D-vitamin szerepe

D-vitamin szerepe

A D-vitamin legismertebb szerepe a kalcium-anyagcsere szabályozása. Legfontosabb feladata a kalcium belekből történő felszívódásának fokozása, hogy az beépülhessen a csontokba. Emeli a vérplazmában a kalciumszintet, szabályozza a vékonybélből való felszívódását, fokozza a vesében a kalcium-visszaszívást, majd serkenti kiáramlását a csontokból.

A kalcium nagy jelentőségű ásványi anyag, fontos alkotóeleme a csontoknak. Időskorunkban pedig jellemző, hogy nem csupán kevesebb, de lágyabb csontállománnyal is rendelkezünk, ezért szükségünk van az erősítésre. Legalább ennyire fontos tudni, hogy immunmoduláns szerepe is van: az immunrendszer működését és a normális sejtosztódást is segíti.

Ma egyre több betegségről fedezik fel, hogy a háttérben a D-vitamin hiánya is állhat. Többek között csontritkuláshoz, autoimmun megbetegedésekhez, cukorbetegséghez és izomgyengeséghez vezethet, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának gyakoriságát, bizonyos daganatos megbetegedések (emlő-, prosztata-, vastagbélrák) és központi idegrendszeri problémák kockázatát.

Nem csoda, hogy rendszerint tél végén tarol az influenza: a hosszú fényhiány következtében ekkorra a szervezetünkben már annyira leapad a D-vitamin-raktár, hogy az immunrendszer gyengesége számos fertőzés előtt nyit kaput.

Mint szakértőnk hangsúlyozza, nagyon fontos, hogy a nőgyógyászok is felhívják a D-vitamin jelentőségére a nők, különösen a kismamák figyelmét. Egyrészt jó tudni, hogy a D-vitamin hiánya fogamzási nehézségeket is okozhat. Másrészt pedig nem árt tisztában lenni azzal a döbbenetes ténnyel, hogy ha egy nő D-vitamin-hiányban szenved, az még az unokája egészségi állapotára is hatással lehet!

D-vitamin szerepe

Hogyan pótolhatjuk a D-vitamint?

-10 perces nyári UVB-sugárzás = 3000 NE (75 µg) D3-vitamin
- 100 g tőkehalmáj = 250 µg D3-vitamin
-100 g olajos hal = 0,5–10 µg D3-vitamin
-1 dl tej = 0,4 µg D3-vitamin
- 100 g tejtermék = 1-3 µg D3-vitamin
- 100 g tojás = 5-25 µg D3-vitamin
- gyógyszerek, táplálék-kiegészítők: napi 1000-3000 nemzetközi egység D-vitamin mellé szedjünk 1000 mg kalciumot és 500 mg magnéziumot

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek