Táplálkozás kemoterápia alatt

Táplálkozás kemoterápia alatt

A daganatellenes terápia alatt a betegek számos mellékhatással küzdenek, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy eközben is megtartsák a súlyukat és általános kondíciójukat. Hogyan segítheti a hozzátartozó a beteg táplálkozását ebben az időszakban?

Mindenekelőtt sok-sok empátiával. A kemoterápia ugyanis komoly mellékhatásokkal jár, mint a nyáltermelés csökkenése, így a száj kiszáradása, és a nyelési nehézségek, a száj és a nyelőcső nyálkahártyájának sérülése, fekélyei miatt. Állandósul a hányinger, hányás, hasmenés, vagy épp a székrekedés és a fájdalom. Szinte mindenkinél fellép az általános fáradtság és levertség, ami tartós étvágytalansághoz vezet.

Ehhez társul még egy igen súlyos tünet: jelentősen megváltozik az ízek érzékelése. Teljesen új, gyakran kellemetlen ízeket érzékelnek a betegek, a csapvizet savasnak érzik, a narancslé marja a torkukat, a változatos zamatú fűszerek keserűvé válnak.

Táplálkozás kemoterápia alatt

A szagok, illatok érzékelésében is nagy változás következhet be, gyakran ez okozza a hányingert, hányást. A korábban kedvelt ételek illatát sokszor undorító szagnak kezdik érezni a betegek. A betegnek a táplálkozás sokszor nem örömforrás, hanem nagyon nehéz feladat.

A legjobb, amit tehetünk

A kezelés alatt és egy ideig még utána is mindenekelőtt arra kell koncentrálni, hogy az étel legyen könnyen fogyasztható állagú, meghatározó, karakteres ízvilágú, valamint arra, hogy ugyanazt a tápértéket hideg vagy meleg étel formájában is kínálni tudjuk. Az édes ételek nem csak desszertek, hanem önálló étkezések is lehetnek, csakúgy, mint a sós fogások. A megváltozott ízérzékelésű betegek hol a sós, hol az édes ízeket kívánják, és az ízek intenzitására is nagyon érzékenyek.

Többségük egy átlagos adag ételtől megretten, és leküzdhetetlen feladatnak érzi az elfogyasztását. Sokkal könnyebb számukra az étkezés, ha naponta többször kis adagokat fogyasztanak el.

Fehérje és fitotápanyagok

A fehérjében gazdag ételek fontosak, mert ezek segítenek a szöveteket újraépíteni, megőrizni az izomtömeget, és fenntartani az immunrendszer egészséges működését. A gyümölcsök és zöldségek fitotápanyagai gyulladáscsökkentő, antibakteriális és a daganatképződést gátló tulajdonságaikkal rendelkeznek, ezért ezeket bőségesen tartalmazza a beteg étrendje! Kerülendők viszont a feldolgozott, kész, illetve félkész ételek, inkább ragaszkodjunk a friss hozzávalókhoz.

… és a legfontosabb

Ne feledjük: az a legfontosabb, hogy a beteg egyen! Ha otthon nem sikerül ezt biztosítani, kérje ki az onkológus vagy a dietetikus tanácsát!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek