Alzheimer-kór

Betegség ABC

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Alzheimer-kór

Idős korban kezdődő agysorvadás. A szellemi képesség hanyatlásával kezdődik, majd teljes elbutuláshoz vezet.A betegség a gondolkodás és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével, magatartásválto­zással, elbutulással (demencia), majd gyors biológiai leépüléssel jár.

 • 2023-11-21 Az Alzheimer-kór korai felismerése

  Mesterséges intelligencián alapuló, az Alzheimer-kór korai felismerését lehetővé tevő szűrési platformot fejlesztenek 15 ország tudományos, üzleti és klinikai szervezeteinek részvételével az Európai Unió Horizon Europe programjának támogatásával - tájékoztatta az együttműködés magyar tagja, a szegedi Pharmacoidea Kft. az MTI-t.

 • 2023-10-26 Miért gyakoribb a demencia a nőknél?

  A nőknél jóval magasabb a demencia kockázata, mint a férfiak esetében. A demenciában szenvedő személyek mintegy hetven százaléka nő. Egy elmélet szerint azért nagyobb a nőknél a demencia, az Alzheimer-kór kockázata, mivel a menopauza szakaszában csökken az ösztrogéntermelés.

 • 2022-08-23 Tanácsok agyunk karbantartására

  Az Alzheimer-kór az agysejtek pusztulásával járó visszafordíthatatlan folyamat, amely miatt beszűkül a gondolkodás és visszafordíthatatlanul romlik az emlékezőképesség. Szeptember 21-én tartják az Alzheimer-világnapját.

 • 2022-08-09 Módszerek, amelyekkel elkerülhetjük az Alzheimer-kórt

  Az Alzheimer-kór nem más, mint a demencia egyik típusa. Ez egy olyan degeneratív agyi állapot, amely nemcsak memóriavesztést, hanem a kognitív funkciók jelentős csökkenését okozza, és végezetül az agyi funkciók már egyáltalán nem megfelelően és nem rendeltetésszerűen működnek. A kutatási eredmények azonban arra mutatnak rá, hogy ezek a degeneratív elváltozások elkerülhetők, és ily módon akár az Alzheimer-kór kialakulását is megelőzhetjük. Mutatjuk is, mi szükséges ehhez.

 • 2021-11-11 Új megközelítés az Alzheimer-kór gyógyításában

  Egy új megközelítéssel próbálják kezelni és esetleg oltással megelőzni az Alzheimer-kórt brit és német tudósok.

 • 2021-10-27 Az idegrendszert érintő krónikus betegségek kezelése

  Egyebek mellett az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, valamint az epilepszia kezelése is hatékonyabbá válhat egy most záruló, három hazai intézmény együttműködésével négy éven át zajló kutatási program eredményeinek köszönhetően - derül ki a Pécsi Tudományegyetem MTI-hez eljuttatott közleményéből.

 • 2021-02-08 Vizsgálják az influenza és Parkinson-kór elleni szert

  Vizsgálni fogják a vírusbetegségekre és a Parkinson-kórra használt szer, az amantadin alkalmazását a Covid-19 gyógyításában a kelet-lengyelországi Lublin városában működő klinikai kórházban, valamint hat más lengyel gyógyintézményben.

 • 2021-01-11 Alzheimer-kór, a memória végleges hanyatlása

  Az Alzheimer-kór némiképp kakukktojásnak számít a memóriazavarral járó kórképek között, mivel rendkívül gyors hanyatlással jár, mely az agykéreg pusztulásában is kimutatható. Az Alzheimer betegség memóriaromlással, magatartásváltozással, a kognitív funkciók beszűkülésével, elbutulással járó kórkép, melyet orvosi szóhasználatban demenciának neveznek, (de mentia = mentális funkció nélkül). Az Alzheimer-kórt először 1906-ban Alois Alzheimer német ideggyógyász írta le egy 51 éves, memóriazavarban szenvedő nőbetege kapcsán.

 • 2020-10-05 Alzheimer: Nem része az öregedési folyamatnak

  Szeptember 20-án tartották az Alzheimer-kór világnapját. A betegség az agysejtek pusztulásával járó visszafordíthatatlan folyamat, amely miatt beszűkül a gondolkodás és visszafordíthatatlanul romlik az emlékezőképesség.

 • 2017-12-30 A jövőben talán "kiszagolható" lesz a Parkinson-kór

  A Parkinson az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri megbetegedés. Tünetei közé tartozik a remegés, a lassú mozgás és a merev izomzat. Nagy-Britanniában a becslések szerint nagyjából minden 500. embert érinti a betegség. A közép-skóciai Perthben élő Joy Milne \"képessége\" azonban változást hozhat a betegség kiszűrésében.

 • 2017-09-06 Új eredmények az Alzheimer-kutatásban

  Bonyolultabb kockázati tényezők felismerésére is alkalmas új számítógépes módszerrel vizsgálták az Alzheimer-és és az időskori demencia kialakulásának kockázatát az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatói, akik eredményeiket az Archives of Gerontology and Geriatrics című folyóiratban publikálták.

 • 2017-08-09 Lassíthatják az Alzheimer-kór tüneteinek romlását

  Áttörést ért el az Alzheimer-kór esetén jelentkező epilepszia diagnosztizálásában egy magyar kutatócsoport. Az epilepsziás működészavar korai kezelése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását, és hozzájárulhat a betegek életminőségének megőrzéséhez is.

 • 2016-06-03 Van egy jó hírünk a sörivóknak!

  Habár azzal mindenki tisztában van, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nem tesz jót az agynak, a kevés vagy mérsékelt alkoholbevitel hatásairól megoszlanak a vélemények. Szintén nem ismert, hogyan befolyásolják ezek az italok az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór. Egy új tanulmány ennek igyekezett utánajárni.

 • 2016-01-18 Kiszagolható a vizeletből a közelgő Alzheimer-kór

  Az Alzheimer-kóros egerek vizeletének más a szaga – mutatták ki amerikai tudósok. Ha ez az emberekre is igaz, egy egyszerű vizeletvizsgálattal korán felismerhető lehet a betegség, és az idejében adott kezelés lassíthatja az agyi leépülést.

 • 2015-12-09 A negatív gondolatok Alzheimerhez vezetnek

  Nagyobb valószínűséggel jelentkeznek Alzheimer-kórral összefüggő agyi elváltozások azoknál, akik negatívan viszonyulnak az öregedéshez - állapították meg a Yale Egyetem közegészségügyi tanszékének szakemberei.

 • 2015-09-22 Éhezhet-e az agyunk?

  A demencia, azaz az időskori elbutulás gyakorisága világszerte emelkedik, és hátterében gyakran állhat az Alzheimer-kór, amelyre a szeptember 21-ei világnap is felhívja a figyelmet. A 2013-as Demencia csúcstalálkozó adatai szerint közel világszerte 50 millió, Európában több mint 10 millió, ezen belül Magyarországon pedig 250.000 embert érint a probléma. Az időskori elbutulás okait ugyan sokszor nem ismerjük, de életmódunk, ezen belül táplálkozásunk tudatos formálásával sokat tehetünk ellene.

 • 2015-09-03 Ha ötvenévesen elhízik, nagyobb eséllyel lesz Alzheimeres

  Az ötvenévesek túlsúlya vagy elhízása nem csupán az Alzheimer-kór kialakulásának, hanem a betegség korai jelentkezésének a kockázatát is növelheti – írja az MTI, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetre (NIH) hivatkozva.

 • 2015-08-27 Tarol a demencia! 2050-re megháromszorozódik a betegek száma

  Megháromszorozódhat, akár 132 millióra is ugorhat a világon a demenciával élők száma 2050-re a kedden megjelent Alzheimer-világjelentés előrejelzései alapján.

 • 2015-07-07 A tanulás okozza az időskori elbutulást

  Az idegsejteknek el kell tördelniük a DNS-üket ahhoz, hogy tanulni tudjunk – állapították meg amerikai tudósok. Igen ám, csakhogy az idősödő agy már nem javítja ki megfelelően a töréseket, ami az idegsejtek károsodásához vezet.

 • 2015-06-23 Jó alvással az Alzheimer-kór ellen

  A mélyebb alvás segíthet az Alzheimer-kór és a memóriazavarok megelőzésében.

 • 2015-04-20 8 tápanyag, ami távol tartja a demenciát

  Az időskor egyik fenyegető réme a szellemi leépülés, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A Food Technology magazin márciusi összeállításában egybegyűjtötte azt a nyolc tápanyagot, amely segíthet épen tartani agyunkat a kései évek során is.

 • 2015-03-30 Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata

  A megfelelő étrend szignifikánsan csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát - állítják egy tízéves kutatás alapján amerikai tudósok.

 • 2015-02-23 Oscar-díjat ért az Alzheimer-beteg alakítása

  Julianne Moore zseniális alakításáért a Still Alice című filmben elnyerte az Oscar-díjat.

 • 2015-01-28 A sárga porban lehet az Alzheimer-kór ellenszere

  Az Alzheimer-kór kezelésében ígéretesnek tűnik a kurkuma-fűszer hatóanyagának, a kurkuminnak az alkalmazása - állítják állatkísérletek alapján az amerikai és japán kutatók.

 • 2014-12-09 Okosabbak, fiatalosabbak és nyugodtabbak leszünk tőle - Na mi az?

  Az amerikai Society for Neuroscience konferenciáján fellebbentették a fátylat arról, hogyan segíti a mozgás új agysejtek kialakulását, a stressz és az öregedés elleni küzdelmet.

 • 2014-11-09 Milyen idős az agyad?

  Válaszolj az alábbi kérdésekre IGAZ vagy HAMIS válasszal, és tudd meg milyen idős az agyad!

 • 2014-11-05 Gyógyszerek, amik visszahozzák az elfeledett emlékeket

  Két cukorbetegség elleni gyógyszer visszafordíthatja az Alzheimer-kór hatásait: visszahozhatja az elveszett emlékeket - derült ki egy új brit kutatásból, amelyet egerekkel végeztek.

 • 2014-09-22 30 éves korban is támadhat a demencia

  Egészséges táplálkozással, mozgással, a káros szenvedélyek mellőzésével megelőzhető a szellemi leépülés - hívta fel a figyelmet az Alzheimer Világnap alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Kálmán János szerint tévhit, hogy az idősek betegsége a demencia.

 • 2014-08-08 Ennek a vitaminnak a hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét

  A D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét - állapította meg a kérdésről készült eddigi legnagyobb szabású tanulmány.

 • 2014-07-16 Megelőzhető lehetne az Alzheimer-kór

  Életmódváltással megelőzhető az Alzheimer-kóros esetek egyharmada - állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói.

 • 2014-07-01 Feledékenység vagy Alzheimer-kór?

  Teljesen természetes, hogy idősebb korban felejteni kezdenek szeretteink - de hogyan különböztethetnénk meg a még normálisnak számító feledékenységet az Alzheimer-kórtól?

 • 2014-06-06 Képesek az elveszett emlékeket visszaállítani az agyban

  Újabb áttörést értek el amerikai kutatók a memóriamódosításban. Nemcsak törölni sikerült egyes emlékeket a patkányok agyában, hanem a törölt emlékeket sikerült visszaállítani is.

 • 2014-06-05 Védőoltással talán megelőzhető az Alzheimer-kór

  A negyvenévesen vagy annál valamivel később kapott védőoltással talán megelőzhető az Alzheimer-kór - hangzott el egy brit tudományos ülésen.

 • 2014-04-16 Inzulinnal az Alzheimer-kór ellen?

  Reményt adhat az Alzheimer-kórban szenvedőknek az a felfedezés, amely szerint az inzulin jótékonyan hat a memóriára az idős, demens betegek esetében. Elképzelhető, hogy további kísérletek után az orvosok segíteni tudnak az eddig gyógyíthatatlannak hitt betegségben szenvedőknek.

 • 2014-03-27 Az anyaméhben befolyásolható az Alzheimer-kór esélye

  Talán már az anyaméhben befolyásolható az Alzheimer-kór esélye: azok az anyák, akik a terhesség alatt sok zsíros ételt esznek, lehet, hogy érzékenyebbé teszik gyermekeiket a súlyos betegségre - állapította meg egy új, állatokkal végzett brit kutatás.

 • 2014-03-25 Kiküszöbölhető Alzheimer-kór

  Az időseket sújtó egyik legkomolyabb elváltozás az Alzheimer kór, ami a mentális képességek folyamatos leépülésével jár. A betegség azonban megelőzhető, pár egyszerű módszerrel. Az amerikai Alzheimer Szövetség idén Honoluluban tartotta rendes évi tudományos összejövetelét, amelyen három tanulmány ismertetése jelentette a legnagyobb horderejű eseményt.

 • 2014-02-21 A tea a demencia ellen is véd?

  Napi két csésze tea segíthet a demencia megelőzésében - derül ki egy új kutatásból. A szakértők azt nem tudják pontosan, miért.

 • 2014-01-03 Ez a vitamin lassítja az Alzheimer-kór súlyosbodását

  Nagy adag E-vitamin napi szedése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek súlyosbodását - derült ki egy amerikai tanulmányból.

 • 2013-12-31 Törzsfejlődési kapcsolat

  A daganatok fejlődéséhez fontos egyik emberi fehérje segítségével újjáélednek a pusztulófélben lévő növények. Ez azt jelzi, hogy evolúciós kapcsolat van a növények és az emberek között, továbbá egyszerűbbé teszi a fehérje daganatok növekedésében betöltött szerepének tanulmányozását - állítják a Purdue Egyetem kutatói.

 • 2013-12-18 A páfrányfenyő megakadályozza az öregkori elbutulást

  Napi gyógynövény-határozónkban a páfrányfenyőt (Ginkgo biloba) mutatjuk be.

 • 2013-12-16 A curry-fűszer gyógyító hatása

  Egy apró kapszulát, mely a sárga curry összetevőjét, a kurkumint tartalmazza, jelenleg a vastagbélrák, a psoriasis és az Alzheimer-kór gyógyításában tesztelik.

 • 2013-12-16 5 egyszerű szabály, hogy elkerüld a demenciát

  Tudósok kiderítették, hogy öt egyszerű szabály betartásával legyőzhető a demencia. A vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése, az egészséges étrend, a mérsékelt alkoholfogyasztás és az egészséges testsúly megőrzése mind hozzájárul ahhoz, hogy később elkerüljük az Alzheimer-kórt, csakúgy, mint a szív- és cukorbetegséget.

 • 2013-11-27 Az árulkodó csecsemőagy

  Már csecsemőkorban kimutathatók az agyban azok az eltérések, amelyek az Alzheimer-kórra genetikai hajlammal rendelkezőknél jelentkezhetnek - állapította meg egy új amerikai tanulmány.

 • 2013-11-23 Vigasz a dohányosoknak: a memóriát legalább javítja a nikotin

  Reményt nyújthat az Alzheimer-kóros betegeknek a nikotintabletta, a dohányzás ugyanis javítja a memóriát és a koncentrációs képességet - bizonyították be brit kutatók patkánykísérletekkel.

 • 2013-11-21 Interjú - Alzheimer, a feledékenység betegség

  A félelmetes Alzheimer-kórról adott interjú dr. Kovács Tibor a Pozitron- Diagnosztika Központ orvosa.

 • 2013-11-13 Gyógyító házikedvencek

  A tamagocsi óta tudjuk, hogy a gyerekeket rendre, rendszerre lehet szoktatni, ha kis kedvencükről nekik maguknak kell gondoskodniuk. Ráadásul az elektromos háziállat - ha még emlékeznek rá - nem hullajtotta a szőrét, az eledele sem került pénzbe, ezenkívül nem nőtt meg. Ezek voltak a praktikus oldalai.

 • 2013-11-09 Hogyan kezeljük a demenciát?

  A társadalom elöregedésével egyre fontosabbá váló probléma lett a demencia. Az értelmi képességek hanyatlása bármely életkorban előfordulhat, de jellemzően 65 év felett alakul ki, és a kor előrehaladtával gyakorisága nő. Az igen sokféle demencia közül leggyakoribb a közismert Alzheimer-kór, kb. az összes demenciák 60%-áért felelős. Ezt követi a vaszkuláris, az éreredetű betegségtípus. Azért is igazán veszélyes, mert a család általában sokáig kompenzálja a beteg tüneteit, így azok későn kerülnek felismerésre.

 • 2013-10-23 Áttörést hozhat egy új felfedezés az Alzheimer-kór kezelésében

  Tudósok rájöttek arra, hogyan lehet megfiatalítani az elöregedett izmokat. A szakembereknek sikerült megerősíteniük az állatok őssejtjeinek képességét a tönkrement szövetek újjáépítésére. A felfedezés áttörést hozhat az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében.

 • 2013-10-19 Az idősödők réme, az Alzheimer-kór

  Az Alzheimer-kór az idősödők betegsége, amelyet meggyógyítani nem, de kezelni lehet. Fontos, hogy a betegre a családtagok kellő figyelmet fordítsanak, mert a beteg mentális állapotát szerettei törődése kedvezően befolyásolja. Az Alzheimer-kór okozta emlékezetvesztést, feledékenységet az agy tornáztatásával, illetve speciális gyógyszerekkel késleltetni, lassítani lehet.

 • 2013-10-18 Felnőttkori felejtés

  Az enyhe memóriahanyatlás mindig kapcsolatba hozható az agyszövet rendellenességeivel. Elfelejteni valakinek a nevét, a kocsink parkolóhelyét, vagy nem emlékezni, hová raktunk egy kulcscsomót - ezek a jelenségek felnőttkorban gyakran előfordulnak, azonban a legújabb eredmények szerint nem tekinthetők normálisnak.