Így működnek (vagy nem) a zsírégetők

Így működnek (vagy nem) a zsírégetők

Sokan éreznek késztetést arra, hogy még a bikiniszezon előtt leadjanak jó néhány feleslegesnek vélt kilót. Angyal Viktória, sportdietetikus szerint érdemes körültekintően eljárni az úgynevezett zsírégetőkkel, és tudatosan felépíteni egy testsúlycsökkentő programot.

Mit lehet tudni a legismertebb zsírégetőkről?

L-karnitin

Bár számos termék ígéri az L-karnitin „zsírégető” hatását, tudni kell, hogy ezt a hatást még soha nem sikerült egyetlen kutatásnak sem hitelt érdemlően bizonyítania vegyes étrendű felnőtt embereknél.
Az L-karnitin tulajdonképpen egy aminosav, amely a zsírsavak transzportjában játszik fontos szerepet. Állítólagos zsírégető hatását sokan azzal magyarázzák, hogy mivel a karnitin a zsírsav szállítórendszer alkotója, így a zsírokban lévő energia csak rajta keresztül használható fel, tehát a zsír energiává történő átalakításához szükséges. Tehát ha növeljük a mennyiségét, hatékonyabban csökkenthető a magas vérzsírszint – áll a hirdetésekben.

Így működnek (vagy nem) a zsírégetők

Ugyanakkor az L-karnitinnak valóban lehet pozitív hatása: egyrészt segíti a regenerálódást, mivel súlyzósedzések után mérsékli a mikrosérüléseket, másrészt állóképességi sportoknál más anyagokkal (pl. koffeinnel és/vagy szénhidráttal) együtt kifejezetten javíthatja a sportteljesítményt. Ilyen értelemben tehát közvetve hozzájárulhat a test zsírtartalmának csökkentéséhez (bár testtömegcsökkentő egyénre szabott étrend nélkül így sem), de elsősorban csak a megnövekedett fizikai teljesítmény hatását javítva. Mozgás és megfelelő étrend hiányában az L-karnitin sem tudja leolvasztani a kilókat.

CLA (konjugált linolsav)

A CLA, vagyis a konjugált linolsav elsősorban a tejtermékekben található, bár kisebb mennyiségben a húsban, a tojásban és a növényi olajokban is előfordul. Ezt azt jelenti, hogy a vegyes táplálkozásban természetes úton is bevisszük ezt az anyagot, átlagosan 150-200 mg-ot naponta.

A CLA ugyanakkor számos „zsírégetőnek” nevezett étrend-kiegészítő hatóanyaga is, és igaz ugyan, hogy állatkísérletekben általában csökkentette a test zsírtartalmát, de az emberi test összetételére gyakorolt hasonló hatását nem minden eredmény igazolta. Bár ígéretesek a kutatások, egyelőre még nem egységes az erről kialakított kép, illetve a felléphető mellékhatásokról is kevés információ áll rendelkezésünkre. A CLA-nak ezenkívül más jellegű hatásait is vizsgálják, amelyek közül a legjelentősebb a rákellenes hatás, amellyel kapcsolatosan biztató eredmények születnek, de szintén időre és további kutatásokra van még szükség az igazoláshoz.

Piruvát

A piruvát (vagy pyruvat) tulajdonképpen a piroszőlősav savmaradéka, egy olyan, minden sejtünkben megtalálható anyag, amely a fehérjék és szénhidrátok lebontása során keletkezik, majd tovább alakulva részt vesz az energiatermelő folyamatokban.

Erről az anyagról számos pozitív tulajdonságot megfogalmaznak a reklámok, mint például, hogy növeli az edzéshez szükséges energiaszintet, aktiválja az anyagcserét, csökkenti az éhségérzetet vagy erős, természetes zsírégető. A szakirodalomban csak nagyon kevés, piruváttal kapcsolatos klinikai vizsgálatról számolnak be.

Kapcsolódó írások