A vitaminbevitel súlygyarapodást okoz?

A vitaminbevitel súlygyarapodást okoz?

Sokan azért ódzkodnak a vitaminos készítmények szedésétől, mert attól tartanak, hogy ezért ragadnak rájuk a fölös kilók. Úgy tűnik, hogy ez egy tévhit, és egyre több vizsgálat eredményei cáfolják ezt a hibás elképzelést.

Kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen vitaminos étrend-kiegészítőket fogyasztanak, alacsonyabb a testtömeg és a testzsír-tartalom, mint azoknál, akik nem,- fizikai aktivitástól és diétától függetlenül. Ugyanez figyelhető meg a nőknél is. Emellett, a nőknél még azt is megállapították, hogy a vitaminokat szedők körében kisebb az étvágy, mint a vitaminokat nem szedők körében.

Az elhízottak általában D-vitamin-hiányosak

Az utóbbi időben számos vizsgálat hívta fel a figyelmet arra, hogy az elhízottaknál az átlagosnál alacsonyabb a szervezet D-vitamin-szintje. Vagyis, az elégtelen D-vitamin-ellátottság és a plusz kilók között kapcsolat állhat fenn. Nincs arra garancia, hogy a D-vitamin-bevitel fokozása fogyást idézne elő, de lényeges látni azt, hogy a D-vitamin-háztartás problémái és a testtömegkontroll zavara összefüggnek egymással.

A vitaminok fekete báránya a B-vitamin

Ha hízásról van szó, akkor a vitaminok közül a legtöbb vád a B-vitaminokat éri. Ezt cáfolandó, nagy esetszámú vizsgálatokban leírták, hogy a túlsúlyos és elhízott férfiak és nők körében a B6- és B12-vitaminos készítmények használata a súlygyarapodás alacsonyabb mértékével mutat kapcsolatot. Vagyis, bebizonyosodott az, hogy a megfelelő testtömeg fenntartásához megfelelő vitamin-ellátottság is szükséges. A szélsőségek, köztük a vitaminbeviteli korlátozások, hiányállapotokhoz vezethetnek és hízást okozhatnak.

A vitaminbevitel súlygyarapodást okoz?

Talán meglepő, de a B6-vitamin kapcsán a fogyás támogatását alátámasztó bizonyítékok állnak rendelkezésre. Vizsgálatok alapján a B6-vitamin hatásos lehet a testtömegindex (BMI) csökkentésében, illetve az elhízással összefüggő testösszetétel (pl. testzsírtartalom) javításában.

Tanulság: a vitaminok fogyasztását az elhízástól tartva nem szabad korlátozni ‒ legyen szó akár vitaminokban dús ételekről, akár a vitaminhiány rendezését szolgáló vitaminos készítményekről.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

A cikk a Patika Tükör februári számában jelent meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek