Vitaminok a célkeresztben

Vitaminok a célkeresztben

Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem fordulhat elő vitamin- és nyomelemhiány, ha elég zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A nemesítési eljárások, és az üvegházas termelések miatt korántsem tartalmaznak az élelmiszerek annyi tápanyagot, mint régen.

A hagyományos földművelési, növénytermesztési és állattenyésztési módszereket ma már alig ismerjük. A tömegtermelés egészen más technológiákat kíván. Tudja Ön, hol terem a paradicsom? Földben, bokron? Esetleg üvegházban, a mennyezetről lógva? Hallotta esetleg azt is, ha nem érik meg „időben”, egyszerűen kap egy kis vegyszert este, amitől bepirosodik reggelre? Ilyen feltételek mellett nem is csoda, ha élelmiszereink nem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint régen.
Az elmúlt évtizedekben a termesztett növények C-vitamin-tartalma a nemesítési eljárásoknak, az üvegházas termelésnek és a tárolási módszereknek tulajdoníthatóan sokat csökkent és előfordulhat, hogy mire egy saláta vagy körte az asztalunkra kerül, már alig tartalmaz aszkorbinsavat.

Lesz jó gyümölcs?
Vannak olyan kutatók, akik azért küzdenek, hogy élelmiszereink visszanyerhessék régi minőségüket. Dr. Tóth Szilvia Zita, az MTA Szegedi Biológiai Központ Növénybiológiai Intézetének főmunkatársa azon dolgozik, hogy génmódosítás nélkül, egy újfajta eljárással, magas C-vitamin tartalmú zöldség- és gyümölcsfajták előállítása váljon lehetővé a jövőben. Ehhez a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálják, és azt is, hogyan lehetne úgy megváltoztatni a növények működését, hogy azok a C-vitamint a termelődés helyéről elszállítsák és a megfelelő sejtalkotókban raktározzák el.

Hogyan pótoljuk?
Amíg a friss kutatások eredményei valóban kézzelfoghatók lesznek, többféle módszerrel is kiküszöbölhetjük a vitaminhiányt. A legkézenfekvőbb, ha olyan bio, illetve háztáji élelmiszereket vásárolunk, amelyeket a hagyományosra hasonlító vagy emlékeztető módszerekkel állítottak elő. A másik, szintén nem túl bonyolult módszer, ha étrend-kiegészítőkből pótoljuk a hiányzó anyagokat, erről azonban érdemes kikérni a háziorvosunk vagy a gyógyszerészünk véleményét.

Vitaminok a célkeresztben

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek