A máj nem csak a vérszegénység megelőzésében segít

A máj nem csak a vérszegénység megelőzésében segít

Sokan kedvelik a belsőségeket, így a májat is. Egyesek azonban még csak rá sem bírnak nézni erre a táplálékra, pedig nemcsak nagyon ízletes, de roppant egészséges is. Miért is fogyasszunk májat? Mutatjuk a válaszokat.

A belsőségeknek nevezett szervhúsok már évezredek óta a hagyományos étrend szerves részét képezik, ugyanis tele vannak A-vitaminnal, vassal, B-vitaminokkal, ily módon segíthetnek a vérszegénység megelőzésében, támogatják a termékenységet, elősegíthetik a méregtelenítést és egyes tápanyag-hiányosságokat is megelőzhetnek.

A hagyományos kínai orvoslásban is igazi tápanyagerőműnek számít a máj, hiszen úgy gondolják, hogy a szervhúsok rendszeres fogyasztása segít feltölteni a tápanyagraktárainkat és javíthatja az emberi szervek funkcióit is.

Sokféle májat fogyaszthatunk: csirkemájat, marhamájat, de a halmájról és a halmájolajról se feledkezzünk meg, hiszen például a csukamájolaj tele van omega-3 zsírsavakkal, A-vitaminnal és D-vitaminnal.

A máj nem csak a vérszegénység megelőzésében segít

A máj egyik előnye, hogy igen magas a B12-vitamin-tartalma, ami segít a vörösvértestek képződésében, illetve javítja a sejtek működését is. Erre a vitaminra van szükségünk az idegrendszer megfelelő működéséhez, az anyagcsere támogatásához és az agy egészségéhez is.

A máj A-vitaminban is bővelkedik, amely egy zsírban oldódó vitamin. Nemcsak a szabad gyökök számát csökkenti a szervezetben, hanem a gyulladást is. Ez a vitamin támogatja a bőr és a szem egészségét, fenntartja a pajzsmirigy és a csontok egészségét és még a megfelelő immunfunkciók kialakításában is a segítségünkre van.

A máj gazdag forrása a vasnak is, amely tápanyag segíthet a vérszegénység megelőzésében. A máj a folsav, a vas és a B12-vitamin kombinációját is tartalmazza, amely nemcsak a vérszegénység leküzdésében lehet a segítségünkre, de segíthet az olyan állapotok leküzdésében is, mint a fáradtság, az energiahiány, a szabálytalan menstruációs ciklus és a neurológiai problémák.

A máj gazdag forrása a folátnak, a kolinnak, a B6-vitaminnak és a biotinnak is. Ezek a tápanyagok többek között a sejtfunkciókat segítik elő. A máj olyan tápanyagokban is bővelkedik, mint a cink, a króm, a szelén és a réz, amelyek pozitívan hatnak az endokrin rendszerre és az idegrendszerre is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek