Egészségesebb menüt az asztalra

Egészségesebb menüt az asztalra

Bizonyára sokunknak ismerős az a helyzet, amikor a mértékletesebb táplálkozást és rendszeres mozgást a karácsonyi időszakban felváltja a nassolás, a kanapén való ejtőzés, és a többfogásos menü csábítása. A kilók pedig észrevétlenül kúsznak fel ránk. Ha figyelünk az elfogyasztott mennyiségekre, gondosan megválogatjuk az alapanyagokat és az elkészítés módját. Az ünnepi menü is lehet egészséges. Sőt, még egy kis desszertet is megengedhetünk magunknak.

„Karácsonykor szívesen üljük körbe a gazdagon terített asztalt, az étkezés után pedig következhet egy finom bor, egy kis sütemény, és a beszélgetések alatt a szaloncukor is előkerül. Észre sem vesszük, de mire eljön az újév, nem csak kellemes pillanatokkal, de plusz kilókkal is gazdagabbak leszünk. Néhány apró trükkel azonban nem kell lemondanunk a finom étkekről, sőt a testmozgásról sem. Például egy esti séta a hóesésben, kellemesen hat mind a lelkünkre, mind pedig a súlyunkra is” – mondta Bencze Mária, a Budai Egészségközpont dietetikusa.

Hogyan lehet egészségesebb az ünnepi menü?

Legyen hal, a burgonya helyett pedig saláta! A menüben jó ha szerepel hal, illetve hallal készült étel. A hal könnyen emészthető, teljes értékű fehérjeforrás. Jelentős esszenciális zsírsavat is tartalmaz, amely a szervezet számára különösen fontos. A zöldségekben a magas rosttartalom mellett jótékony hatással bír a rendkívül sok vitamin és ásványi anyag, ezért javasolt naponta többször fogyasztani belőlük. Lehetőleg minden étkezésnél szerepeljen nyersen, főzve, párolva, vagy akár savanyúság formájában, de változatosan elkészíthetők a főételek mellé köretként is.

Egészségesebb menüt az asztalra

Sütés helyett párolás

A zsíros ételek megülik a gyomrunkat, rossz közérzetet okozva akár kellemetlenné is tehetik a meghitt hangulatú estét is. Ráadásul a túlzott mennyiségű zsírbevitel hosszú távon a vérnyomásunkra, a szívünkre és a koleszterinszintünkre is negatív hatással lehet.

Az ünnepi menü elkészítésekor is jó, ha a párolást, grillezést vagy a gőzölést választjuk, így nemcsak finomabbak, de egészségesebbek is lesznek az ételek.

Bejgli csakis étkezés után

A finom ebéd után következhet a desszert. Figyeljünk azonban arra, hogy ha a csábító édességek folyton szem előtt vannak, hajlamosak vagyunk egész nap csipegetni belőlük.

Cukros üdítők helyett vizet

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre az ünnepek alatt is figyeljünk!  Napi két-három liternyi folyadékot – azaz vizet – télen is fogyasszunk. A cukros üdítőkkel bánjunk csínján, főképp magas energiatartalmuk miatt. Az alkoholos italoknál részesítsük előnyben a minőségi borokat.

Testmozgás a testi-lelki egészségért

Egy esti séta a hóesésben, egy kis hógolyózás vagy szánkózás tökéletes közös program a családdal vagy a barátokkal. A kellemes pillanatokon és a közös élményeken túl, a friss levegőn való mozgás kiválóan hat a testünkre is, és hatékony segítség lehet a plusz kilók ellen. Ne szegje kedvünket a hideg! Öltözzünk rétegesen, vegyünk fel vízálló overállt, hótaposót és élvezzük a gyönyörű látványt!

A karácsony a szeretet ünnepe, ilyenkor még nagyobb figyelemmel fordulunk családtagjaink felé. Ám nemcsak az ajándékokkal kedveskedhetünk és okozhatunk örömöt, de az imént  említett praktikák segítségével az egészségükre is jobban vigyázhatunk. Kell ennél jobb ajándék?

A cikk a Patika Tükör decemberi számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek