A normál immunfunkció megteremtése

A normál immunfunkció megteremtése

Az immunrendszerre nagyon sok feladat hárul, többek között hogy megvédje a szervezetet a kórokozóktól, azaz a vírusoktól, a baktériumoktól és a gombáktól.

Az immunrendszer védelmezi a szervezetet a betegségek és a fertőzések ellen. Speciális szerepet játszik az idegen anyagok, a mikroorganizmusok, a baktériumok, a vírusok és a gombák elleni védelemben. Az immunrendszer a rák kialakulásának megakadályozására is szolgálhat. Azonban ehhez az immunrendszernek jól kell működnie és fel kell ismernie nemcsak a betolakodó kórokozókat, hanem az abnormális sejteket is a saját sejtjeivel szemben.

Megkülönböztetünk veleszületett és szerzett immunrendszert. A veleszületett immunrendszer nagyon gyorsan és hatékonyan válaszol, ha betolakodókat észlel.

A mikrotápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok nemcsak befolyásolják, hanem támogatják is az immunválasz minden egyes szakaszát. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy egészségesen táplálkozzunk, hiszen az egészséges táplálékok tápanyagokban bővelkednek és aktívan hozzájárulnak a megfelelő immunválasz kialakulásához és fenntartásához.

A veleszületett immunitásban is nagy szerepet játszanak ezek a tápanyagok. A cink és a C-vitamin is fontos szerepet tölt be a megfelelő immunválasz kialakításában.

A normál immunfunkció megteremtése

A cink egy olyan alapvető nyomelem, amelyhez táplálkozás útján jutunk. Jó forrásai közé tartozik a hús, a hal, a tojás, a tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonák, a diófélék és a hüvelyesek.

A cink nagyon sok funkciót tölt be, például feladata van a szénhidrát- és a zsírsavanyagcserében, hatása van a termékenységre és a reprodukciós képességre, valamint a kognitív funkciókra. Az egészséges csontok, haj és körmök fenntartásához is cinkre van szükség. Az immunrendszer működésében is nagy szerepe van, illetve a fehérjék előállításában is. A cink védelmet biztosít az oxidatív károsodással szemben, és a megfelelő sejtnövekedést is biztosítani tudja.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelyet aszkorbinsavnak is szoktak nevezni. A C-vitamin fő forrásai közé tartoznak a citrusfélék, a paradicsom, a zöld leveles zöldségek. Mivel ez a vitamin a vizelettel együtt kiürül a szervezetünkből, így folyamatosan pótolnunk szükséges.

A C-vitamin feladatai közé tartozik a megfelelő immunválasz kialakítása, az energia-anyagcsere, a kollagéntermelés, de az idegek megfelelő működését is biztosítja, illetve nagy szerepe van a vas felszívódásában, valamint antioxidánsként az oxidatív károsodás csökkentésében.

Mind a C-vitamin, mind a cink szerepet játszik a normális immunfunkciók kialakításában és fenntartásában, közreműködik a sejtek és a bőr védelmének, illetve az immunrendszer védekezőképességének biztosításában.

Az A-vitaminnak nagy szerepe van az adaptív és a veleszületett immunitási egészség fenntartásában. Az A-vitamin hiánya hajlamosít bizonyos típusú fertőzések kialakulására, például ilyenek a légzőszervi, a gyomor- és bélrendszeri fertőzések.

D-vitaminra is szüksége van az immunrendszerünknek. Ma már tudományos kutatások igazolják, hogy ennek a vitaminnak a hiányában nagyon könnyen jöhetnek létre autoimmun betegségek. Autoimmun betegség akkor alakul ki, amikor a szervezet nem az idegen kórokozókat, hanem a saját immunsejtjeit kezdi el támadni. Ilyenkor kialakulhat szklerózis multiplex, amikor a központi idegrendszert támadja az immunrendszer, de létrejöhet ízületi gyulladás is, amikor az ízületek esnek áldozatul a támadásoknak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek