Fejfájást okozó táplálékok és italok

Fejfájást okozó táplálékok és italok

A fogfájás mellett talán a fejfájás az egyik legkínzóbb betegség és egészségügyi probléma. Sokan szenvednek migréntől és fejfájástól és még többen rettegnek, amikor megtapasztalják a tüneteket. Nagyon sokan el sem tudják képzelni, de számos táplálék és ital is oka lehet a fejfájás kialakulásának. A füstölt húsok, a fűszeres ételek és a koffein csak néhány azon ételek és italok listájáról, amelyek akár migrénes fejfájást is okozhatnak. Lássunk most néhány migrént kiváltó élelmiszert és italt. Lehet, hogy Önnél is ezek okozzák a rendszeresen megjelenő fejfájást!

Sokféle sajt is okozhat fejfájást. Azok, akik tudják, hogy melyik sajt vált ki esetükben migrénes fejfájást, mindenképpen kerüljék el annak a sajtnak a fogyasztását. A cheddar, a parmezán és az érlelt sajtok mind kiválthatják a migrénes fejfájást. Ennek az az oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak tiramint, amely egy sokféle élelmiszerben megtalálható vegyi anyag. A tiramin hatására először összehúzódnak, majd kitágulnak az erek, ami migrénes fejfájást generál.

A tiramin a bűnös sok esetben akkor is, ha feldolgozott húsféléket fogyasztunk, főleg ha ezek a feldolgozott táplálékok erősen fűszerezettek. A feldolgozott húsok ráadásul nagyon sok tartósítószert és adalékanyagot is tartalmaznak, amelyek szintén felelőssé tehetők a migrénes fejfájás kialakulásáért.

A szójaszósz nemcsak tiramint, hanem glutamátot is tartalmaz, így duplán is oka lehet a migrénes fejfájás kialakulásának. Mindkét adalékanyag kiválthat migrénes fejfájást, de hasmenést és görcsöket is okozhatnak.

Fejfájást okozó táplálékok és italok

A fagylalt fogyasztása után nagyon sokan tapasztalnak meg migrénes fejfájást. A szájüregben található idegekre van hatással a fagylalt. Ezek az idegek szabályozzák a fejben a vér áramlását, aminek hatására a fejben lévő erek kitágulnak. A fejfájást úgy akadályozhatjuk meg, ha lassabban esszük a fagylaltot vagy más hideg táplálékot.

Forrás: gyógyszernélkül.com

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek