Vissza az iskolapadba!

Vissza az iskolapadba!

Melyek a legfontosabb teendők a iskolakezdéskor? Hogyan segíthetjük gyermekeinket, hogy felkészülten léphessék át a tanterem ajtaját? Íme néhány hasznos tanács a zökkenőmentes elinduláshoz.

Egészségügyi problémák

Az osztályfőnökkel és az iskolában dolgozó ügyintézővel már az év elején beszéljék át a szülők, ha gyermekük esetleg gyógyszert szed. Továbbá tájékoztassák az iskolát, ha bármilyen krónikus betegségben szenved gyermekük - például asztma –, hogy mi a teendő, ha esetleg rosszul lesz a nap folyamán, illetve írják le, hogy pontosan mi a teendő probléma esetén. Fontos, hogy az iskola információt kapjon minden étel-, környezet- vagy gyógyszerallergiáról. Ez különösen akkor fontos, ha a gyermeknél bármilyen típusú allergiás reakció léphet fel.

Stresszmentes visszatérés

A legnagyobb ajándék, amit a szülők adhatnak gyermekeiknek, hogy képesek legyenek megbirkózni a stresszes helyzetekkel. Ugyanis a gyerekek a példából tanulnak, ezért a szülőknek ügyelniük kell arra, hogyan kezelik a problémáikat, konfliktusaikat. Különösen fontos, hogy mit mondanak és tesznek gyermekek előtt. Amikor a szülők szoronganak, a gyerekek saját viselkedésükön is érzékelik annak hatását, átveszik rezgésüket. Lényeges az őszinte kommunikáció! Kérdezze meg gyermekét, mi segítene könnyebben visszatérni az iskolába, miben segíthet, hogy az ő elképzelése szerint alakuljon a tanévkezdet.

Ügyeljen gyermeke látására

Iskolakezdés előtt érdemes a gyermeket szemészeti szűrővizsgálatra vinni, akkor is, ha nincs panasza. Az iskolás évek alatt is fontos a rendszeres szemészeti vizsgálat, hisz a gyerekek szemét a sok tanulás, koncentráció rendkívüli módon igénybe veszi. Tanulási és magatartási problémákhoz is vezethet, ha a gyermek látásproblémájára nem derül fény.

A kancsalság, fénytörési hibák néhány műszeres méréssel jól beazonosíthatóak és sok esetben szemüveggel hatékonyan korrigálhatóak. A gyermeki agy rendkívül jól alkalmazkodik ezekhez a problémákhoz, így sokáig rejtve maradhatnak. A hibák korrigálása amellett, hogy rendkívül fárasztó a gyermek idegrendszerének, - így fáradékonyságot, fejfájást okozhat, - a koncentráló képességet is rontja, így a gyermek tanulási kedvét is visszavetheti a kezdeti kritikus szakaszban.

Vissza az iskolapadba!

Az éleslátás szükséges a környezeti ingerek megfelelő befogadásához, így az iskolai teljesítményre is nagy hatással van. A szülőknek fontos információ, hogy a gyermek nem mindig szól vagy nem jól fogalmazza meg a problémáját, hiszen nem is biztos, hogy tudja, milyen élesen látni, nincs összehasonlítási alapja. Az életlen tárgyak a távolban a gyermek számára természetesek lehet, ha soha nem volt olyan eszköz a szeme előtt, ami kiélesítette volna a képet.

Mérje fel gyermeke alvási szokásait

A gyerekeknek alvásra van szükségük, hogy jó teljesítmény nyújtsanak az iskolában és az életben – derül ki a Frontiers in Psychology című tanulmányból. Mindenki ismeri az érzést, amikor egy álmos, nyűgös gyereket próbál reggel "összeszedni" - nem nagy öröm senkinek sem. A kialvatlanságnak számos negatív hatása van az érzelmek szabályozására, a szellemi egészségre, a hormonháztartásra és az anyagcsere működésére is. A korai lefekvés ellenben jótékonyan hat nemcsak a a gyerek fizikai, de szellemi és mentális egészségére, valamint a hangulatára is. A pihentető alvás alatt regenerálódik az agy és a test. A kialvatlanságtó nehezebben tudjuk kordában tartani az érzelmeket.

A legjobb, ha gyermeke lefekvés előtti rutinját jóval a tényleges lefekvés előtt elkezdi, mivel gyakran időre van szükség, hogy megszokja azt a gondolatot, hogy hamarosan aludniuk kell.

A szülőknek fokozottabban oda kell figyelniük gyermekeik alvási szokásaira, főképp az alsó tagozatban. Ebben az életkorban a gyerekek túlterheltnek érezhetik magukat, mivel megerőltető a tanulás, és az iskolán kívüli tevékenységek is fontossá válnak. Úgy tudjuk enyhíteni ezeket a stressztényezőket, hogy segítsünk gyermekünknek a kötelezettségekről időrendben összeállítani egy listát.

A tizenévesek alvási szokásai

A test belső órája – cirkadián ritmus – valójában eltolódik a tinédzser korban. A fiatalok szeretnének későig ébren maradni, emiatt viszont reggel nem tudnak felkelni. A szülők próbáljanak meg határidőket szabni a házi feladatok elvégzésére, majd 9 óra körül kérjék meg a gyereket, hogy zárja le a telefont, mert stimulálhatja az agyat és megzavarhatja az elalvást.

Fogászati ellenőrzések

Félévente ütemezzen be gyermeke fogászati ellenőrzését. Megfelelő fogápolással és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető a rossz fogak kialakulása, megelőzhetjük, hogy olyan betegségek, mint például a fogágybetegség, vagy a könnyen gyorsan mélyre terjedő szuvasodás, felüssék a fejüket. Az ő felnőtt életükben a szülői minta lesz az irányadó, amit mi adtunk át nekik. Ha együtt alakítjuk a szájápolási szokásokat, olyan útravalót kapnak az élethez, mellyel egy sor kellemetlenséget kerülhetnek el.

A cikk a Patika Tükörben jelent meg. Kérje az újságot minden hónapban a gyógyszertárakban!

 

 

 

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek