Egyen okosan!

A cukorbetegek világnapját június 27-én tartják - világszerte különféle rendezvényekkel kívánják felhívni a figyelmet a diabétesz okozta kóros állapotra, illetve a szövődményekre. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért több tényező is felelős, de ezek közül a legjellemzőbb az elhízás. A megelőzésben ezért különösen fontos szerepet kap a helyes táplálkozás, amihez most ismét szeretnénk segítséget nyújtani.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága ajánlásával elkészített egy új táplálkozási ajánlást, amelyet Okostányér® névre kereszteltek. Ahogy Henter Izabella dietetikus a Magyar Rákellenes Liga Nemzeti Rákellenes Napján elmondta, éppen itt az ideje, hogy tudatosan kezdjünk foglalkozni a táplálkozásunkkal, illetve gyermekeink étrendjével. A NETFIT® (Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt) eredményei szerint a diákok állóképessége messze elmarad az elvárnál, és még mindig nagyon sok a kövér gyermek. 3000 iskolában több mint félmillió gyerek bevonásával végezték el a felméréseket, a BMI adatok pedig megmutatták, hogy a 6-12. osztályos korosztály 5-10 százaléka, vagyis körülbelül egyharmada elhízott. Még meglepőbb azonban, hogy 17 százalékuk sovány, amely hasonlóan veszélyes egészségügyi kockázatokkal járhat, mint a túlsúly. Henter Izabella szerint a menzarendeletre (az Emberi Erőforrások Minisztériumának közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásai, amely táplálóbb, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb, de a szülők szerint olykor ízetlenebb ételt határoz meg a menzán) nem ellenségként kellene tekinteni, hanem örülni neki. A dietetikus szerint a szülőknek is az lenne feladatuk, hogy irányítsák és megtanítsák gyermekeiket, mit ehetnek, és mit nem.
Ehhez nyújthat nagy segítséget az MDOSZ táplálkozási ajánlása, az Okostányér®, amelyről leolvasható, az ajánlások szerint mi legyen egy nap a tányérunkon. Az ábra természetesen az egész napi adagot mutatja, nem egyetlen étkezésre vonatkozik.


Egyen okosan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A krumpli nem zöldség
Napi ételeink fele legyen zöldség, illetve gyümölcs, ebbe beletartoznak a turmixok, levesek, főzelékek, zöldségköretek is. A négyből legalább egy adag legyen friss és nyers, és több zöldséget együnk, mint gyümölcsöt. Az ajánlás természetesen az adagot is pontosan meghatározza, 1 adag 10 dkg friss vagy párolt zöldséget, 1 kis tányér salátát vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcsöt jelent.
Sokaknak nem jó hír, de a burgonya és a kukorica nem számít zöldségnek, annak viszont örülhetünk, hogy a savanyúságok igen. Nem tévedhetünk nagyot, ha minden főétkezéshez eszünk zöldséget, lehetőleg piros, narancs vagy sötétzöld színűt (pl. paradicsom, sárgarépa, brokkoli), mert ezek antioxidáns-tartalma magas. Hüvelyeseket (bab, borsó, lencse) hetente 2-3 alkalommal kell fogyasztani, a fagyasztott zöldségeket nyugodtan választhatjuk (1 évnél tovább ne tároljuk őket!), a konzervek közül viszont a kisebb sótartalmút részesítsük előnyben.

A gyümölcs legyen desszert
A gyümölcsöket inkább desszertnek tekintsük, tízóraira, uzsonnára válasszuk, esetleg ízesítsük velük a salátáinkat. Ezekből is a friss a legegészségesebb, de szárított, fagyasztott vagy konzerv formában is megfelelő. Hetente 2-3 alkalommal együnk kis maréknyi (2-3 dkg) olajos magvat (dió, mogyoró, mandula, tökmag, napraforgómag), de mindenképpen sótlan legyen.

Teljes kiőrlésű a kulcsszó
Néhány évtizeddel ezelőtt még jóval több gabonát ajánlottak a dietetikusok, ma már azt állítják, a gabonafélékből ugyanannyit kell ennünk, mint a zöldségekből. A teljes értékű gabonából készült kenyér, pékáru vagy köret a legmegfelelőbb, de a finomított gabonaféléket (fehér liszt) teljes kiőrlésű lisztből készült ételekkel érdemes helyettesíteni. A teljes kiőrlésű kifli, zsemle, kenyér, tészta, keksz mellett fogyasszunk barna rizst, quinoát, durumtésztát. A javasolt napi 3 adag gabonaféléből legalább egy teljes kiőrlésű legyen, az adag meghatározása ez esetben is fontos: 1 adag egyenlő 1 darab péksüteménnyel vagy közepes szelet kenyérrel, 12 evőkanál (20 dkg) főtt tésztával vagy rizzsel, illetve 3 evőkanál gabonapehellyel.

Napi fél liter tej
Tejet és tejterméket minden nap kell fogyasztanunk, ezek közül a csökkentett zsírtartalmúak a megfelelőek, ezektől nem kell tartanunk, biztosan tejből készülnek, majdnem ugyanolyan magas a kalciumtartalmuk, mint a teljes tejnek, zsír- és energiatartalmuk azonban sokkal kisebb. 1 adag a tejtermékek esetében 2 dl tejet vagy joghurtot vagy kefirt, 5 dkg túrót vagy 3 dkg sajtot jelent. Napi 5 dl tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt.
A húsfogyasztásunkat úgy tudjuk kontrollálni, ha minden főétkezéshez eszünk teljes értékű fehérjét. Sovány húst (10 dkg), belsőséget hetente egyszer, tojást (1 darab), halat hetente kétszer (15 dkg) vagy 3-4 szelet felvágottat (5 dkg) választhatunk.

(Cikkünk folytatását a Patika Tükör 6., júniusi számában olvashatják)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek