Ön tudja mi az a gerincsérv?

Ön tudja mi az a gerincsérv?

A derékfájdalom az egyik legelterjedtebb mozgásszervi probléma, melynek kínzó panaszait életünk során legalább 80%-os eséllyel tapasztaljuk meg. A fájdalom hátterében álló ok gyakran a gerinc ágyéki szakaszán kialakuló porckorongsérv, melyet a köznyelvben gerincsérvként is emlegetnek.

2024.06.28

Mi az a porckorongsérv?

Porckorongsérv esetén leggyakrabban a gerincoszlop két legalsó ágyéki porckorongja érintett, mert ezen a szakaszon éri a legnagyobb terhelés a gerincet. A mozgásszegény, inaktív életmód, illetve az ülőmunka egyaránt növelik a porckorongsérv kialakulásának kockázatát.

A sérv mechanikai irritációt okoz a környező idegeknél, melyet tovább fokoz a kialakuló gyulladás. (ülőideg) érintett, melynek gyulladása a köztudatban isiász néven ismert.

Mik a tünetei?

A porckorongsérv (gerincsérv) fő tünete a fájdalom, emellett pedig egyéb panaszok és tünetek is jelentkezhetnek. Ezek megjelenése és érzékelése nagyban függ a sérv elhelyezkedésétől, vagyis a gerinccsatornában való magasságától és oldaliságától. A porckorongsérv leggyakoribb tünetei és panaszai a fájdalom mellett:
  • Zsibbadás
  • Érzészavar
  • Izomgyengeség
  • Vizelet-, ill. székletürítési zavarok (inkontinencia, vizeletretenció)

Mi a megoldás a gerincsérvre?

Az akut derékfájdalommal jelentkező páciensek legalább 80%-ánál az első lépésként alkalmazott átmeneti fájdalomcsillapító kezelések hatásosnak bizonyulnak. Ez a konzervatív kezelés első fázisa, mely során leggyakrabban non-szteroid gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszereket alkalmazunk. Esetenként egy-egy alkalommal szteroid injekcióval segítünk, ha a fájdalom elviselhetetlen mértékű a páciens számára.

A fájdalom csökkenésével egy időben javasolt elkezdeni a szakemberek által szigorúan felügyelt, néhány hétig tartó rendszeres fizioterápiát (gyógytornát) is. A megfelelően alkalmazott gyógytorna szintén hozzájárulhat a páciens állapotának javulásához, valamint segít elkerülni a derékfájdalom visszatérését is!
Hogyan segít a gyógytornász?

A porckorongsérv konzervatív kezelésében kifejezetten fontos a szakszerű, gerinc körüli izmok erősítése (törzsstabilizáló tréning) és a helyes testtartás elsajátítása.

Több, világszinten elismert technika létezik a gerincet érintő fájdalmak csillapítására, melyek együttes alkalmazása jelentős megoldást biztosít a derékfájdalmak esetén:

  • Fizikoterápiás eljárások
  • Különféle lágyrész kezelési technikák pl.: FDM (Fascia Disztorziós Modell), manuálterápia
  • Kinesiotape
  • Köpöly terápia
  • Masszázspisztoly
  • McKenzie-féle Mechanikai Diagnózis és Terápia® (MDT) Módszere®Forrás: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Forrás: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek