Az édes földicseresznye

Az édes földicseresznye

Az inka bogyó, azaz perui földicseresznye nem csak finom és jó illató, de gazdag vitaminokban is. Kitűnő C-vitamin forrás, de bioflavionidokat is tartalmaz, amely antioxidánsként a sejtek védelmét látja el.

 

A gyümölcsben levő A-vitamin felelős a szem egészséges működéséért, javítja a látást és szerepe van a bőr védelmében is. Rostokban gazdag, ami fontos az emésztés számára, pektint tartalmaz, amely hasmenés esetén és székrekedésre is kitűnő. A benne levő fitosztrolok a vér koleszterinszintjének csökkenésében segítenek. Még van benne almasav, foszfor, vas és citromsav is. A földicseresznye vértiszító és vizelethajtó hatásai is ismertek, segítik a máj és a vesék működését, megakadályozzák a vesekövek képződését. Nyugtatják az idegeket.

Nyersen fogyasztva a leghatásosabb a szervezet számára.

Őshazája Dél-Amerika, de Afrikában és Európában is foglalkoznak a termesztésével, zamatos, lédús és kellemesen édes íze az ananászéhoz hasonlít. A külső, vékony buroknak (nem a héjának!) és éretlen gyümölcsnek mérgezőhatása van, a növényben található alkaloidok miatt.

Főképp szörpöt, befőttet, lekvárt készítenek előle, de desszertek alapanyagaként is kitűnő.

Az édes földicseresznye

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek