Intim terület - Káros neki az ülőmunka

Intim terület - Káros neki az ülőmunka

Az ülőmunka jelentős rizikótényező, ami sok női és férfi intim probléma kialakulásáért felelős. Ismerd meg ezt a folyamatot és a probléma megoldását, Gottlieb Ildi intimtorna oktató segítségével.

Két kiemelt területről indulnak a problémák az ülőmunka hatására.

Egyrészt a gerinc élettani tartásának megváltozása miatt, a belek súlya ránehezedik az alhasi szervekre. Nőknél a méhre, petefészkekre és a húgyhólyagra, ami tovább nyomja a végbelet, hüvelyt és húgycsövet, férfiaknál pedig a hólyagot és az alatta lévő prosztatát éri a folyamatos nyomásfokozódás, kívül pedig a herék érintettek. Ez pangásos tüneteket, rossz vérellátást és alhasi renyheséget eredményez nőknél, férfiaknál egyaránt.

A másik terület a gátizomzat, ahol közvetlenül károkat okoz az ülőmunka. A medencefenék izomzatot alulról érő több órán át tartó nyomás révén, már fiatal kortól kellemetlen intim panaszok alakulnak ki.

Nőknél gyakori, hogy az ülőmunka káros hatásaihoz hozzá adódik pár életmódbéli rossz szokás is, amitől még hamarabb kialakulnak a tünetek. Ilyen rossz szokások, a vizelet vagy a széklet tartogatása.

Sokszor hallom a lányoktól, hogy nincs időm kimenni. Van, aki inkább kevesebbet iszik, hogy ne kelljen a mosdóba járkálnia. Ehhez jön még a rendszeres tampon használat - ami tovább gyengíti a hüvelyfal erejét - és a székrekedés, a szülések.

Intim terület - Káros neki az ülőmunka

Férfiaknál az életmódbéli rossz szokások, például a wc-n üldögélés-olvasgatás, a dohányzás, a pocak növesztése is hozzájárul az intim területek gyengüléséhez.

Mi várható ülőmunka hatására?

Nőknél:

 • A húgycsőgyengeség első jeleként, tüsszentésnél, nevetésnél, vagy szökdelésnél futásnál tapasztalható vizeletvesztés.
 • Tág hüvely, aminek jeleként levegő áramlik a hüvelybe szex közben vagy tornázáskor tarkónállásban.
 • Gyenge orgazmus érzet, altesti gyulladások (hólyag, petefészek), felfázások.
 • Aranyér, székrekedés, széltartási nehézség, széklettartási probléma.
 • Előre haladottabb gyengeségnél, ami szintén nem kórtól függ, a szervek süllyedése is jelentkezik. Például: méhsüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv.

Férfiaknál:

 • Már fiatal kortól különböző mértékű potencia zavarok, korai magömlés, csökken a vérrel teli hímvessző erekciós magassága.
 • Prosztata problémák pangásos tünetekkel (gyulladás, kövesedés) vizelési panaszok.
 • Here fájdalmak, herevisszér tágulat.
 • Termékenység csökkenése.
 • Végbél fájdalom, aranyér, székrekedés, széltartási nehézség.

Hallottál már róla?

 • A kutatások szerint tíz év ülőmunka a duplájára emelheti bizonyos típusú bélrákok kialakulásának esélyét. Az ülőmunkát végző férfiak prosztatarákra való hajlama 30% is magasabb lehet, mint az aktív munkakörben dolgozóké.
 • Az Egyesült Királyságban évente 37 500 embert diagnosztizálnak bélrendszeri daganatokkal. Azoknál a dolgozóknál, akik több mint tíz évet töltöttek el ülőmunkával, 94%al nagyobb eséllyel alakul ki béldaganat a disztális bélben. A végbéldaganatok náluk 44%-al gyakoribbak. Az ülőmunka ezen kívül fokozza a gyulladásos betegségek kialakulását is.
 • Annak ellenére, hogy népbetegség, még manapság is gyakran titkolt, az aranyér. Felmérések szerint az ülőmunkát végzőknél az előfordulás aránya 50-85% között mozog.
 • A prosztata állandóan cipeli a hólyagban található vizelet súlyát, és ülőmunka során állandóan nyomó hatásnak van kitéve alulról is ezért állandóan pang a keringése, és igen könnyen megtelepednek benne a gyulladást okozó baktériumok.
 • A stresszinkontinencia (akaratlan vizeletvesztés) és a tághüvely már a középiskolás lányok 65%-át érintő vezető intim tünet, ami a későbbi munkahelyi és életmódbéli hatások által tovább fennáll és fokozódik.

Egyre több az ülőmunkát végző panaszokkal küzdők száma, mivel a prevenció és a rehabilitációhoz kellő alap ismeretkek nincsenek beépítve az oktatásba.

Mi a megoldás, ha ülőmunkát végzel?

Jelentős mértékű megoldást ad a napi szintem végezett intim torna gyakorlatsor az ülőmunka káros hatásával szemben. Megelőzhetőek és megszüntethetőek az intim panaszok, napi 10 perces gyakorlással.

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek