Csókbetegségek

A csókolózás csökkenti a stresszt, megnyugtat, oxitocint termel. Csókolózni jó, ám jó tudni azt, hogy meg is betegedhetünk tőle, tehát nem mindegy, kinek kínáljuk oda az ajkainkat!

 

Egy rendes csók (tehát nem a szájrapuszi) több mint 80 millió kórokozó cseréjére ad lehetőséget.Ez alapvetően még nem baj, hiszen, ha egészségesek vagyunk, akkor a szánkban élő jó és rossz baktériumok egyensúlyban vannak, nem okoznak betegséget. Ám előfordulhat, hogy partnerünk kórokozói már nem ilyen ártatlanok és megfertőznek minket. Ha szerencsénk van, akkor gyorsan, gond nélkül lerendezi az immunrendszerünk. Ám ha ez nem sikerül, akkor nehéz napoknak, heteknek, hónapoknak nézünk elébe. Lássuk, mi mindent kaphatunk el csókkal!

Ajakherpesz

A rossz hír az, hogy már akkor is megfertőzhet minket, ha épp (még vagy már) nincs seb a partnerük száján, illetve közös evőeszköz, pohár is hordozófelület lehet.A fertőzés makacsul visszatér, többnyire fájdalmas. Kiirtani a szervezetből nem lehet.

Megfázás

Ha influenzás, torokfájós vagy náthás a partnered, akkor a csókja meghívás arra, hogy közösen legyetek betegek otthon.

Mononukleózis

Ezt tényleg csókbetegségnek hívják, mert serdülőkorban és fiatal felnőttkorban fordul elő,leggyakoribb terjedési módja legtöbbször a csókolózás.Ugyanakkor elkapható fiatalabb, még nem randizós korban is pl. úgy, ha közös palackból iszik valaki egy fertőzöttel. A betegség hirtelen magas lázzal, mandulagyulladással, fejfással is kezdődhet, megduzzadhatnak a nyirokcsomók, és elég hosszú, gyakran háromhetes lefolyással, néha szövődményekkel kell számolni.

Szifilisz

A betegséget okozó baktérium csókolózás útján is a szervezetbe juthat, és nemcsak a fertőzés helyén, hanem bárhol okozhat gyulladást, fertőzést. Orvoshoz fordulva gyógyítható. Kezelés hiányában, hosszútávon izomsorvadás, bénulás, téboly és halál lehet a következménye.

 

A Patika Tükör életmódmagazint keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek