Elég a puffadásból!

Elég a puffadásból!

A haspuffadás nem súlyos betegség, de nemtől, kortól, életmódtól vagy egészségi állapottól függetlenül bárkit érinthet.

Mi a puffadás?

A puffadás a gyomor-bélrendszer működési zavarát jelenti. A gázok ilyenkor felhalmozódnak a belekben, ami teltség- és felfúvódásérzést okoz, és jelentős fizikai és pszichológiai diszkomfortérzéssel jár. A nehézségérzés, a teltségérzés és haspuffadás, a feszülés, nyomásérzés, olykor fájdalom, a gyomorkorgás és a hangos bugyborékolás kellemetlen tüneteivel szinte mindenki találkozott már.

Sőt, gyakran frusztrációhoz vezet és kényelmetlenséget okoz, mivel a szabad mozgásban és tevékenységekben korlátoz. Megnehezíti a teljes mértékű koncentrálást a fontos dolgokra és a mindennapi tevékenységekre. Ráadásul a túl sok gáz okozta megnövekedett hasméret miatt az ember kevésbé érzi magát vonzónak, amitől bizonytalan lesz mindaddig, amíg a puffadás meg nem szűnik.

Elég a puffadásból!

Az életmód az oka

A gyomor-bélrendszerben felszaporodó gázok okozta kellemetlen érzés gyakori probléma. A jelenségnek számos oka lehet, és gyakran összefügg az életvitellel.

Leggyakoribb okai között szerepel a helytelen étrend: a fehér lisztből készült termékek, a zsíros és fűszeres ételek, a fokozott gázképződést okozó zöldségek, főleg a babfélék, káposzta vagy karfiol, a magas rost- és gyümölcs-zöldség tartalmú étrend, illetve az édességek, szénsavas italok, rágógumi előidézheti a kellemetlen jelenséget.

Ne kapkodva együnk!

A puffadást nemcsak az okozza, hogy mit, hanem az is, ahogyan eszünk. Így fokozhatja a puffadást a gyors, kapkodó étkezés, ez ugyanis levegőnyeléssel (aerofágiával) jár. Közvetlenül lefekvés előtt már ne kerüljön étel a szánkba!

Az ételösszetevőkkel szembeni intolerancia, például a laktóz- fruktóz- vagy nátrium-glutamát-intolerancia, szintén puffadást okozhat, ahogy a fizikai aktivitás hiánya is. A mozgásszegény életmód rossz emésztéshez vezet, ami az ételek fokozott mértékű erjedését és gáztermelést okoz a gyomor-bélrendszerben. A szociális tényezők, például a munkával és a családi élettel kapcsolatos stressz is kiválthatja. Stresszhelyzetben a stresszhormonok arra késztetik a szervezetet, hogy a fontosabb működésekre koncentráljon, és növelje az izmok és idegek kapacitását. Ez gyakran az emésztés rovására történik. A puffadás gyakran különböző gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik.

Elég a puffadásból!

A szimetikon enyhülést hoz

Szerencsére nem kell feltétlenül lemondanunk kedvenc ételeinkről, ha haspuffadással küzdünk, léteznek ugyanis olyan készítmények, amelyek hatékonyan enyhítik az étkezést követő hasfeszülést. Az egyik legjobban bevált hatóanyag a szimetikon, amely a gázbuborékok felületi feszültségének csökkentése révén fejti ki hatását, megkönnyítve ezáltal a buborékok felszívódását a bélfalon keresztül, illetve természetes úton történő eltávolításukat a gyomor-bélrendszerből, ezért alkalmazása kímélőbb, mint a görcsoldó készítményeké. A szimetikon helyileg, a bélben hat, és nem szívódik fel, így változatlan formában ürül ki a szervezetből. Ezért gyakorlatilag egészségi és életkorral kapcsolatos korlátozás nélkül alkalmazható.

Eltérő problémára eltérő megoldás

Különbséget kell tenni a puffadás és a hasi görcs között, hiszen különböző tünetekről beszélünk, amelyeket eltérő folyamatok okoztak. Ennek megfelelően az ezen problémákra alkalmazandó készítmények is eltérően fejtik ki hatásukat szervezetünkben – míg a puffadásgátlók a bélben felgyülemlett gázbuborékokat bontják fel, addig a görcsoldók a bélfal izmait lazítják el. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy mindig a panaszainknak megfelelő készítményt válasszunk. Gyakori panaszok esetén a háttérben álló okok tisztázására keresse fel háziorvosát!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek