Parlagfű allergia: nem csak légúti tüneteket okozhat

Parlagfű allergia: nem csak légúti tüneteket okozhat

A jól ismert légúti tünetek mellett a parlagfű allergia egyéb panaszokat is okozhat. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy melyek ezek.


Vörös szemek

A parlagfű allergia szénanáthás tüneteket okoz, amiről elsősorban a tüsszögés, orrfújás, orrdugulás jut eszünkbe. A szénanátha azonban gyakran okoz szempanaszokat is. Vörös szemek, allergiás kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet. A tünetek a levegőből a szembe jutó pollenek hatására fokozódnak. Ez ellen érdemes napszemüveggel védekezni, illetve kerülni kell a szem dörzsölését, megérintését. A szemtünetek ellen antihisztamin tartalmú szemcsepp segíthet, így csökkenteni lehet a szénanátha tüneteként jelentkező szemviszketést, és ezáltal a szemdörzsölést is.

Parlagfű allergia: nem csak légúti tüneteket okozhat

Viszkető torok

A szénanátha tünete is lehet, ha gyakran tapasztal kellemetlen viszkető érzést a torkában. A szem- és orrviszketéshez hasonlóan ezt is okozhatja a parlagfű pollen belélegzése, de gondolni kell a keresztallergia lehetőségére is. Különösen, ha a torokviszketés nemcsak ilyenkor, hanem a parlagfűszezontól függetlenül, egész évben jelentkezik és egyéb tünet is társul mellé, például ajak- vagy szájpadlás viszketés, duzzanat, égő érzés. Ilyen esetben ugyanis valamilyen élelmiszer fogyasztása okozza a tüneteket. Parlagfű allergia esetén keresztallergiát okozhat többek közt a görögdinnye, a cukkini, banán és az uborka is.

Súlyosbodó ekcéma

Parlagfű szezonban bőrtünetek is jelentkezhetnek és a meglévők is súlyosbodhatnak. A bőrre tapadó pollenek ugyanis bőrviszketést, ekcémás tüneteket is okozhatnak. A viszketést antihisztamin készítmények szedésével, illetve ekcéma elleni krémek használatával enyhíthetjük. Érdemes vékony ruházattal védeni a bőrt attól, hogy a pollenekkel közvetlenül érintkezzen, illetve pollenszezonban a szabadban sem javasolt teregetni. A nedves ruhán megtapadó pollenek egész nap közvetlenül irritálják a bőrt, belélegzésük pedig nemcsak a bőr-, hanem a légúti tüneteket is felerősítheti.

Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy egyéni érzékenységtől és az aktuális pollen koncentrációtól függően a parlagfű szezonban egyénenként eltérő lehet az allergiás tünetek erőssége. Ettől függetlenül az allergia orvosi kezelése minden allergiás számára fontos, mert csak így lehet megelőzni az újabb allergiák kialakulását és azt, hogy szövődményként asztmás tünetek jelentkezzenek.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek