A fogak esztétikája

A fogak esztétikája

Ma már elkerülhetetlen velejárója a fogorvosi ellátásnak az esztétika, az alapellátásnak is szerves részét képezi a mindennapi gyakorlatban. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora különbséget veszünk észre egy fémesen csillogó amalgám és egy fogszínű kompozit tömés között?! Azonban ennél sokkal többet jelent az esztétika a fogászatban, ahol a mindennapokban az egyensúlyt keressük a páciensek (olykor irreális) elvárásai és az orvosi gyógyító munka lehetőségei között.

A következőkben a fogászatban felmerülő esztétikai kérdéseket járjuk körbe. Ebben a cikkben a fogmegtartó kezelések (azaz konzerváló fogászat) esztétikai vonatkozásait ismerjük meg, különös tekintettel a fogfehérítésre, a következő számban pedig a rögzített, a kivehető, és az implantációs pótlások támasztotta esztétikai követelményeket vesszük sorra, és kitérünk a fogszabályozásra is.

A törött fog is pótolható

Nem szakavatott szem is egyből látja a különbséget egy ezüst színű amalgám és egy fehér színű kompozit tömés között. Azonban a folyamatos kutatásnak és fejlesztésnek hála, ma már a kompozit tömőanyagok nem csak a funkcionális, de az esztétikai elvárásainknak is sokkal inkább megfelelnek. Például régen egy szerencsétlen balesetben letört nagymetsző helyreállítása nem lett volna elképzelhető tömőanyagból - ma már bizonyos esetekben a megfelelő anyagokból megfelelő szakember által készített élpótlás valós alternatívát jelent a törött fog helyreállításakor. Ugyanakkor amikor egy fog gyökérkezelésre szorul, egyéb esztétikai kihívásokkal kell szembenéznünk. Ha a fog korábban elhalt, akkor a fogbél felől is elszíneződhet, a szürkés árnyalatoktól kezdve akár kissé rózsaszínessé is válhat; de a fogbélbe terjedő szuvasodástól barnássá is válhat az ép foganyag. Ráadásul a gyökérkezeléskor a gyökércsatornába helyezett gyökértömőanyag a kezelés után is elszínezheti a fogat. Az ilyen esetekben javíthatjuk a fog esztétikáját belső fehérítéssel, ami a fogfehérítésnek az a formája, amikor a fehérítőanyagot nem a fog felszínére, hanem annak belsejébe tesszük.

A fogak esztétikája

Egyre népszerűbb a fogfehérítés

Ennél gyakrabban merül föl igényként  a fogfehérítés. Minden esetben egy alapos professzionális dentálhygiénés kezeléssel kell kezdeni, azaz az alapos fogkőlevétel után a fogakat polírozni is szükséges. Nagyon sok esetben már ezzel látható esztétikai javulást érhetünk el, hiszen a fogak felszínére rakódott fogkő, lepedék, illetve az úgynevezett pellikula mind elfedi a fogak eredeti színét, általában sötétebbé, sárgásabbá téve azokat. Amennyiben fogínygyulladás is volt, nem javasolt egyből a tisztítás után elvégezni a fogfehérítést, mert a vérző íny nemkívánt mellékhatásokat okozhat.

A fogfehérítés kémiai lényege a színes molekulák oxidáció során történő lebontása, ezáltal megváltoztatva a fog színét. Ebből következik, hogy a reagensnek el kell érnie a színmolekulákat - tehát ha a fog alapszínét akarjuk megváltoztatni, akkor bizony ezeknek az anyagoknak be kell jutniuk a fog belsejébe. Nem megfelelően végzett eljárás során a fog belsejébe jutó anyagok akár károsíthatják is a fogbelet, ezáltal nagyobb kárt okozva! Továbbá a fehérítés befejeztével a fog mikroszkopikus áteresztőképessége ideiglenesen megnő, tehát a színező anyagok (élelmiszerek: vörös bor, kávé, különféle bogyók, ketchup, egyéb szószok, mint curry vagy szójaszósz, stb.) könnyebben jutnak be a felszínről, így akár jobban is elszíneződhet a fog, mint amilyen a fehérítés előtt volt. Ezt a hatás a savas ételek és italok még inkább fokozzák mindamellett, hogy a fogak érzékenysége is jelentősen megnőhet.

Dr. Molnár Gergely József
szájsebész szakorvos
dr.molnar(at)patikatukor(dot)hu
+36 70 311 5522

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek