Csak nem epegörcs?

Csak nem epegörcs?

Nem sok idő telt el a családi ebéden elfogyasztott csülökpörkölt óta. Aztán hirtelen jön az éles hasi fájdalom, amiről úgy érezzük, keresztülszúr rajtunk. Kezünket a hasunkra szorítjuk, kétrét görnyedünk, és esküt teszünk, hogy soha-soha többet, csak ez múljon el még most az egyszer.

Epegörcsre (azaz az epehólyag összehúzódásakor kialakuló fájdalomra) gyanakodhatunk, ha az éles, görcsös vagy akár tompa hasi fájdalom a jobb oldalon, a bordaív alatt jelentkezik, és ismétlődik. Kisugározhat a hátba, a jobb lapocka alá is. Jellegzetes, hogy nehéz, zsíros ételek fogyasztása után jelentkezik. Sokszor kíséri émelygés, hányinger, hányás is.

Mi lehet az oka?

Az epe a zsírok emésztésében játszik szerepet, ezért zsírok fogyasztása után az epehólyag összehúzódik és az epevezetéken keresztül az epe a vékonybélbe ürül. Ha a hólyag működése vagy az epetermelés nem megfelelő, illetve epekövesség áll fenn, akkor könnyen jelentkezhet görcsös hasi fájdalom. Súlyosabb esetben láz is kialakul, ami már az epehólyag gyulladására utal a háttérben.

 Csak nem epegörcs?

Az epekövesség, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, májbetegség, valamint a helytelen, túl sok zsírt tartalmazó étrend mind-mind epegörcsre hajlamosít.

Mit tegyünk?

A meleg vizes borogatás és a has masszírozása segíthet az enyhe fájdalom enyhítésében, de általában görcsoldó és fájdalomcsillapító bevetésére is szükség van.

Ha nem szűnik, vagy rosszabbodik, illetve rendszeresen újra jelentkezik epegörcs, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, mi is az a probléma, ami a panaszt okozza. Nem ajánlatos pontos diagnózis nélkül belevágni további öngyógyításba.

Mindenképpen érdemes fontolóra venni az étrend átalakítását: kerülni a nehéz és zsíros ételeket, inkább kisebb adagokat enni többször, valamint ügyelni a bőséges folyadékbevitelre. Csempésszük be az étrendbe a teljes kiőrlésű liszteket, és figyeljük meg, milyen ételek váltják ki a panaszokat, mert ebben egyéni eltérések is lehetnek. Például sokaknál a tej, a tojás, a mustár, a káposzta, paradicsom és a karalábé kifejezett panaszokat okoz.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek