33 millióan alultápláltak Európában

33 millióan alultápláltak Európában

Az alultápláltság Európában mintegy 33 millió embert sújt. A nem megfelelő tápláltsági állapot lassíthatja a gyógyulást műtétek és sérülések után, csökkentheti a daganatos betegek túlélési esélyeit, nehezítheti a tüdő- és szívbetegek, a neurológiai betegségekben szenvedők rehabilitációját és életkilátásait – írja közleményében a Danone Magyarország. A megoldást a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek jelenthetik – immár növényi alapú változatban is.

2023.04.24
Segíthet a növényi alapú speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer

Minden harmadik ember növényi alapú étrendet követ

Az alultápláltság kedvezőtlen egészségügyi hatásai egyéni, családi és társadalmi szinten is fokozott terhet jelentenek. A több szövődmény, a lassúbb gyógyulás, a hosszabb kórházi ápolás, az önellátási képesség csökkenése és a rosszabb életminőség komoly mértékben emeli az ellátás időszükségletét és költségeit.

Európában egyre többen választják a növényi alapú étrendet, hozzávetőlegesen háromból egy fő követ flexitáriánus, vegetáriánus vagy vegán diétát1. A táplálkozási szokások megváltozása miatt azon betegek körében, akiknél betegséggel összefüggő malnutríció (kóros tápláltsági állapot, például alultápláltság) áll fenn, egyre többen igénylik a növényi alapanyagokból készült „tápszert” (orvosi megnevezése: speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer).

33 millióan alultápláltak Európában

Egekbe szökő egészségügyi kiadások

A megfelelő táplálás és tápláltság nem kizárólag egészségügyi kérdés: az európai országokban évente mintegy 170 milliárd euróval növelik az egészségügyi kiadásokat a táplálékbeviteli problémák, mivel egy alultáplált beteg ellátása akár két-háromszor annyiba is kerülhet, mint a megfelelő táplálékbevitelű páciensé.2,3

Növényi alapú, iható tápszer

Magyarországon már elérhető a Nutricia termékcsalád legújabb, növényi alapú terméke a táplálásterápiát igénylő betegek számára.

A Nutricia Nutridrink PlantBased 4x200 ml-es, fogyasztásra kész kiszerelésben, kizárólag gyógyszertárakban érhető el. Jelenleg két ízben áll rendelkezésre: mokka és mangó-passiógyümölcs ízekben.

A táplálásterápiával kapcsolatos kérdésével forduljon bizalommal a Nutricia diétás tanácsadó szolgálathoz: 06 80 223 223, amely munkanapokon 9-16 óra között ingyenesen hívható. Bővebben a táplálásterápiáról a nutricia.hu honlapon olvashat.

Promóciós kód: ONS23ALLSPE42ONLHU; Lezárás dátuma: 2023.03.16.


1 Ljungqvist O, de Man F. Under nutrition - a major health problem in Europe. Nutr Hosp 2009; 24(3): 368-70.
www.medicalnutritionindustry.com
2 Vegan, Vegetarian or flexitarian Smart Protein. What consumers want: a survey on European consumer attitudes
towards plant-based foods. 2021. www.smartproteinproject.eu.
3 Elia M. The cost of malnutrition in England and potential cost savings from nutritional interventions, Biomedical
Research Centre, 2015. www.medicalnutritionindustry.com
4 Rodríguez-Mañas L, Abizanda P, Barcons N, et al. Malnutrition in institutionalized and community-dwelling older
adults in Spain: estimates of its costs to the national health system. Value Health 2014; 17(7): A507.
www.medicalnutritionindustry.comKapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek