Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Herpesz

Vírus okozza, mely normális esetben is megtalálható a szájban és az emésztőcsatornában, de általában csak akkor okoz elváltozást, ha az immun-rendszer legyengül. Tünetei: Az ajkakon egymás mellett elhelyezkedő égő, viszkető apró hólyagok, melyek néhány nap múltán leszáradnak, pörk képződik a helyükön. Általában spontán gyógyul, de az állandó kiújulása gyógyszeres ke-zelést tehet indokolttá. A vírus nemcsak a szájon, de a külső nemi szerveken is okozhat sömört.

 • 2024-04-28 Aloe vera: jó a bőrre és a vércukorszintre

  Az Aloe verát sokan ismerik. Egyesek csak a lakás egyik dekorációs elemének tartják, pedig ez a gyógynövény ennél sokkal többet tud. Nyáron is számíthatunk rá, ha nem törődtünk a fényvédelemmel és a szabályokkal és sok időt tartózkodtunk a napon, hiszen ez a gyógynövény remekül bánik el a napégés okozta negatív következményekkel. Legalábbis nagyon jól hűti a testet, ha leégtünk a napon. Ezen felül az Aloe vera nevű gyógynövényre sok más esetben is bátran hagyatkozhatunk. Mutatjuk is, melyek ezek.

 • 2023-10-23 Folt, furcsa elváltozás az ajkán?

  Az ajkakon számos ok miatt megjelenhet egy-egy folt, seb, bőrképlet, ám amíg egy pattanást vagy herpeszt könnyen beazonosítunk, néhány esetben fontos, hogy bőrgyógyász állapítsa meg a diagnózist.

 • 2022-06-10 Ajakherpesz: aki egyszer a szájára vette...

  Az evésben, ivásban és beszédben is zavaró herpeszes hólyagocskák gyakori nem kívánatos vendégek. Rossz hír, hogy a várva várt napsugárzás, egy jóízűen elfogyasztott ebéd vagy egy csók következménye is lehet az ajakherpesz.

 • 2018-08-07 A legkínosabb betegségek házi gyógymódjai

  Herpesz, aranyér, emésztési zavarok – néhány azok közül a kínos betegségek közül, amelyekről nem szívesen beszélünk, a szájról szájra terjedő házi praktikákat viszont előszeretettel alkalmazzuk. Ezt tapasztalja Eördögh Zsófia diplomás homeopata és piackutató, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanársegédje is, aki számos lakossági kutatást végzett a természetes megoldásokkal kapcsolatosan. A szakértő úgy látja, nem szívesen rohanunk orvoshoz ezekkel a problémákkal, az alternatív gyógymódokkal mégsem vagyunk mindig tisztában. Az önsanyargatás helyett tehát inkább tájékozódjunk, és használjuk a következő, valóban kíméletes megoldásokat!

 • 2014-05-05 Citromfű, a herpesz eltüntetője

  Citromfüvet érdemes a meleg napokon egyre gyakrabban készített limonádéba rakni, de isteni szörpöt is lehet készíteni belőle! De az egészségünkre vajon milyen hatással van?

 • 2014-03-20 Jaj, herpesz!

  Akinek szokott lenni ajakherpesze, az jól tudja, hogy egy-egy stresszesebb időszakban előszeretettel jelennek meg az égő kis hólyagok. Mintha nem lenne már egyébként is elég bajunk!

 • 2014-01-23 Mi az a genitális herpesz?

  Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 20 millió ember fertőződik meg herpesz vírussal. A legismertebb herpesz vírusok - a HSV-1, a HSV-2 és a VZV - gyorsan terjednek és igen fertőzőek. Ezek tehetők felelőssé az ajak herpesz (herpes labialis), a nemi szerveken kialakuló genitális herpesz, illetve a bárányhimlő/övsömör kialakulásáért. A legfontosabb tudnivalókat dr. Torma Katalin bőrgyógyász segítségével foglaltuk össze

 • 2013-10-30 Gyógynövényt a herpeszre!

  Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró hólyagocskák, melyek azonban gyógynövényekkel is kúrálhatók.

 • 2013-10-25 Herpesz: kettős támadás

  A WHO becslése szerint évente 20 millió ember fertőződik meg herpesszel. Többféle herpeszvírus létezik, amelyek különféle betegségekért tehetők felelőssé. Leggyakrabban az ajkakon és a nemi szerveken jelentkező herpesszel találkozunk. Dr. Torma Katalin bőrgyógyászt kérdeztük.

 • 2013-10-07 Vírusos nemi betegségek

  A szexuális úton terjedő betegségek legnagyobb részét baktérium, de némelyikét gomba vagy vírus okozza. Most azokat a legismertebb kórokat mutatjuk be, amelyekért különféle vírusok tehetők felelőssé.

 • 2013-10-02 A herpesz

  Kevesen vannak azok a szerencsések, akik a herpesz fertőzés semmilyen formájával nem találkoztak. Akinek valaha már megjelentek a száján vagy a teste egyéb területén a típusos hólyagocskák, tudja, hogy ez a látszólag jelentéktelen elváltozás milyen kellemetlen lehet annak, akinek a bőrén kialakul.

 • 2013-04-26 Miért tér vissza a herpesz?

  A legismertebb herpeszvírusok gyorsan terjednek és igen fertőzőek. Ezek tehetők felelőssé az ajakherpesz, a nemi szerveken kialakuló herpesz, illetve a bárányhimlő/övsömör kialakulásáért. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 20 millió ember fertőződik meg herpeszvírussal.