Égetően finom

Az erős, csípős ételek a világon mindenhol népszerűek. Vajon miért kedvelik sokan ezt a néha fájdalommal, maró érzéssel járó élvezetet? A válasz egyszerű azok számára, akik szeretik: mert finom! Tudományos magyarázat is állhat azonban a háttérben: számtalan kutatást végeztek a világ több részén a csípős ételek emberi szervezetre gyakorolt hatásairól, valószínűleg a csili aktív hatóanyagának, a kapszaicinnek köszönhetők jótékony hatásai.

Az egyik legnépszerűbb csípős növény a paprika, melynek története egész Kolumbusz Kristófig vezethető vissza, aki elhozta Amerikából ezt a zöldséget, és onnantól kezdve meghódította az egész világot.  A paprikában a kapszaicin vegyület felelős a csípős ízért, amely endorfint szabadít fel az agyalapi mirigyben és a hipotalamuszban, olyan eufórikus állapotot létrehozva, ami például fájdalom esetén, vagy orgazmus után aktiválódik. Emiatt akár természetesen doppingszernek is tarthatnánk, de óvatosan kell vele bánni, mert a túlzott fogyasztás árthat is az egészségnek. Nem mindenki szervezete bírja az erős ételeket, kellemetlen tünetek léphetnek fel az emésztőrendszerben, gyomorégést, hasmenést okozhat, de akár a gyomorsavtermelést is fokozhatja.

A csili jótékony hatása

Egyes állatkísérletek során a megfigyelt alanyokat a csípős ételek fogyasztására próbálták rászoktatni, de nem jártak sikerrel. Ez az eredmény nyilvánvalóvá tette, hogy ez a fajta étkezési szokás az emberek kulturális örökségeként épült be a gasztronómiai élvezetek tárházába.Az egyik  legnépszerűbb paprikafajta a csili, amely nemcsak szárított fűszernövényként, de  friss változatban is remek kiegészítője az ételeknek.  Nagyon sok fajtája ismert, fogyasztása segítheti az emésztést, reumás fájdalmakra is ajánlják, fokozza a vérkeringést, véralvadásgátló és gyulladáscsökkentő, sőt súlycsökkentő hatása is ismert, mivel a hőtermelést fokozza, így a szervezet több kalóriát éget el.

A gyömbér, mint gyógyszer

A paprika mellett hazánkban is elismert az erős illatú és ízű gyömbér, amelynek sokoldalú felhasználása szintén jótékonyan hat a szervezetre.  Sajátos ízét adó vegyületeinek köszönhetően – főként a gingerol és a szogaol -, elsősorban emésztőrendszeri panaszok (puffadás, hasi görcsök, utazási rosszullétek stb.) esetére ajánlják, de migrén csökkentésére, ízületi gyulladásra és megfázásra is kiválóan használható.  Nem csak az ételek ízesítésére alkalmas, de gyógyteát is lehet belőle készíteni, a patikákban pedig kapszula formájában is beszerezhető.

Kis mennyiségben hasznos

A konyhában használatos fűszernövények, mint például a bors, torma, mustár, fokhagyma mind-mind elengedhetetlen kiegészítői az ízek fokozásának. A csípős ételeknek, italoknak egyértelműen antibakteriális és antioxidáns hatásai vannak, ezért megfelelő mennyiségben  nyugodtan fo-gyassza az, akinél nem okoznak egészségügyi problémát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek