalosabban szólva: szakosított tárolás - aztán a saját konyhánkban is érvényesüljön. Különösen a hűtőben. Tegyük felülre a tejtermékeket, középre a felvágottakat, legalulra pedig a nyers húst. Nyugodtan berakhatunk egy hőmérőt is, hogy ellenőrizhessük, 0 és 5 şC között marad-e a hőmérséklete! Talán spártaian hangzik, de szakértőnk szerint a hűtőt illik hetente egyszer ecetes vagy tisztítószeres vízzel áttörölni. Ma már olyan korszerű hűtőket gyártanak, amelyek leolvasztják magukat! (Ez kis vízcsepegéssel jár, amit folyamatosan fel kell törölnünk.)

Higiénia a konyhában is

Kell-e említeni, hogy készételt nem teszünk be forrón a hűtőbe? Ez a hűtő felmelegedését és így baktériumok elszaporodását okozhatja. Gyorsíthatjuk a hűtési folyamatot, ha a mosogatóba hideg vizet engedünk, és ebbe állítjuk bele az edényt. Nagyüzemi konyhákban egyébként soha nem szabad elraktározni a főtt ételt. Otthon persze ezt mégis gyakran megtesszük, és ez nem is baj, ha betartunk néhány szabályt. Újramelegítéskor például főzzük újra forrásig az ételt! A húsokat süssük ki újra! Lehetőleg másnap vagy legfeljebb harmadnap fogyasszuk el ezeket a maradékokat, de a tojásos és a tésztaételeket másnapig se tegyük el! Ha nem akarjuk kidobni az ételt, még mindig eltehetjük a mélyhűtőbe. Jó tudni, hogy a mélyhűtőre sem tanácsos mindent elnyelő jégbarlangként tekintenünk: a hőmérséklet és a jegesedés függvényében 4-5 havonta ezt is le kellene olvasztanunk! Ami pedig a mirelit áruk felengedését illeti: hagyjuk, hogy ez a sima hűtőben történjen. (Ez persze több időt igényel, de ha előre tudjuk tervezni a menüt, menni fog.) Tartsuk mélyhűtőnk hőmérsékletét -18 şC alatt!

Hol tároljuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Áldás, ha van egy kiskamránk erre a célra. Tartsuk külön polcon a gyümölcsöket, a zöldségeket és a földes árukat, mint amilyen a burgonya és a hagyma. Ha nincs kamránk, használjunk műanyag vagy kerámiaedényeket. A gyümölcsöket tálakban az asztalra is rakhatjuk (nem árt, ha szem előtt vannak, és bárki kedvet kaphat hozzájuk), ezek nem igénylik mindenáron a hűtést. Kivéve az olyan gyümölcsöket, mint az eper - sérülékeny is, bódító illatú is, így hát zárt dobozban helyezzük el a hűtőben!

Akcióban

Alapszabály, hogyy a konyhai munkálatok elkezdése előtt kezet kell mosnunk. Ezt ismételjük meg a főzés egyes munkafázisai között is! Hogy mibe töröljük nedves kezünket? A konyhai törülköző gazdaságos megoldás, ám így fennáll a veszélye, hogy az esetleges fertőzések tovább terjednek. A papírtörlő gyorsan fogy, de nem szennyezi tovább a környezetet. Fontos, hogy a konyhapultot is állandóan tisztán tartsuk - a papírtörlő erre is megfelelő.

Profi konyhákban külön eszközöket használnak a különféle nyersanyagok feldolgozásához. Otthoni körülmények között talán túlzásnak érezném, hogy külön késsel vágjuk fel a húst és a zöldséget, ám a külön vágódeszka intézményének bevezetését kifejezetten javasolt. Egy háztartásban úgyis van két-három vágódeszka, nem kerül semmibe valahogyan megjelölni ezeket, és külön szeletelni a húst, a zöldséget és a kenyeret.

Ki gondolná, hogy a mosogatószivacs is rengeteg baktériumot hordozhat? Időnként ezt is ki kell mosni és fertőtleníteni, havonta pedig mindenképpen lecserélni. Apropó, mosogatás: használjunk folyó vizet!

És még valami: a szemétkezelésről se feledkezzünk meg! Néha bizony a kukát is fertőtleníteni kell, mert különben számos fertőzés forrása lehet. Azt pedig talán említenünk sem kell, hogy aki teheti, gyűjtse szelektíven a hulladékot!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek