Fűben-fában orvosság: a torma

Fűben-fában orvosság: a torma

Hatalmas, harsogó zöld színű leveleivel már messziről felhívja magára a figyelmet a falusi kiskertek elmaradhatatlan növénye, a torma. Vaskos, erős gyökere nemcsak kedvelt fűszer, hanem többféle betegség kiegészítő kezelésére is alkalmas.

Közép-Európában a középkor óta ismert, termesztéséről már 12. századi krónikák is említést tesznek. A gyökeret kezdetben kizárólag gyógyászati célra használták, sebeket gyógyítottak, hólyaggyulladást kezeltek vele. Később alkoholos kivonatot készítettek belőle gyomorgörcsök ellen, majd mézzel keverték az aprított gyökeret, amit torokbántalmakra fogyasztottak. Az aprított gyökeret borogatásként is használták reumatikus betegségek kezelésére.

A torma reszelés közben felszabaduló illóolaja antibakteriális hatású. Csípőssége a benne lévő mustárolajnak köszönhető. Tartalmaz még C-vitamint, cukrokat, különböző enzimeket, aszpargint, kobaltot, glutamint.

Hatóanyagai révén étvágyjavító, vizelethajtó, anyagcsere-serkentő, gyomorerősítő, hurutoldó, általános erősítő, reumaellenes hatással bír.

Fűben-fában orvosság: a torma

A gyökeret nyersen fogyasszuk, lereszelve, kis adagokban. A napi adag ne legyen több 25-50 grammnál. Így alkalmazva, rövidtávon nem okoz mellékhatásokat, a hosszú távú alkalmazástól azonban tartózkodjunk, ellenkező esetben erős hányást okozhat.

A torma megkönnyíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. Serkenti a gyomor- és bélműködést. Alkalmas tavaszi fáradtság megelőzésére, csökkentésére, immunerősítő és vértisztító. Tavasszal salátákba felhasználhatjuk a tormát, keverhetjük friss, tavaszi vadnövényekkel, például csalánnal, gyermekláncfűvel, útifűvel, vadsóskával, turbolyával.

Légúti hurutoldásra a frissen reszelt gyökeret használjuk. Lehetőleg zárt térben végezzük a reszelést, hogy a hatás jobban érvényesüljön. A csípősanyagoknak köszönhetően a hatás gyors lesz, a légutak rövid idő alatt kitisztulnak. (Gyerekeknél kerüljük ezt a módszert!) Készüljön fel erős könnyezésre!

A frissen reszelt gyökeret fekete nadálytőkrémmel, csalánkrémmel, vagy ha rendelkezésünkre áll, friss csalánnal keverjük és a reumás testrészeket kenjük be ezzel a keverékkel. Hatékonyan csillapítja az izom-és ízületi fájdalmakat.

A népi gyógyászat tormapépet alkalmaz reumatikus fájdalmak csökkentésére. 1 egész lereszelt gyökeret liszttel és zsírral összedolgozunk. Olyan állagúnak kell lenni, hogy masszaszerűen fel tudjuk tapasztani a fájós testrészre. Addig hagyjuk a bőrön, amíg erősen nem kezdjük érezni a csípő hatást. A felpuhított bőr pórusain keresztül a torma illóolaja beszivárog a fájdalom helyére és ott kezdi kifejteni hatását, ami által a fajdalom jelentősen csillapodik.

Forrás: Sokszínű vidék

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek