Gyomorkímélő ételek
A decemberi étkezések után nem árt kicsit könnyíteni a szervezetünkön!
Kókusztejes céklakrémleves gyömbérrel
Hozzávalók:
4 db kis cékla
1 ek kókuszzsír
1 ek gyömbér
3 tk só
bors ízlés szerint
1 dl víz
3 dl kókusztej
1 csipet chilipehely
szerecsendió ízlés szerint
20 g kókuszchips
Elkészítés:
Vágjuk le a céklák két végét, majd egyesével csomagoljuk őket alufóliába, és 180 °C-os sütőben süssük őket 40 percig, vagy amíg meg nem puhulnak. Ha már késznek ítéljük, hámozzuk meg, és kockázzuk fel őket, majd tegyük egy közepes méretű lábosba. Adjunk hozzá egy evőkanál kókuszzsírt, a lereszelt gyömbért, majd alacsony lángon pároljuk egy-két percet. Sózzuk-borsozzuk (viszonylag sok só kell hozzá, a cékla ugyanis nagy részét elnyeli ‒ célszerű főzés közben folyamatosan utána sózni, ha sótlannak érezzük), majd öntsük fel egy deci vízzel.
Botturmixszal kicsit pürésítsük össze, majd több lépésben adjuk hozzá a kókusztejet, és turmixoljuk addig, amíg szép sima lesz. Reszeljünk bele szerecsendiót, és adjuk hozzá a chilipelyhet, majd az egészet melegítsük össze.
Tálaljuk melegen, kókusztejjel és pirított kókuszchipsszel díszítve.
Krémes sütőtökös spagetti
Hozzávalók:
400 g spagetti tészta (durum)
4 teáskanál tökmag (pirított)
petrezselyem ízlés szerint
1 dl víz (tészta fözővíz)
Szószhoz:
3 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 tk édesköménymag
1 tk rozmaring
1 ek füstölt pirospaprika
400 g sütőtök (puhára főzve vagy párolva, lepürésítve)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 dl kókusztej
Elkészítés:
A szószhoz egy lábosban az olívaolajat felhevítjük, beleaprítjuk a fokhagymát, a rozmaringot és az édesköménymagot. Hozzákeverjük a pirospaprikát és a sütőtökpürét. Felöntjük a kókusztejjel majd összeforraljuk kicsit, és félretesszük tálalásig.
A spagettitésztát lobogó, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és azzal a lendülettel hozzá is adjuk a krémes szószhoz. Hozzáöntünk egy kevés főzővizet, majd alaposan összeforgatjuk, hogy a tésztát mindenhol bevonja a szósz.
Pirított tökmaggal és frissen aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Citromos-túrós szelet
Hozzávalók:
2 ek tejföl
0,5 bögre búzadara
250 g tehéntúró (rögös)
2 db tojás
3 csomag vaníliás cukor
1 bögre cukor
2 tk citromhéj
1 citromból nyert citromlé
Elkészítés:
A búzadarát a tejföllel jól összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
Egy tálban a tojások sárgáját, a túrót, a cukrokat, a tejfölös búzadarával alaposan összekeverjük, összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, végül összekeverjük gépi mixerrel.
A felvert habbal összeforgatjuk a masszát, és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. 35-40 perc alatt készre sütjük, célszerű tűpróbával ellenőrizni, hogy elkészült-e a sütemény.
Tanácsok, ötletek:
- A gyomorbarát fogások általában könnyűek, zsír- és cukormentesek, emellett sok egészséges zöldséget tartalmaznak.
- Gyomorkímélő ételek esetében kerülni kell a túl hideg vagy égetően forró ételeket is.
- Ilyenkor nem célszerű megsütni az alapanyagokat, inkább felpuhítani, párolni és főzni, hogy minél több tápanyag maradjon meg bennük, nem beszélve arról, hogy a puha ételeket a gyomor is könnyebben befogadja.
- Inkább kerüljük az erős fűszerezést, lehetőleg enyhe hatásúakat használjunk, de azokat is csak ízesítésre!
- Figyeljünk oda a kellő folyadékbevitelre, ezzel nem csak hidratáljuk a szervezetünket, de felgyorsíthatjuk az anyagcserét és a méregtelenítési folyamatot is. A sok víz vagy ajánlott mennyiségű gyógytea segíthet kimosni a lerakódott salakanyagokat.