3 érv a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett

3 érv a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett

Az élelmiszerüzletek egész éves, állandó kínálata mellett talán feleslegesnek tűnik figyelni, mikor épp melyik zöldségnek, gyümölcsnek van szezonja. Összeírtunk három okot, ami mégis amellett szól, hogy az adott időszaknak megfelelően vásároljunk!

2024.03.26

1. A változatosság gyönyörködtet!

Mit főzzek ma? A sokat ismételt kérdés, amit valljunk be egymás közt az is utál, aki felteszi, meg az is, akit kérdeznek. Egy idő után nehéz kitörni a megszokott főételek rutinjából. A szezonalitás ebben is utat mutat nekünk! Adott az alapanyag, ehhez pedig lehet bátran új ötleteket keresni, vagy elővenni a nagyi régi receptes füzetét. Fel sem kell tennünk tehát a kérdést, a szezonális zöldség megadja a választ. Gondold csak végig… mikor ettél utoljára egy jó kis zellerkémlevest? Próbáltad már a sült céklát?

3 érv a szezonális zöldségek és gyümölcsök mellett

2. Pénztárcabarát megoldás

Akárhogy is nézzük, a helyben, valóban frissen termesztett növényeket mindenképpen olcsóbban fogják kínálni a piacon is (sajnos ez a nagy áruházakra nem igaz), hiszen számos olyan költségtényező kiesik, mint pl. a szállítás. Belegondoltál már, mekkora utat tesz meg az az eper, mire ideér Spanyolországból? Az utazás pedig  költséges dolog...

Tipp: Ha van a lakóhelyed közelében termelői piac, látogass el hétvégén. Kellemes a tavaszi napsütésben illatos-színes gyümölcsöket és zöldségeket válogatni - ha igazi termelőknél vásárolsz, biztosan fogsz kapni javaslatokat, mit mivel és hogyan érdemes elkészíteni, ha nincs éppen nagy sor.

3. Maximális vitaminbomba

A szállítás nem csak költség, de bizony idő is! A zöldségek és gyümölcsök esetén pedig az idő kritikus tényező, mivel hamar romlásnak indulnak és csökken tápanyagtartalmuk is. A szezonális termények esetén biztosak lehetünk abban, hogy volt idejük megérni, így a vitamin és antioxidáns tartalmuk messze magasabb, mint távolról érkezett rokonaiké, nem beszélve arról, mennyivel ízletesebbek!

Milyen friss zöldségeket és gyümölcsöket kínál neked a tavasz?

Márciusi szezonális kínálata:

Még a téli kínálat a domináns a zöldséges pultokon, de a burgonya, cékla, hagyma, káposzta, leveszöldség és alma mellett  végre megjelenik  a medvehagyma és az újhagyma is. Még kapható a fekete retek is!

Forrás: netamin.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek