Miért gyakoribb a demencia a nőknél?

Miért gyakoribb a demencia a nőknél?

A nőknél jóval magasabb a demencia kockázata, mint a férfiak esetében. A demenciában szenvedő személyek mintegy hetven százaléka nő. Egy elmélet szerint azért nagyobb a nőknél a demencia, az Alzheimer-kór kockázata, mivel a menopauza szakaszában csökken az ösztrogéntermelés.

Az ösztrogén viszont némi kapcsolatban áll az aggyal, sok kutató szerint ugyanis a hippokampuszra gyakorolt hatása miatt védelmet nyújthat az Alzheimer-kórral szemben. A memóriáért és a tanulásért felelős ösztrogén segít kapcsolatot építeni az agy ezen részén, és hatással van arra is, hogy bizonyos vegyi anyagok hogyan küldenek és fogadnak jeleket az agyban. A menopauza hatással van az emberi agy szerkezetére, az energia-anyagcserére és az amiloid-béta lerakódására.

Az ösztrogénhormont minden női szervezet termeli, de a menopauza szakaszában jelentősen csökken a hormontermelés. A női nemi hormonokat a petefészkek termelik. A perimenopauza kezdetekor azonban a petefészkek csökkentik az ösztrogén termelését. Ez a folyamat a nők negyvenes és ötvenes éveikben következik be. A menopauza bekövetkeztével pedig egyre kevesebb ösztrogén termelődik a női szervezetben.

Miért gyakoribb a demencia a nőknél?

Az ösztrogén egy olyan női nemi hormon, amely kulcsszerepet játszik számos fejlődési és testi funkcióban. Az ösztrogén csökkenése negatívan hathat az egészségre és a jóllétre. A menopauza tünetei: hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok, csökkent nemi vágy, hangulatváltozások, hüvelyszárazság, ingerlékenység, súlygyarapodás. Mivel ennyi negatív tünete és hatása van a menopauzának, így nem lehet meglepő, hogy az agy működésére is hatással és befolyással van.

Az Alzheimer-kór az amiloid-béta néven ismert fehérje, illetve a tau-fehérjék felhalmozódásának az eredménye. Tanulmányok szerint az ösztrogén segíthet megvédeni az agyat az Alzheimer-kórtól azáltal, hogy blokkolja ezeknek a fehérjéknek a káros hatásait, amelyekkel kapcsolatban igazolást nyert, hogy az agysejtek károsodását és azok pusztulását okozzák.

Az amiloid-béta úgy is kiválthatja az Alzheimer-kórt, hogy megnöveli a szabad gyökök termelését. Amennyiben túl sok szabad gyök van jelen, úgy károsíthatják az agysejteket. Számos tanulmány igazolja, hogy a magas ösztrogénszint csökkentheti a sejtek által termelt szabad gyökök számát. Mivel ösztrogén hatására a szervezet több antioxidánst termel, ez jelentős szerepet játszhat az agysejtek védelmében a felesleges szabad gyökök károsodásával szemben. Amikor a menopauza után a nők ösztrogénszintje csökken, akkor ez sebezhetőbbé teszi őket az Alzheimer-kórral szemben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek