A nyár kedvence: a dinnye

A nyár kedvence: a dinnye

Nyáron, amikor odakint tombol a kánikula, nagyon jólesik a zamatos, lédús görögdinnyéből falatozni. Mindamellett, hogy egy nagyon ízletes gyümölcsről van szó, még nagyon egészséges, és ezerféle módon fel lehet használni nemcsak a konyhában, hanem a szépségápolás során is.

A görögdinnye csodálatosan hidratáló gyümölcs, hiszen 90 százalékban vizet tartalmaz, de kitűnő forrása a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak is. Ez a gyümölcs alacsony kalória-tartalommal rendelkezik, viszont rengeteg értékes mikrotápanyagban gazdag, mint például cink, magnézium és kálium. Fokozza az immunitást, javítja a szív egészségét és még a vércukorszint szabályozásában is aktívan részt vesz.

A nyár kedvence: a dinnye

A görögdinnyében található magnézium nagyon lényeges az anyagcsere folyamtokhoz, míg a cink az emésztést, a sejtek növekedését és az idegrendszert támogatja.

A görögdinnye pozitívan hat a bőrünk állapotára is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns C-vitamint, amely még az olyan bőrbetegséget is kezelheti, mint az ekcéma. A gyümölcsben található cink lassítja az öregedési folyamatokat, hiszen részt vesz a sejtosztódásban és a fehérjeszintézisben is.

A szívünkre is hat

A görögdinnye a szív egészségére is pozitívan hat, mivel jó forrása az egyszeresen és a többszörösen telítetlen zsírsavaknak. A jó zsírok jó szolgálatot tesznek a szívroham és a stroke megelőzésében. Ez a lédús gyümölcs magnéziumot is tartalmaz, ami szintén jót tesz a szív működésének és nagyon hatékony a vérnyomás szabályozásában is.

A görögdinnye gyulladáscsökkentő, antioxidáns és értágító hatással is rendelkezik, így nemcsak a szív, hanem az erek egészségét is védi. Mint említtettük, a gyümölcs magnéziumot is tartalmaz, amely a szénhidrát anyagcserét is segít szabályozni, ami pedig közvetlenül befolyásolja a vércukorszintet – így a görögdinnye segítségünkre lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Vasban is gazdag ez a nyári gyümölcs, amely szintén fokozza az immunrendszer működését. A gyümölcs a B-vitaminok gazdag tárháza is, így az idegrendszer védelmét is ellátja. Hasznos lehet idegrendszeri zavarok és a demencia megelőzésében.

A görögdinnye olyan mikrotápanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek az energiaszint fenntartásában. Ezáltal sokkal energikusabbak és aktívabbak lehetünk, még akkor is, ha odakint tombol a kánikula és nagyon meleg van. A sok-sok csodálatos egészségügyi hatása mellett nagyszerűen hidratál és felfrissít bennünket.

A nyár kedvence: a dinnye

A mézdinnye

A szupermarketekben nagy a választék a különböző dinnyefajtákból. A mézdinnyét könnyű felismerni élénksárga színéről, és ez a gyümölcs főleg a forró nyári napokon tökéletes csemege: magas víztartalma miatt ebben a dinnyében kevés a kalória, de gyümölcsös aromája és édeskés íze van. Jóllehet gyümölcscukor-tartalma akár a 10%-ot is elérheti, a mézdinnye egészséges, mert sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A-vitaminban gazdag

A magas, 85-90%-os víztartalom biztosítja a mézdinnye szaftos ízét. Ez különösen a nyári időszakban teszi kiváló frissítővé és ízletes szomjoltóvá. Magas víztartalma miatt alig tartalmaz kalóriát: 100 gramm gyümölcsben csak mintegy 50 kcal található. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt azonban ez is jóval magasabb, mint a görögdinnyéé, mely 24 kcal-t tartalmaz 100 grammonként.

Ennek ellenére a mézdinnye egészséges, mert számos vitamin forrása: a B1-, B2- és C-vitamin mellett főként A-provitamint tartalmaz. Ez a szervezetben A-vitaminná alakul, és a sejtnövekedésben, valamint a látás folyamatában játszik fontos szerepet. 150 gramm mézdinnye már teljesen fedezi a napi szükségletet A-vitaminból, ugyanekkora adag ebből a dinnyefajtából megfelel a napi C-vitamin-szükséglet felének. Ezen kívül a mézdinnye különböző ásványi anyagokat is tartalmaz, a kálium mellett főleg kalciumot, vasat, nátriumot, magnéziumot és foszfort.

Érett vagy sem?

A mézdinnye akár a négy kilót is elérheti, és könnyen felismerhető sárga színéről. Mindenesetre a külső semmilyen következtetést nem enged levonni a mézdinnye érettségi fokáról. Az érettséget gyakran csak nehezen lehet megítélni: a sima, nem túl kemény héj, mely nyomásra kicsit enged, érett dinnyére utal. Ezen felül az érett mézdinnyét enyhén édeskés illatáról lehet könnyen felismerni. Vásárlás után a mézdinnyét szobahőmérsékleten tároljuk, felvágása után pedig frissentartó fóliában a hűtőszekrényben a helye.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek