Így kezeld az aranyered házi készítményekkel!

Így kezeld az aranyered házi készítményekkel!

Az aranyér korunk egyik civilizációs betegsége. Magyarországon átlagosan minden második ember szenved az aranyértől, de a gombás betegségek után ez a második leggyakrabban eltitkolt betegség. Előfordulása az életkorral nő, férfiakon kétszer gyakoribb, mint nőkön. A panaszok az enyhe végbéltáji kellemetlenségtől a súlyosabb fájdalomig terjedhetnek, melyet gyakran vérzés kísér.

Okok

Az elsődleges ok örökletes kötőszöveti gyengeségben keresendő. A leggyakoribb közvetlen kiváltó ok talán a székelés közbeni erőlködés, ami székrekedés esetén nyilván gyakrabban fordul elő, közvetetten tehát jelentős szerepe van a helytelen, rostszegény táplálkozásnak.

Így kezeld az aranyered házi készítményekkel!

Nőknél a várandósság alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, a vértérfogat növekedése, a progszeteron értágító hatása, illetve szintén az erőlködés miatt gyakrabban okoz panaszokat. A szülés után ezek az aranyerek rendszerint visszahúzódnak. Bizonyos májbetegségek is kiválthatják. Megjelenésének kedvez az ülő életmód és a mozgáshiány, az elhízás. Az aranyeres csomók mögött az átlagosnál gyakrabban helyezkedik el végbéldaganat! Az aranyeres csomók kiújulását okozhatják az erős, fűszeres ételek és az alkohol.

Oldat külső aranyérre

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csésze víz

Elkészítés:

Az összetevőket addig kevergessük, amíg sűrű, krém szerű masszát nem kapunk belőle, ezért a vizet csak fokozatosan adjuk hozzá.

Használat:

A fájdalmas részen alkalmazzuk a krémet naponta több alkalommal. Három egymást követő napon ismételjük meg a folyamatot, ezen időszak alatt az aranyérnek gyógyulnia kell.
Egyéb házi praktikák

Ha a megelőző praktikák ellenére kialakultak az aranyeres tünetek, több lehetőség is van a kellemetlen panaszok enyhítésére.

Végy ülőfürdőt!

A testhőmérsékletű víz hőfokát 5-10 percenként emeld 40°C-ig. Ezzel a módszerrel csökkenthető a végbél belső nyomása, a záróizom elernyed. Az érintett területek 20 perces, csak vizes fürdőztetése napi 2-3 alkalommal enyhíti a fájdalmat, és kellemes közérzetet biztosít.

A kamillavirágos ülőfürdőt házilag is elkészítheted, 10 liter vízhez 50 gramm kamillavirágzatra van szükség. Mindössze 10 perc a testhőmérsékletnél kissé hűvösebb vízben, és a külső nemi szervek, valamint a végbélnyílás egyes gyulladásai enyhülnek, a panaszok mérséklődnek.

A természet lágy ölén

A közönséges mogyoró szív alakú levelei többek között cserzőanyagokat, illóolajat tartalmaznak. Összehúzó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatásuk révén aranyeres bántalmak csillapítására is alkalmazzák őket.

A vadgesztenye nagy, barna magjainak gyári kivonatai eredményesen alkalmazhatók aranyérbántalmak kezelésében. A vadgesztenye virágait és leveleit aranyér elleni ülőfürdők alkotórészeiként is hasznosítják.

Sokan szégyellik panaszaikat, és tartanak a vizsgálattól, ezért halogatják az orvos felkeresését. Ezekkel a hétköznapinak számító tünetekkel azért érdemes mégis orvoshoz fordulnod, mert a végbélből származó vérzés vagy a székleten található vér, a láz, valamint 1-2 hétig fennálló aranyeres panaszok gyomor-bélrendszeri betegségre, sőt végbéldaganatra is utalhatnak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek