Carbonara szószos tortellini - Egészségséfünk receptje
Ismét az olasz konyhát veszem kicsit elő. Amíg fontos volt, hogy minél hamarabb készen legyen az ebéd, gyakran nyúltam a porból elkészíthető szószokhoz. Amikor a kisfiam megszületett, és már velünk együtt evett, egyre inkább előtérbe került, hogy mindet, amit lehet, én készítsek el. Így került sor a saját készítésű carbonara szószra, ami egyébként nem vesz több időt igénybe, mintha porból készíteném. Azóta nagy kedvenc, mindenféle tésztával szoktam készíteni. Most a tortellinit választottam.
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 1 csomag eredeti olasz sonkás tortellini (én a piacon, kifejezetten olasz tésztát áruló boltban szoktam beszerezni)
- 1 csomag (12,5 dkg) kockázott bacon szalonna
- 10 dkg gépsonka kockára vágva
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál oregánó
- 1 kávéskanál petrezselyem
- frissen őrölt bors
- tej
Felteszem a tészta kifőzéséhez szükséges sós vizet főni. Amikor forr, beleteszem a tésztát, megkeverem, leveszem takarékra, ráteszem a fedőt. Kb. 15 perc múlva megnézem, hogy jó-e, ha nem, akkor főzöm tovább, amíg puha nem lesz. Kb. kétszeresére dagad. Közben egy teflon edénybe beleteszem a kockázott bacont és a sonkát. Nem szükséges hozzá plusz zsiradék. Amikor megpirult, megszórom a liszttel, felöntöm a tejszínnel, és még annyi tejet adok hozzá, hogy az átlagosnál kicsit hígabb szószt kapjak. Ez azért fontos, mert egyrészt még sűrűsödik, másrészt a tészta is megszívja magát. Beleteszem az oregánót, petrezselymet, borsot, összeforralom, félrehúzom. Ha kihűlt a tészta, belekeverem. Aki szereti, parmezánnal is megszórhatja.
Tipp! Amikor a vízbe beleteszem a tésztát, megvárom míg újra fölforr, megkeverem, lefedem és elzárom alatta a tűzhelyet. Ez villanytűzhelynél jó, ugyanis az még sokáig tartja a hőt, így energiát spórolhatunk. Így kicsit több a „főzési” ideje.
Jó tudni! Az olaszok sok tésztát esznek, ettől azonban nem kövérebbek, mint más népek. Egyrészt köszönhető a főzéshez használt olíva olajnak, másrészt, hogy a tészták durumlisztből készülnek. Ha tésztát eszünk, én mindig ezt vásárolom, ha lehet, eredeti olaszt, szinte minden változatban kapható.
Tápérték: (100 g)
|
Durumtészta főtt |
Gépsonka |
Bacon |
Energia |
158 kcal |
157 kcal |
486 kcal |
Fehérje |
6,0 g |
22,6 g |
16,8 g |
Zsír |
1,0 g |
7,1 g |
46,5 g |
Szénhidrát |
31,0 g |
0,4 g |
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

