Három remek grillrecept
A hétvégére meghívhatjuk barátainkat egy fantasztikus grillpartira. Kísérletezzünk, nem csak egy ízvilágban gondolkodjunk. Legtöbbször olajban elkevert fűszerekkel, fűszernövényekkel pácolunk, párosítva ezeket valamilyen savasabb anyaggal: citromlé, bor, balzsamecet. A savas anyagok - főleg a vörös húsok esetében - fellazítják a hús szerkezetét, porhanyósabb lesz tőle a végeredmény. Próbálkozhatunk olajmentes pácokkal, vagy száraz pácokkal is!
Grilltál tárkonyos balzsamecetes salátával
Hozzávalók:
• 2 db kicsontozott sertéstarja
•2 db filézett csirkecomb
• 4-5 db újburgonya
•6-8 db gomba
a grillpáchoz:
•1 evőkanál mangalicazsír
•jódozott só
• bors
•1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
•1 teáskanál mustár
•fűszerpaprika
a salátához:
•1 fej saláta
•1/2 dl tárkonyos fűszerolaj
•balzsamecet
• sajt
Elkészítés:
A tarját kissé kiklopfoljuk. A grillpáchoz az olvasztott mangalicazsírban elkeverjük a sót, a borsot, a fűszerköményt, a mustárt, az őrölt paprikát. Alaposan kikeverjük, és beleforgatjuk a húsokat (tarjaszeleteket és csirkecombokat). Tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe pácolódni.
A felforrósított grillre sorban rakjuk fel a bepácolt húsokat (a combokat a bőrükkel lefelé rakjuk először), és sütögetés közben folyamatosan forgatjuk. A tárcsa közepén képződött szaftba helyezzük a megtisztított gombafejeket, az apró kockákra vágott krumplit.
A salátafejet alaposan megmossuk, és konyhai ollóval felvagdaljuk (vagy csak tépkedjük), és lazán beleforgatjuk a tárkonyos fűszerolajba. Kevés balzsamecettel megspricceljük, a tetejére lapkasajtot tépkedünk.
Barbecue szószos csirkecomb
Hozzávalók:
- 3 bőrös felső csirkecombfilé
- 3 evőkanál barbecue szósz
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- frissen őrölt tarka bors
Elkészítés:
A csirkecombot enyhén klopfoljuk ki, sózzuk,borsozzuk, tűzdeljük bele a fokhagymákat, majd vékonyan kenjük be olajjal. Tegyük pár órára (vagy egész éjszakára) hűtőszekrénybe. A grillre helyezve egy ecset segítségével sütés közben kenegessük a barbecue szósszal mindkét oldalát. A bőrös felével lefele elkezdjük pirítani! Amikor megsült a hús, mindkét oldalát ismét kenjük át a szósszal. Friss salátával kínáljuk.
Provance-i csirke grill
Hozzávaló:
- 1 kg filézett csirkemell
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 2 teáskanál provance-i fűszerkeverék
- 1 dl olívaolaj
- 1/2 citrom leve
- só
- bors
Elkészítés:
A csirkemellet vágjuk szeletekre, sózzuk, borsozzuk. Készítsük el a pácot! Az olajba keverjük bele a citromlét, a fűszerkeveréket és az áttört fokhagymát. Forgassuk bele a szeleteket, és hagyjuk pihenni néhány órát, ezután grillezhetjük.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

