A vitamindús mandulatej

A vitamindús mandulatej

Azok, akik kipróbálták a növényi tejeket és rendszeresen fogyasztják is a kókusz-, a szója- vagy éppen a mandulatejet, semmi pénzért nem innák újra a tehéntejet. Sokan nem divatból, hanem kényszerűségből szoktak rá a növényi tejek fogyasztására, mivel vagy laktóz-intoleranciában vagy tejallergiában szenvednek. Akinek ilyen vagy hasonló gondja van, fontolja meg a növényi tej beiktatását az étrendjébe, mivel ezek az italok megszabadíthatják őket a kellemetlen tünetektől.

Miért is olyan egészséges a mandulatej? Miért fogyasszuk rendszeresen? A mandulatej nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, többek között jelen van benne a kalcium, a B12- és a D-vitamin is.

A mandulatej tehát egy növényi alapú ital, amely nagyszerű választás azok számára, akik tehéntej-allergiában szenvednek vagy áttértek a vegán étkezésre és emiatt nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű terméket, még tejet és tejtermékeket sem.

A vitamindús mandulatej

Napjainkban nagyon sokan szenvednek laktóz-intoleranciában, ami azt jelenti, hogy a szervezetük nem tudja feldolgozni a cukrot, a laktózt, ami az állati eredetű tejben és tejtermékekben megtalálható. A mandulatej azonban egy laktózmentes alternatívája a hagyományos tejnek, így azoknak sem kell lemondani a tejfogyasztásról, akiknek a szervezete nem tudja feldolgozni a laktózt.

A mandulatej jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a tehéntej, így azoknak is hasznos lehet a növényi tejek fogyasztása, akik ügyelnek a napi kalória-bevitelre vagy fogyni szeretnének.

A tej nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amelynek nagy szerepe van a csontok és a fogak egészségének megőrzésében. Ha nem szeretnénk lemondani erről az ásványi anyagról, mindenképpen fontos, hogy kalciummal dúsított növényi tejet fogyasszunk, hogy maximálisan ki tudjuk elégíteni a szervezetünk kalciumszükségletét.

A mandula, így a mandulatej E-vitaminban is nagyon gazdag, amely egy nagyszerű antioxidánsnak számít. Jelentős szerepe van a bőr egészségének fenntartásában, de a szemnek és az immunrendszernek is nagy szüksége van rá. Vannak olyan mandulatejek, amelyek nemcsak kalciumot, hanem D-vitamint is tartalmaznak. Ez azért hasznos, mivel ez a vitamin is támogatja az immunrendszer működését és segíti a kalcium felszívódását.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek