A tojás tényleg árthat a szívnek?

A tojás tényleg árthat a szívnek?

Dr. Jeremy London, a Georgia állambeli Savannahban dolgozó szív- és érrendszeri sebész elmondta, hogy a „tojásnak az évek során nagyon rossz híre kelt”, nagyrészt azért, mert az Amerikai Szívgyógyász Szövetség (AHA) „keményen leszámolt a tojással”, mivel állításuk szerint az rossz táplálékforrás és növelhetik a szívbetegség kockázatát.


A tojás tényleg árthat a szívnek?

London szerint azonban 2015-ben „ez az egész narratíva igazán meglágyult”, ugyanis az adatok nem támasztották alá ezt az állítást – írja a New York Post. „A táplálékkal bevitt koleszterin valójában nem befolyásolja annyira a koleszterinszintünket, mint azt gondolnánk. A tojás kiváló fehérjeforrás” – fogalmaz a sebész. Egy átlagos tojás körülbelül 5-6 gramm fehérjét tartalmaz, de emellett tele van ásványi anyagokkal és mikrotápanyagokkal, például D-vitaminnal, B12-vitaminnal, szelénnel és kolinnal, tehát nem jelent olyan kockázatot, mint amit eredetileg állítottak – jegyezte meg a szívsebész.

Az egészséges felnőttek számára napi egy egész tojás belefér a szívbarát étrendre, míg napi kettő is elfogadható az egészséges, normál koleszterinszintű idősebb felnőttek számára - közölte az AHA.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek