Fogkefe, fogkrém? Nem elég!

Fogkefe, fogkrém? Nem elég!

A fogmosás szükségességét már az óvodában megpróbálják belénk nevelni – sajnos a magyar statisztikák alapján inkább kevesebb, mint több sikerrel. A megfelelő szájhigiéné elérésében két fontos tényező játszik szerepet: a mechanikai és a kémiai tisztítás.

Szerencsére a fogmosási szokásokra irányuló kérdésekre azért egyre többen válaszolják azt a fogorvosi vizsgálatkor, hogy természetesen napi kétszer mosnak fogat. Ezután még mindig sokan meglepetten hallják, hogy a fogkefével-fogkrémmel történő szájápolás nem elég, további eszközökre is szükség van.

A mechanikai tisztítás

A mechanikai tisztítás során az általában szabad szemmel is látható ételmaradékot, lepedéket kell eltávolítani. Ennek legfontosabb eszköze a fogkefe, ami a sörtéi segítségével, megfelelően mozgatva, megtisztítja a szájban található képletek felszínét. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fogkefe sörtéi nem jutnak be mindenhova: sok olyan terület van egy szájban, amit, ha csak fogkefét használunk, sose tisztítunk meg!

Képzeljük el a fogakat úgy, mint két egymáshoz nyomott labdát; a fogkefét helyettesíthetjük egy nyeles autómosó kefével. Ha a labdákat ezzel a kefével akarjuk megtisztítani, belátható, hogy azokat a felszíneiket, amik egymás felé tekintenek, a kefe nem éri el. Akármelyik oldalról is dörzsöljük a labdákat, mindig marad egy terület, ahol összenyomódnak, amit nem tudunk a kefével elérni - sajnos ugyanez a helyzet a fogakkal is.

Ha pedig valamilyen pótlás található a szájban, akkor további olyan, mesterségesen kialakított felszínek találhatók, amik szintén elérhetetlenek a sörtéknek. Például egy híd esetében a hiányzó fog területén a hídtest úgy van megformázva, hogy egyvonalban érintkezzen a nyálkahártyával. Ha ezt a területet a fogkefével szeretnénk megtisztítani, ínysérüléseket is okozhatunk, és fájdalmas is lehet.

Tehát további eszközökre van szükségünk, hogy mechanikailag minden területet megtisztíthassunk. Zárt, ép fogsor esetében a fogselyem az az eszköz, amivel minden fogközt meg kell tudni tisztítani. Vannak a cérnához hasonló henger átmetszetű fogselymek, amik emiatt kicsit vastagabbak, de vannak szalagszerű, vékonyabbak is. Helyes technikával még a legszorosabban összefekvő fogak közé is be lehet vezetni egy megfelelő fogselymet! Nagyobb résekben, fogközökben, vagy pótlások alatt könnyebb a fogközkefét használni. Ezek a kicsi kefék úgy néznek ki, mint az üvegmosó kefék: a sörték egy központi drótból sugár irányba állnak. Meg kell találni a megfelelő méretet, aminek használatával nem sértjük föl az ínyt, de megfelelően elérnek a sörték minden területet.

Fogkefe, fogkrém? Nem elég!

A kémiai tisztítás

A kémiai tisztítás további jótékony hatásokkal egészíti ki a mechanikai tisztítással elérhető állapotot, hogy hosszú távon fenntartható legyen a megfelelő szájhigiéné. Legfontosabb eszköze a fogkrém, azonban a különböző szájvizek is hasznosak. Mindkét termék, összetevőikből kifolyólag, a mechanikai tisztítást mikroszkopikus szinten egészíti ki. A különböző illóolajoknak köszönhetően frissebbé teszik a leheletet, emellett a fogak ásványianyag-összetételére is jótékony hatással lehetnek.

Vannak olyan anyagok, amik az ínyt nyugtatják, regenerálják. Sok esetben a szájüregben található kórokozók elleni védekezést is elősegítik, ezáltal csökkentve például a fogszuvasodás vagy a fogágybetegség kialakulásának veszélyét. Ezért – ha nincs olyan probléma, amire kifejezetten oda kell figyelni – nem szükséges mindig ugyanazt a fogkrémet megvenni. Ha elfogyott egy tubus, ki lehet próbálni egy másikat, aminek valószínűleg más jótékony hatása lesz. A fogmosás végén pedig egy szájöblögetővel zubogtatva az abban található hatóanyagok a szájüreg minden részére könnyen eljutnak.

Dr. Molnár Gergely József
szájsebész szakorvos
dr.molnar(at)patikatukor(dot)hu
+36 70 311 5522

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek