A padlizsán kálváriája

A padlizsán kálváriája

Jöhet egy finom grillezett padlizsán, egy jó muszaka, esetleg némi padlizsánkrém? A padlizsán kissé megosztó étel, sokan szeretik, míg mások kifejezetten tartózkodnak ízétől vagy éppen jellegzetes állagától. Abban viszont mindenki egyetért, hogy termése dekoratív, hiszen mély és intenzív színéről kapta nevét a lila egyik árnyalta, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos eleme lehet annak, aki szereti. Népiesen nevezik még tojásgyümölcsnek, kékparadicsomnak vagy törökparadicsomnak is. A padlizsánról szól az Interfood legújabb cikke, érdemes velünk tartani!

2024.04.03

A nagy félreértés

Ez az érdekes megjelenésű növény Délkelet-Ázsiából származik, európai bemutatkozása azonban eleinte nem volt túl sikeres. A rejtélyes kinézetű termést ugyanis sokan mérgezőnek hitték, és különféle betegségek megjelenésével hozták összefüggésbe. Éppen ezért Európában hosszú ideig nem tudott népszerűvé válni. Később aztán kiderült, hogy nemhogy nem ártalmas növény, de kifejezetten egészséges is, a néplélek pedig elfeledte a mendemondákat, és egyre többen elkezdték megkedvelni. Hazánkban az 1920-as évektől kezdve van jelen, addigra véget ért kálváriája, és mára a reformkonyhák, illetve az egészséges ételeket kínáló éttermek kedvelt zöldsége.

A padlizsán kálváriája

Hasznos tudnivalók

A padlizsánt körülvevő tévedéseknek remek táptalaja lehetett keserű íze. Ha ugyanis nem elég érett, vagy éppen túlérett, hajlamos arra, hogy íze megkeseredjen. A jókor szüretelt és felhasznált padlizsán viszont nem keserű, ám ehhez tudni kell az érési paramétereit. Érdekesség, hogy nem csak az ismert sötétlila színben fordul elő, hanem létezik fehér és sárga padlizsán is, noha hazánkban jellemzően inkább a lila található meg.

Felhasználási lehetőségei

A padlizsán emberi szervezet számára hasznos vitaminokat tartalmaz, mint az A- és a C-vitamin, valamint ásványi sókban is igen gazdag. Magas rosttartalmával az emésztést, alacsony kalóriatartalmával pedig a fogyókúrát támogatja. Nagyon jól illik rakott és szaftos, zöldséges ételekbe, de kirántva, grillezve, sütve is finom. Készülhet belőle szendvicskrém, krémleves, akár még főzelék is.

Forrás: interfood
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek