Pajzsmirigysegítő étrend

Pajzsmirigysegítő étrend

Vannak olyan lappangó betegségek, melyek nem okoznak látványos tüneteket, ezért sokan csak későn, vagy egyáltalán nem ismerik fel őket. Az egyik ilyen a pajzsmirigy megbetegedése, ami nagyon gyakran felfedezetlen marad, mert a betegnek ugyan vannak tünetei, de csak enyhék és általánosak, ezért más lehetséges kiváltó okokra gyanakszik. Egyes kutatások szerint minden nyolcadik nőnél kialakul valamilyen pajzsmirigyprobléma élete során, és csupán a véletlennek köszönhetően derül ki. De mit tehet az, aki már tud róla, és étrendjével szeretné támogatni szervezetét? Mit érdemes ilyen esetben fogyasztani?

2023.10.02

A szerves szelén

A megfelelő szelénbevitel nagyon fontos a pajzsmirigy egészséges működése szempontjából. Kellően változatos étrenddel fedezhetjük azt a szelénmennyiséget, amire szüksége van az emberi szervezetnek. Vannak kifejezetten szelénben gazdag gyümölcsök és zöldségek, amiket rendszeresen érdemes fogyasztani a pajzsmirigybetegségben szenvedőknek.

Szelénben gazdag élelmiszerek

Zöldségek: brokkoli, spenót, káposzta, spárga, gombák
Gyümölcsök: kivi, citrom, sárgadinnye, banán, narancs, szőlő, mangó, szeder
Egyéb élelmiszerek: paradió, teljes kiőrlésű gabonák, marhahús, tengeri halak

Pajzsmirigysegítő étrend

A tojás

A tojás szelénben, jódban, D- és E-vitaminban gazdag, ezek együttese pedig rendkívül hatékonyan támogatja a pajzsmirigy egészséges működését. Pajzsmirigy alulműködés esetén a rendszeres tojásfogyasztás kifejezetten ajánlott, ám azok számára, akiknek túlműködésük van, inkább csak a fehérjét javasolják a szakemberek.

Nem mindegy, hogy túlműködés vagy alulműködés

Pajzsmirigybetegség esetén fontos megkülönböztetni az alulműködést a túlműködéstől, ugyanis mindkét esetben eltérő kezelés és étrend javasolt. Nagyon lényeges, hogy csak endokrinológus szakorvos által előírt életmódváltás és tudatos étkezés lehet a célravezető!

Forrás: interfood

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek