Alzheimer-kór, a memória végleges hanyatlása

Alzheimer-kór, a memória végleges hanyatlása

Az Alzheimer-kór némiképp kakukktojásnak számít a memóriazavarral járó kórképek között, mivel rendkívül gyors hanyatlással jár, mely az agykéreg pusztulásában is kimutatható. Az Alzheimer betegség memóriaromlással, magatartásváltozással, a kognitív funkciók beszűkülésével, elbutulással járó kórkép, melyet orvosi szóhasználatban demenciának neveznek, (de mentia = mentális funkció nélkül). Az Alzheimer-kórt először 1906-ban Alois Alzheimer német ideggyógyász írta le egy 51 éves, memóriazavarban szenvedő nőbetege kapcsán.

A betegség során az agyi idegsejtek pusztulni kezdenek, melynek oka a gyulladás és az oxidatív stressz. Ennek közvetett jele az ún. béta amolid felhalmozódása, mely egyrészt gátolja az acetil-kolin receptoraihoz történő kötődését, másrészt gyulladást tart fenn, mely az idegsejtek pusztulását eredményezi.

Magyarországon közel 200 ezer ember szerved Alzheimer-kórban, (a 80 év felettiek 20%-a Alzheimeres), és mivel ez a betegség az egész család életét felborítja, nyugodtan szorozzuk csak be 4-5-tel az érintettek számát! Sokan az öregedés természetes velejárójának tekintik az Alzheimer kezdeti tüneteit, ezért nem fordulnak orvoshoz, pedig a korai gyógyszeres terápia lassíthatja a kór lefolyását. Ez egy folyamatosan rosszabbodó kórkép, tehát meggyógyulni nem lehet belőle, csak lassítani a lefolyását.

Ennek az is az oka, hogy a természetes öregedéssel hasonló tünetek járnak, az Alzheimer csak akkor merül fel, ha az intellektuális hanyatlás az átlagosnál nagyobb mértékű, és a klinikai diagnózist alátámasztja a korszövettani vizsgálat is, azaz a makroszkópos vizsgálattal kimutatható a kérgi sorvadás.

Alzheimer-kór, a memória végleges hanyatlása

Tipikus Alzheimeres tünetek:

Emlékezetzavar
Beszédzavar (afázia)
Időbeli, térbeli tájékozódó képesség elvesztése (az érintett eltévedhet akár a lakása környékén is)
Számolási képesség elvesztése, pénzügyi akciókra való képtelenség
Akadályoztatás az egyszerű mindennapi döntések, a hétköznapi rutinfeladatok ellátásában
Szorongás, nyugtalanság, depresszió, téveszmék
Mozgászavarok
Hangulat- és személyiségváltozások (apátia, bezárkózás, agresszivitás)
Zavar az ismerős emberek (akár családtagok) és tárgyak felismerésében
Beszűkült szókincs, ismételgetés, a beszédmegértés zavara
Hirtelen fogyás

Ajánlott táplálékok és étrend-kiegészítők a gondolkodási funkciók romlása esetén

Az Alzheimer-kór nem gyógyítható, hiszen egy 7-10 év alatt lejátszódó, folyamatosan romló tendenciát mutató kórképről beszélünk. Az Alzheimer kór terápiájában az acetil-kolin lebontását gátló gyógyszerek alkalmazása terjedt el, mert így egy helyi szinten megnövekszik az acetil-kolin koncentráció, pont ott, ahol az funkcióval bír. Az alkalmazott kezelés képes lassítani a betegség előrehaladását, stabilizálni a betegek állapotát, de gyógyulást tőle remélni nem lehet. Mivel a hatékony gyógyítás esélye jelenleg még minimális, érdemes a korai megelőzésre koncentrálni. A megelőzés és a kezelés feladata az idegsejtek megfelelő táplálékkal történő ellátása, a megfelelő acetil-kolin szint biztosítása, az oxidatív károsító hatásokkal szembeni védelem, illetve mindennemű gyulladásos folyamat csökkentése.

Az alább említett táplálkozási tanácsok és étrendkiegészítők mind bevethetők a folyamat megelőzésében és lassításában, bár a hosszútávú eredmények nem egyértelműek.

Triozin-tartalmú ételek (agyi ingerület-átvivő anyagok), pl. banán, spenót, cukkíni, avokádó

B-vitaminok, azaz B-12, B-3 és folsav ( B-vitamin tartalmú zöld leveles növények, hüvelyesek, állati belsőségek)

Kolin-tartalmú ételek: szójalecitin, tojás sárgája, búzacsíra, sörélesztő (az aceti-kolin az agyi idegsejtek kommunikációjában játszik szerepet, megfelelő szintjét mindenféle demencia esetén biztosítani kell, előállításához kolin szükséges)

Alzheimer-kór, a memória végleges hanyatlása

Fontos a táplálékallergiák kizárása, gyulladáscsökkentő diéta (gyümölcsök, zöldségek, olívaolaj, hal)

Az omega 3 zsírsavak hatékonyságát az Alzheimer-kór megelőzésében nem sikerült igazolni, bár egyes vizsgálatok szerint fontos szereppel bírnak az omega 6 zsírsavak gyulladást fokozó hatásának kivédésében. 
Megelőzésként a következő étrend-kiegészítők ajánlottak:  B-Komplex vitamin, Ginkgo biloba, E-vitamin, Stressz-B-vitamin, Lecitin.

Dr. Gulyás Tamás
vitaminsziget.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek