A csontleves hatása a gyulladásos bélbetegségre

A csontleves hatása a gyulladásos bélbetegségre

Nem véletlen, hogy a csontlevesről ennyi jót írnak, valóban nagyon egészséges és jó szolgálatot tehet, ha az immunrendszer erősítésére van szükségünk. Nem véletlen, hiszen annyi értékes tápanyagot tartalmaz, hogy azok mind az egészségünket szolgálhatják. Lássuk is, hogy miért is fogyasszuk rendszeresen ezt a fantasztikus levest.

A csontleves tele van olyan kollagénnel, amely az emberi bőrben, porcokban és csontokban is megtalálható – ezek biztosítják a szilárdságukat. A kollagénben lévő aminosavak is segítenek ebben, leginkább a glicin és a glutamin.

A csontlevesben található zselatin egy olyan fehérje, amely az emésztőrendszerben a vízhez kötődik, így segítve nemcsak a jobb emésztést, hanem a normál székletürítést is. Ha valaki gyakran szenved székrekedéstől, fogyassza a csontlevest rendszeresen, mert csak hasznára válik. Mivel a zselatin tele van értékes aminosavakkal, így nagyon hasznos lehet azok számára is, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek.

A csontleves hatása a gyulladásos bélbetegségre

A vékonybélnek nemcsak a tápanyagok normál felszívódásában van nagy szerepe, hanem az immunrendszerünk egészséges működésében is. Manapság egyre több ember szenved az úgynevezett áteresztőbél-szindrómában. Ez azért probléma, mert nemcsak az emésztés nem lesz megfelelő, és nemcsak tápanyagok felszívódásával lehetnek gondok, hanem az immunrendszer is sokkal sérülékenyebb lesz, amely így kisebb hatékonysággal tud megbirkózni a különféle kórokozókkal és fertőzésekkel.

A csontlevesben található aminosavak nagyon hasznosak, különösen a glutaminnak jut nagy szerep, hiszen támogatja a bélgát működését. A glicin pótlása pedig fokozza a bél immunitását, illetve a jó bélbaktériumok elszaporodását.

A csontleves segít megnövelni a szervezetben a glicin és a prolin szintjét, melyek aktívan járulnak hozzá a kollagénképződéshez, ez pedig egyrészt fiatalosabb külsőt kölcsönöz nekünk, másrészt csökkenti a rácok megjelenését.

A kollagén még a fogyást is támogatja, különösen posztmenopauza szakaszába lépő nőknél. A kutatások azt mutatják, hogy elősegíti a zsírégetést és növeli az izomtömeget – ezek együttesen pedig fogyást eredményeznek.

A csontlevesben található glicin elősegíti a mély és pihentető alvást, talán ezért is annyira hasznos ez a leves, ha náthásak vagy influenzásak vagyunk.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek