Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Demencia

Elbutulás, a lelki és szellemi képesség folyamatos, visszafordíthatatlan hanyatlása. Leggyakrabban az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél és a többszöri szélütésen átesetteknél tapasztalható.

 • 2023-03-08 Csökkenti az elbutulást az egészséges életmód

  A családi kórtörténet ellenére is csökkenti a demencia, vagyis az elbutulás esélyét az egészséges életmód egy új tanulmány szerint.

 • 2022-08-23 Tanácsok agyunk karbantartására

  Az Alzheimer-kór az agysejtek pusztulásával járó visszafordíthatatlan folyamat, amely miatt beszűkül a gondolkodás és visszafordíthatatlanul romlik az emlékezőképesség. Szeptember 21-én tartják az Alzheimer-világnapját.

 • 2022-08-09 Módszerek, amelyekkel elkerülhetjük az Alzheimer-kórt

  Az Alzheimer-kór nem más, mint a demencia egyik típusa. Ez egy olyan degeneratív agyi állapot, amely nemcsak memóriavesztést, hanem a kognitív funkciók jelentős csökkenését okozza, és végezetül az agyi funkciók már egyáltalán nem megfelelően és nem rendeltetésszerűen működnek. A kutatási eredmények azonban arra mutatnak rá, hogy ezek a degeneratív elváltozások elkerülhetők, és ily módon akár az Alzheimer-kór kialakulását is megelőzhetjük. Mutatjuk is, mi szükséges ehhez.

 • 2021-12-28 A tea- és kávéfogyasztás csökkentheti a stroke kockázatát

  A mérsékelt kávé- és teafogyasztás összefügghet az agyvérzés és a demencia kockázatának csökkenésével - állapította meg egy új tanulmány, amelyet a The Guradian ismertetett.

 • 2021-09-08 A túlzott kávéfogyasztás csökkentheti az agytérfogatot

  A túlzott kávéfogyasztást az agytérfogat csökkenésével és az időskori elbutulás (demencia) kockázatának növekedésével hozta összefüggésbe a témában készített eddigi legnagyobb tanulmány.

 • 2021-08-26 Egy nap alatt megállapítható lehet a demencia

  Brit kutatók mesterséges intelligencián alapuló rendszert tesztelnek, melyről úgy vélik, egyetlen agyi felvétel alapján egy nap alatt képes diagnosztizálni a demenciát.

 • 2021-04-23 Gén az időskori rák és memóriazavar előrejelzésére

  Az öregedési folyamatban kiemelt szerepet játszó CDKN2A gén hasonló aktivitási mintázatot mutat a kutyák szöveteiben, mint az emberekében az ELTE kutatóinak legújabb vizsgálata szerint. Így a gén alkalmas lehet a biológiai életkor pontos becslésére, valamint egyes, öregedéssel kapcsolatos betegségek kialakulásának előrejelzésére a kutyák esetében is.

 • 2021-04-11 Egy génmutáció növelheti a demencia kockázatát

  Nagyobb valószínűséggel lesz súlyosabb lefolyású a Covid-19 betegség azoknál az embereknél, akiknek szervezetében jelen van egy demenciakockázatot növelő génmutáció - állapították meg brit szakemberek.

 • 2020-10-13 Az időskori demenciáról a Pesti Színházban

  Az időskori demencia témáját érzékeny humorral feldolgozó művet, Florian Zeller Az apa című darabját mutatják be szombaton Valló Péter rendezésében a Vígszínházban.

 • 2018-04-26 A traumás agysérülések növelhetik a demencia kockázatát

  A mostani tanulmány, amely 36 évre kiterjedően vizsgálta az alanyok egészségi állapotát, kimutatta, hogy a mindössze egyetlen enyhe traumás agysérülést (agyrázkódás) elszenvedett embereknél 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia, és a betegség kockázata minden egyes újabb agysérüléssel és a sérülések súlyosságával tovább nőtt.

 • 2016-11-22 Kismacskák segítenek időseken

  Egy arizonai állatmenhely különös lépésre szánta el magát: felkeresett egy idősek otthonát, hogy az ott lakók segítsenek kismacskákat ápolni.

 • 2015-12-04 Ezért is jó kétnyelvűnek lenni

  Két nyelv ismerete megvédheti az agyat a különböző betegségektől - könnyebben épül fel a kétnyelvű ember például az agyvérzésből és a demenciából is.

 • 2015-11-05 Három keserű évet élhetett volna még Robin Williams

  Drámaian romlott Robin Williams egészsége az öngyilkossága előtti utolsó hetekben - mondta el a filmsztár özvegye a Good Morning America című műsorban.

 • 2015-09-22 Éhezhet-e az agyunk?

  A demencia, azaz az időskori elbutulás gyakorisága világszerte emelkedik, és hátterében gyakran állhat az Alzheimer-kór, amelyre a szeptember 21-ei világnap is felhívja a figyelmet. A 2013-as Demencia csúcstalálkozó adatai szerint közel világszerte 50 millió, Európában több mint 10 millió, ezen belül Magyarországon pedig 250.000 embert érint a probléma. Az időskori elbutulás okait ugyan sokszor nem ismerjük, de életmódunk, ezen belül táplálkozásunk tudatos formálásával sokat tehetünk ellene.

 • 2015-08-27 Tarol a demencia! 2050-re megháromszorozódik a betegek száma

  Megháromszorozódhat, akár 132 millióra is ugorhat a világon a demenciával élők száma 2050-re a kedden megjelent Alzheimer-világjelentés előrejelzései alapján.

 • 2015-08-06 MIND-diétával a demencia ellen

  Zöld leveles zöldségekben, babfélékben, bogyókban és teljes kiőrlésű gabonában gazdag diétával lassítani lehet a kognitív képességek időskori hanyatlását – írja egy amerikai tanulmányra hivatkozva az MTI.

 • 2015-07-28 Egyre kevesebb a demenciás idős

  Az 1930 után született embereknél alacsonyabb lehet a demencia kialakulásának kockázata, mint a korábbi nemzedékek tagjainál - sugallják egy új kutatás eredményei, újabb bizonyítékkal szolgálva arra, hogy az időskori elbutulás előfordulásának gyakorisága a csökkenés jeleit mutatja az Egyesült Államokban és a világ más részein is.

 • 2015-07-07 A tanulás okozza az időskori elbutulást

  Az idegsejteknek el kell tördelniük a DNS-üket ahhoz, hogy tanulni tudjunk – állapították meg amerikai tudósok. Igen ám, csakhogy az idősödő agy már nem javítja ki megfelelően a töréseket, ami az idegsejtek károsodásához vezet.

 • 2015-05-08 Ez az étrend óv meg az öregkori memóriavesztéstől

  A mediterrán étrend jó hatásait már több tanulmányban kimutatták. Valószínűleg meghosszabbítja az életet, óv a szívbetegségektől és a depressziótól. A legújabb kutatás szerint véd az öregkori memóriavesztéstől is.

 • 2015-04-20 8 tápanyag, ami távol tartja a demenciát

  Az időskor egyik fenyegető réme a szellemi leépülés, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A Food Technology magazin márciusi összeállításában egybegyűjtötte azt a nyolc tápanyagot, amely segíthet épen tartani agyunkat a kései évek során is.

 • 2015-01-29 Egyes gyógyszerek is hozzájárulnak az időskori elbutuláshoz

  Amerikai kutatók összefüggést találtak az időskori elbutulás (demencia) és egyes gyakran használt, többek között altatóként vagy allergia kezelésére adott gyógyszerek szedése között.

 • 2015-01-12 Előzze meg a demenciát zenével!

  A hangszeren játszás csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát - derült ki egy ikerpárok bevonásával készített tanulmányból, amely azt mutatta, hogy az ikerpár zenélni tudó tagjánál egyharmaddal kisebb valószínűséggel jelentkezett időskori emlékezetvesztés.

 • 2014-10-28 Kakaóval örökre 30 éves marad az agy

  A kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével egészséges idős embereknél megelőzhető a korral járó szellemi hanyatlás - erre a következtetésre jutottak a Columbia Egyetem tudósai.

 • 2014-09-22 30 éves korban is támadhat a demencia

  Egészséges táplálkozással, mozgással, a káros szenvedélyek mellőzésével megelőzhető a szellemi leépülés - hívta fel a figyelmet az Alzheimer Világnap alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Kálmán János szerint tévhit, hogy az idősek betegsége a demencia.

 • 2014-07-15 A memórián is javíthat a szürkehályogműtét

  A memórián is javíthat a szürkehályogműtét, nem csak a beteg látásán - állapította meg egy új amerikai kutatás.

 • 2014-07-08 Memóriagondok? Erre a betegségre utalhat

  Olykor mindenkivel megesik, hogy nem jut eszébe egy név, egy telefonszám, illetve az, hogy hová is tette a kocsi kulcsot. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája szerint, ha ez túl gyakran megismétlődik, akkor könnyen lehet, hogy memóriagondjai hátterében magasvérnyomás áll.

 • 2014-05-06 A fiatalok vérében lehet az öregedés ellenszere

  A Stanford Egyetem kutatói rájöttek, hogyan lehet megelőzni, sőt visszaállítani az öregedés néhány folyamatát.

 • 2014-04-28 Demencia vagy csak szellemi hanyatlás?

  A latin eredetű demencia kifejezés szó szerint ész, értelem nélküli állapotot jelent. Mint dr. Káposzta Zoltán neurológus főorvos mondja, orvosi értelemben a szellemi képességek kóros mértékű csökkenését hívjuk demenciának.

 • 2014-04-16 Inzulinnal az Alzheimer-kór ellen?

  Reményt adhat az Alzheimer-kórban szenvedőknek az a felfedezés, amely szerint az inzulin jótékonyan hat a memóriára az idős, demens betegek esetében. Elképzelhető, hogy további kísérletek után az orvosok segíteni tudnak az eddig gyógyíthatatlannak hitt betegségben szenvedőknek.

 • 2014-04-01 Demencia - Pár kedves szó is segítség!

  A nagy-britanniai Alzheimer Társaság több mint 2500 felnőtt megkérdezésével készített felmérése szerint a társadalom nagy része hátat fordít a rászorulóknak és nem támogatja a saját magánál elesettebbeket.

 • 2014-03-25 Kiküszöbölhető Alzheimer-kór

  Az időseket sújtó egyik legkomolyabb elváltozás az Alzheimer kór, ami a mentális képességek folyamatos leépülésével jár. A betegség azonban megelőzhető, pár egyszerű módszerrel. Az amerikai Alzheimer Szövetség idén Honoluluban tartotta rendes évi tudományos összejövetelét, amelyen három tanulmány ismertetése jelentette a legnagyobb horderejű eseményt.

 • 2014-03-17 6 óriási tévedés az öregedéssel kapcsolatban

  Fájdalom, unalom, magány? Az öregedés ennél sokkal izgalmasabb és vidámabb utazás lehet, ha nem törődünk bele olyan dolgokba, amiken változtathatunk.

 • 2014-03-01 A hús sütése talán növeli a demencia kockázatát

  A hús grillezése, olajban pirítása vagy sütőben sütése talán növeli a demencia kockázatát egy amerikai kutatás szerint.

 • 2014-02-21 A tea a demencia ellen is véd?

  Napi két csésze tea segíthet a demencia megelőzésében - derül ki egy új kutatásból. A szakértők azt nem tudják pontosan, miért.

 • 2014-02-07 Szexszelj az öregkori elbutulás ellen!

  A szex nem csak érzelmeinknek tesz jót, hanem testünknek is. A szív, a tüdő, sőt az agy is megköszöni a rendszeres nemi életet.

 • 2013-12-19 Boldog időskor

  Minél tovább élünk, annál valószínűbb, hogy boldogabbak is leszünk, állítja egy új amerikai tanulmány.

 • 2013-12-18 A páfrányfenyő megakadályozza az öregkori elbutulást

  Napi gyógynövény-határozónkban a páfrányfenyőt (Ginkgo biloba) mutatjuk be.

 • 2013-12-16 5 egyszerű szabály, hogy elkerüld a demenciát

  Tudósok kiderítették, hogy öt egyszerű szabály betartásával legyőzhető a demencia. A vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése, az egészséges étrend, a mérsékelt alkoholfogyasztás és az egészséges testsúly megőrzése mind hozzájárul ahhoz, hogy később elkerüljük az Alzheimer-kórt, csakúgy, mint a szív- és cukorbetegséget.

 • 2013-12-05 Inzulin-spray javíthatja a demenciában szenvedők memóriáját

  Amerikai kutatók kisméretű tanulmányukban úgy találták, hogy az orrba juttatott inzulinspray javította az Alzheimer-kórban szenvedő páciensek emlékezőképességét.

 • 2013-11-26 Mit jelent a demencia?

  A demencia világszerte súlyos népegészségügyi probléma. Európában több mint hétmillió, Magyarországon legalább 160 ezer embert érint. Becslések szerint 2050-re világviszonylatban több mint 100 millió demens beteggel számolhatunk. Hogy pontosan mit is jelent a demencia, hogy mi mindennel nem szabad összekeverni, és hogy mi a teendő a diagnózis után, arról dr. Káposzta Zoltán neurológus főorvossal beszélgettünk.

 • 2013-11-21 Interjú - Alzheimer, a feledékenység betegség

  A félelmetes Alzheimer-kórról adott interjú dr. Kovács Tibor a Pozitron- Diagnosztika Központ orvosa.

 • 2013-11-09 Hogyan kezeljük a demenciát?

  A társadalom elöregedésével egyre fontosabbá váló probléma lett a demencia. Az értelmi képességek hanyatlása bármely életkorban előfordulhat, de jellemzően 65 év felett alakul ki, és a kor előrehaladtával gyakorisága nő. Az igen sokféle demencia közül leggyakoribb a közismert Alzheimer-kór, kb. az összes demenciák 60%-áért felelős. Ezt követi a vaszkuláris, az éreredetű betegségtípus. Azért is igazán veszélyes, mert a család általában sokáig kompenzálja a beteg tüneteit, így azok későn kerülnek felismerésre.

 • 2013-10-22 A hangszeres zenélés jót tesz az idős kori egészségnek

  A gyermekkori hangszeres zenélés idős korban élesebben tartja az agyat, és azzal is segít a szellemi és fizikai fittség megőrzésében, hogy oldja a stressz okozta feszültséget az Amerikai Pszichológus Szövetség tanulmánya szerint.

 • 2013-10-19 Az idősödők réme, az Alzheimer-kór

  Az Alzheimer-kór az idősödők betegsége, amelyet meggyógyítani nem, de kezelni lehet. Fontos, hogy a betegre a családtagok kellő figyelmet fordítsanak, mert a beteg mentális állapotát szerettei törődése kedvezően befolyásolja. Az Alzheimer-kór okozta emlékezetvesztést, feledékenységet az agy tornáztatásával, illetve speciális gyógyszerekkel késleltetni, lassítani lehet.

 • 2013-10-05 A koleszterincsökkentők csökkentik a demencia kockázatát

  A koleszterincsökkentő gyógyszerek csaknem harmadával mérséklik az emlékezetromlás és a demencia kockázatát - mutatta ki egy több tanulmány adatait elemző, nagyszabású vizsgálat.

 • 2013-10-02 D-akták, avagy a demencia ügy

  Fontos tudni, hogy a demencia nem része a természetes öregedésnek. A rettegett Alzheimer-kór is demencia, de nem minden demenciában szenvedő beteg Alzheimer-kóros!

 • 2013-09-25 Az alkohol mellékhatása: fiatalkori memóriazavarok

  Brit orvosok szerint négyből egy demenciás eset az alkohollal hozható összefüggésbe, és a nőknek sokkal jobban kell figyelniük, mennyire rúgnak ki a hámból, mint a férfiaknak.

 • 2013-08-17 Jótevő B-vitamin

  Nagy dózisú napi B-vitamin bevitellel felére csökkenthető az agysorvadás mértéke az Alzheimer-kór előjeleivel rendelkező idős emberekben. Az öregedés természetes velejárójának számító agysorvadás gyorsabban zajlik le az Alzheimer-kór és a demencia más típusainak előjeleként számon tartott enyhe kognitív zavarban szenvedő emberek esetében.

 • 2013-07-22 A depresszió a demencia előfutára

  Egy frissen közzétett tanulmány szerint a depresszió közel kétszeresére növelheti a demencia kialakulásának kockázatát idősebb korban. A szakértők tudják, hogy a két betegség gyakran egyszerre fordul elő, az azonban nem egyértelmű, hogy az egyik okozhatja-e a másikat. A két tanulmány azonban azt állítja, a depresszió valóban esélyesebbé teszi a demencia kialakulását, bár ennek okára nem sikerült magyarázatot találni.

 • 2013-07-12 Az Alzheimer-kór lehetséges előjele

  Egy új amerikai tanulmány állatkísérletekben összefüggésbe hozta a szaglásvesztést az Alzheimer-kór legjellemzőbb jelével, az agyban kialakuló amiloid plakkokkal. A kutatók úgy vélik, hogy a betegség gyakori tünete, a szaglásvesztés lehetőséget ad a korai diagnózisra.