Tanácsok agyunk karbantartására

Tanácsok agyunk karbantartására

Az Alzheimer-kór az agysejtek pusztulásával járó visszafordíthatatlan folyamat, amely miatt beszűkül a gondolkodás és visszafordíthatatlanul romlik az emlékezőképesség. Szeptember 21-én tartják az Alzheimer-világnapját.

Aludjon eleget!

Ha egész éjszaka hánykolódik, megemelkedhet az agykárosító fehérjék szintje az agy-gerincvelői folyadékban. A Brain tanulmányában arra jutott, hogy azok, akik középkorukban krónikus alvásproblémákkal küzdenek, később növelhetik az Alzheimer-kór kockázatát. Az alvási apnoe egy másik probléma, ami szinte észrevétlenül megzavarja az alvást, ezért fontos, hogy mielőbb szakértőhöz forduljon és kezeltesse a betegséget.

Maradjon aktív testben és lélekben!

A PLOS Medicine-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a hatvanas éveiben járóknál a barátokkal folytatott társadalmi, szociális tevékenység hatására, 12 százalékkal csökkent a demencia kockázata.

A testmozgás kulcsfontosságú az agy számára. A Cureus folyóiratban publikált kutatás kimutatta, hogy a rendszeresen sportoló embereknél lassabb a kognitív hanyatlást Az Alzheimer's Society szerint a rendszeres testmozgás körülbelül 30 százalékkal csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát; 45 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát.

Tanácsok agyunk karbantartására

Tanuljon tovább!

A BMJ-ben megjelent kutatás szerint a magasabb végzettségűeknél alacsonyabb az Alzheimer-kór kockázata. Az oktatás „kognitív tartalékot” épít, amely lehetővé teszi az agy számára, hogy jobban ellenálljon a neurológiai károsodásoknak. Nézzen körül az érdeklődéséhez tartozó tanfolyamok, továbbtanulási lehetőségek körül.

Egy kutatás szerint több nyelv elsajátítása például védelmet nyújthat az Alzheimer-kór és más típusú demencia ellen, a kétnyelvű kommunikációra tett próbálkozás olyan, mint az agy edzése, amely segít megőrizni a szürkeállományt és a neuronokat.

Vigyázzon a szívére!

Ami jó a szívnek, az jó az agynak. A magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, így növelhetik az Alzheimer-kór kialakulását. A szívroham és a szélütés kockázati tényezőivel rendelkező középkorú embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan változások az agyban, amelyek a betegséghez vezethetnek.

Csökkentse a stressz szintjét!

A krónikus stressz felgyorsíthatja az Alzheimer-kór kialakulását, melynek hatására a szervezet kortizolt bocsát ki, egy olyan hormont, amely a memóriazavarokhoz kapcsolódik. A stressz olyan állapotokhoz vezethet, mint a depresszió és a szorongás, ami szintén növeli a demencia kockázatát.

Diéta és egészséges ételek!

Javasolt a MIND diéta, amely naponta legalább három adag teljes kiőrlésű gabonából, két adag zöldségből áll, emellett nassolhat dióféléket, fogyaszthat sovány fehérjéket, és naponta igyon meg egy pohár bort. Az Alzheimer-kórban és a demenciában végzett kutatások szerint azok, akik szigorúan betartották az étrendet, csökkenteni tudták a kognitív hanyatlás kockázatát későbbi életük során.

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, melyet megtalál a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek