2011. június 24.

Múzeumok Éjszakája

Helyszín: Budapest
Kezdési időpont: 09:00

2011-ben június 18-án a vidéki, június 24-én pedig a budapesti múzeumok várják a látogatókat.


Budapesten a rendezvény egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőttnek 1400 Ft-ba, a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag belépést biztosít a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is.


Budapesten a karszalag 2011. június 24-én este 18.00 és éjjel 3.00 között használható fel. Emellett a karszalaggal rendelkező látogatók igénybe vehetik az öt különböző útvonalon közlekedő múzeumbuszokat, valamint 18.00 és hajnal 3.00 között a BKV bármely menetrendszerinti járatát. A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve a BKV jegypénztáraiban.


A vidéki múzeumok belépőjegyei az adott múzeumban vásárolhatók meg.


Koncertek:


18:00     DJ Bootsie Acoustic Big Band, Compact Disco, Bin-Jip    (könnyű) - Ludwig Múzeum (Művészetek Palotája) (Budapest)


19:00     Arasinda koncert  (világ-, népzene) - Iparművészeti Múzeum (Budapest)


20:00     Dolunay török néptáncelőadás  (világ-, népzene) - Iparművészeti Múzeum (Budapest)


21:00     Freak Circus DJ set  (könnyű) - Műcsarnok (Budapest)


Perzsa koncert: Hessam Habibi  (világ-, népzene) - Iparművészeti Múzeum (Budapest)


21:30     Kujun - Hisatoshi Sato, kortárs japán zeneszerző elektronikus koncertje  (könnyű) - Ernst Múzeum (Budapest)


22:00     Zene égitestek és a világűr hangjaiból - a Sc.Art együttes multimédia koncertje  (könnyű) - Műcsarnok (Budapest)


22:30     Közel-keleti népzenei koncert  (világ-, népzene) - Iparművészeti Múzeum (Budapest)


23:30     Tóth Viktor Tercett   (jazz) - Műcsarnok (Budapest)


1:00     Dj Milendee  (könnyű) - Iparművészeti Múzeum (Budapest)



Programajánló:



Régimódi Vasárnap - Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendre)


A Régimódi Vasárnapokon zárja velünk a hetet, vigye haza magával praktikáinkat, és gyűjtsön élményeket a Skanzenben. A Bütykölő kézműves foglalkozáson természetes alapanyagokból készítünk népi játékokat, a mosókonyhában szappant főzünk, de azt is megtanítjuk, hogyan készülnek a hagyományos gyöngy ékszerek. Megismertetjük a zsidó mindennapi és ünnepi szokásokkal is. Ha még nincs ötlete mi legyen a vasárnapi ebéd után a desszert, megosztjuk Önnel süteményes receptjeinket, amiket el is készítünk, így kóstolót is kap belőle. A vasárnapi muzsika sem marad el, megmutatjuk népi hangszereinket, éneket és táncot tanítunk.


Ne hagyja otthon családját, barátait, ossza meg velük élményeit, és játszanak együtt a családi vetélkedőkön és a Játékudvarban.


Múzeumok Éjszakája - Ernst Múzeum (Budapest)


időszakos Télikert -Mikropop képzelet a kortárs japán művészetben


A japán művészet legújabb irányait összefoglaló válogatás azoknak az alkotóknak az anyagait mutatja be, akik a 2000-es évek gazdasági visszaesése, társadalmi átalakulására reagálva alakították ki koncepciójukat. A szigetország művészete a legutóbbi három évtizedben nagyon sok átalakuláson ment keresztül.


A kilencvenes években "kipukkadt "buborékgazdaság, amely Japánt a világ egyik vezető erejévé emelte, sok értelmiségiben a hanyatlás érzetét keltette. A sztereotípiák: a japánok munkamániája, küzdőképessége, az oktatás szélsőséges rendszere és a társadalmi, életfogytiglan tartó betagozódás mára szertefoszlani látszanak, és a művészek új generációja kénytelen szembenézni Kína egyre erősebbé váló művészeti jelenlétével is, valamint a tradicionális japán esztétikai értékek pillanatnyi háttérbe szorulásával. A most látható művészek egy nagyon egyedi gondolkodásmód képviselői, amelyet ?mikropop képzelet?-nek nevezett el Midori Matsui, a kiállítás kurátora. Finom és visszafogott műveik az információ és tudás különböző fragmentumait újrarendezve idejétmúlt, már közhelyes dolgokat ruháznak fel új jelentéssel és javasolják újfajta felhasználásukat.


20:00 - 21:00 Krízisek után: a mai japán művészet és a világ (előadás, tárlatvezetés)


Petrányi Zsolt előadása tárlatvezetéssel


21:30 - 24:00 KUJUN (attrakció, zene) (Hisatoshi Sato, kortárs japán zeneszerző) elektronikus koncertje



Múzeumok Éjszakája - Műcsarnok (Budapest)


időszakos MICHAËL BORREMANS: SZAKÁLLAT ENNI (kiállítás)


10:00 - 02:00 Beton és festék (gyermekprogram, kiállítás)


A Műcsarnok gyerekek számára kiírt pályázatára beérkezett pályamunkák láthatók a Műcsarnok alagsorában a Menü Pont galériában.


10:00 - 02:00 Doodle 4 Google (gyermekprogram)


A Google első magyarországi Doodle 4 Google logótervező rajzversenyének zsűri által kiválasztott legjobb 60 alkotása a Műcsarnok


17:00 - 19:00 Egyszer volt, hol nem volt, még a valóságon is túl? (gyermekprogram)


Múzeumkommunikációs program gyerekeknek, felnőtteknek Michaël Borremans Szakállat enni című kiállításán


Festés, agyagozás, fotómontázs készítés


20:00 - 21:00 Doodle 4 Google (gyermekprogram)


- program a Google szervezésében, a Műcsarnok Bisztróban


21:00 - 24:00 Freak Circus (zene)


A 2010-ben alakult kéttagú hazai DJ formáció érdeklődésének középpontjában a kortárs elektronikus zene progresszív irányzatai, a tört ütemek, a melankolikus hangvétel és a hangsúlyos basszusszólamok állnak. Több mint három órás szettjük különlegessége a progresszív műfajok közötti átjárás lesz: a dubstepnek, az absztrakt hiphopnak és a electro trashnak szánt egységek összehangolásával igazán érdekes hangzásokra számíthatnak azok, akik a Múzeumok Éjszakáján elidőznek majd a Műcsarnok teraszán.


21:00 - 22:00 Tárlatvezetés szaxofonra Tóth Viktorral


- Tóth Viktor a fiatal magyar jazz generáció egyik legtehetségesebb tagja- írja róla a sajtó, Climbing with mountains című albuma a 2007-es év legjobb jazz lemeze díjat nyerte el, 2011-ben pedig a Fidelio országos szavazásán a 2010-es év jazz személyiségének választották. A szaxofonos saját magát mégis egy úton járó kereső emberként látja, zenei törekvéseiben az egyetemes harmóniával vágyik egységre. Olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Hamid Drake (dob), Henry Franklyn (bass), William Parker (bass), Dresch Mihály (sax), közös koncertjeiket a zenész mint a tanulás, önfejlesztés nagyszerű alkalmait látja. Hangszeres játékára a dinamikus, mégis érzékeny kifejezésmód jellemző, zenei megnyilvánulásaiban a pillanat energiáit kívánja megragadni. Játszott Európa és az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, kortárs táncossal duettezik, népzenét gyűjt, zenét szerez, új utakat keres.


22:00 - 23:00 Zene égitestek és a világűr hangjaiból ? a Sc.Art együttes multimédia koncertje


Ifj. Kurtág György - szintetizátorok, elektromos ütőhangszerek


II. Lengyelfi Miklós - basszusgitár, effektek


Márton András - elektronikus dob, kozmikus hangminták


Vetít a Kiégő izzók vizuális csoport.


23:00 - 24:00 A Forte Társulat öt egyfelvonásosa Sáry László Öt tétel a Tánczene sorozatból című művére


1. Kind of Waltz for Esterhazy;


2. Souvenir;


3. Blues II.;


4. Broadway Boogie-Woogie;


5. Grandmother's Dance


Előadják: Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Kádas József, Krisztik Csaba, Sipos Vera. Koreográfia: Horváth Csaba


23:30 - 24:30 Tóth Viktor Tercett (zene)


Műcsarnok Előadóterem


A Tóth Viktor Tercett 2004 augusztusában alakult és a Sziget 2004 fesztiválon mutatkozott be. A Tercett műsorát a zenekarvezető-szaxofonos kompozíciói alkotják, melyek a komponált zene és a szabad zene határán lebegő, a pillanat energiáját megragadni vágyó szellemiségben íródtak és kerülnek előadásra. A zenekar tagjai korábban már több más formációban is játszottak együtt, épp ezért zenei összjátékuk kiforrott, előadásmódjuk lendületes és kreatív. Számaikhoz történetek is íródtak. Az utazások, melyekre szándékuk szerint a hallgatókat viszik, olykor több kompozíción át vezetnek. Todd Willams narrációja a zenével egységet alkotva, kalauzol ezen a szabad szemlélődésen. Első lemezük 2005 áprilisában került kiadásra a Gramy kiadó gondozásában. A Tercett rendszeres résztvevője Budapest kulturális életének, Magyarország és Európa jazzfesztiváljainak.


Tóth Viktor - alt szaxofon


Szanday Mátyás - nagybőgő


Jeszenszky György - dob


"Sose halunk meg..." Múmia-bál a Szépművészetiben - Szépművészeti Múzeum (Budapest)


11:00     Múzeumok Éjszakája - Magyar Fotográfusok Háza (Budapest)


11:30     Közszolgálat, közösen - a Múzeumok Éjszakáján - MTVA - Rádió -és Televíziótörténeti Múzeum


Ugye kíváncsi arra, hogy elődeink milyen készülékek segítségével tájékozódhattak a világ eseményeiről, a II. világháborúról és 1956-ról? Felismerné Ön az egykori tévéhíradó főcímében látható kamerát?
Mindezen kérdésekre választ kaphat, ha ellátogat a VIII. kerületi Pollack Mihály térre, ahol megnyílik az ország első és egyetlen, tematikusan berendezett, a rádiózás és televíziózás történetét bemutató múzeuma.

Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum

A kiállításon megelevenedik a magyarországi rádiós és televíziós műsorszolgáltatás kezdete, és a zűrzavaros XX. század, amely a széles körű kommunikáció térhódításának a százada is volt, és ahol óriási szerep jutott a rádiózásnak és televíziózásnak. A bemutatott elektromos és mechanikus gramofonok, lemezjátszók, szalagos magnók és más készülékek az 1900-as évektől napjainkig nyújtanak áttekintést a rádiózás és televíziózás műszaki világáról. A gyűjteményben található Orion, Videoton, Terta, RÁVA, Philips, Telefunken, Siemens, Fővárosi Finommechanikai Vállalat, BRG, Standard, Radiola, Eumig, Elprom, EAW, RFT, Grundig, EKA és Orion-EMG készülékek látványa és hangja kiválóan reprezentálja azt a kort, amelyben gyártották és felhasználták őket. Korabeli bútorokkal és berendezésekkel időutazást tehetnek az érdeklődők a hatvanas és nyolcvanas évek világát idéző rádió- és televízióstúdiókba. A múltidézést a múzeumban meghallgatható archív felvételek és sajtódokumentumok teszik teljessé.

11:30 - 14:00  Élő Kívánságkosár délelőtt és este

A múzeumi program mellett a közszolgálati médiumok a Duna TV népszerű zenés műsorával várják vendégeiket 11.30-tól 14.00 óráig, és este hat óra után is. A Pollack Mihály téren felállított színpadon élőben találkozhatnak az érdeklődők népszerű műsorvezetőinkkel, és élvezhetik a nézők kívánságai alapján összeállított produkciókat, sőt, a helyszínen is rögzítjük és teljesítjük a nézők kéréseit. A Kívánságkosár esti adása a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum ünnepélyes megnyitójával kezdődik, majd a hat órai Híradó után a gyermekekhez is szól. Segítségére lesz ebben az életnagyságú Tévémaci. Valljuk be, őt mindenki szeretné személyesen is megismerni. Mi vele nőttünk fel?

A média közösséget épít, értékeket közvetít, hagyományokat tart életben... A közszolgálat felelőssége a fogyasztói társadalomban nagyobb, mint valaha. A Kívánságkosár minden hétköznap 11:30-tól 14 óráig jelentkező műsor. Zenével, beszélgetéssel, programajánlatokkal, szívhez szóló jókívánságokkal színesíti a Duna TV nézőinek életét. Az alkotók büszkék arra, hogy a levélírók a ?magyarságot összekötő hídként? emlegetik a műsort. Vendégeinkkel többek között arról is beszélgetünk majd, mit jelentett és jelent határon túli testvéreinknek a magyar szó, főként most, amikor már Európai Unióban gondolkodunk? Ha kíváncsi a válaszokra, legyen ott velünk - és az 1988-as Ki Mit Tud?-döntős Swetter zenekarral, amely az est tiszteletére látványos elemekkel fűszerezi a műsort. Hátha éppen az Ön által küldött dal csendül majd fel a téren, és a Duna TV képernyőjén.


16:00     Autólegenda a múzeumban - Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Budapest)


Erre a napra kikerül a raktárból a legendák által övezett Maybach Zeppelin, az autótörténelem egyik exkluzív darabja. A DS8 Zeppelin volt a cég korabeli történetének legnagyobb autója, közel 3,8 méteres tengelytávval, alumínium-ötvözetből készült V12-es motorblokkal. Gyártásakor Mercedes-Benz 770K után ez volt a második legdrágább német autó.


DOSTALGIA - 30 éves a PC (kiállítás)

Mozgásban - A Hídember gépei (kiállítás)
A 19. század első felének gépeivel, újító technikai megoldásaival találkozhatnak a látogatók.

16:00 - 24:00 Autólegenda a múzeumban

16:00 - 24:00 Elektromos "benzinkút"
Hol fogunk tankolni, ha a benzin üzemű autók helyét elektromos meghajtású járművek veszik át? Az ELMÜ bemutatja.

16:00 - 24:00 Filmvetítés
Válogatás a múzeum közlekedési témájú filmjei közül.

16:00 - 24:00 Moveo  az elektromos, összehajtható robogó:

16:00 - 24:00 Verdák


Múzeumok Éjszakája - Tűzoltó Múzeum (Budapest)


A múzeum tárlatvezetéssel egybekötött megtekintése és a világhírű víziorgona megszólaltatása mellett a múzeum udvarán bemutatjuk a régi és mai korok tűzoltó fecskendőit, készülékeit, megtekinthetik a hagyományőrzők izgalmas programját, játékos feladatokban vehetnek részt, gyerekprogramokat szervezünk, a szórakoztatásról a Tűzoltó Zenekar gondoskodik.

Az állandó kiállítás megtekintése tárlatvezetéssel

Gyerekprogramok
(gyermekprogram)

Hagyományőrzés

Mi is az a gerundium? (attrakció)
Hogy mi a gerundium? Ha eljön, ki is próbálhatja! Férfias erőpróba diáktűzoltó módra

Sisak és egyenruha próba (attrakció)
Sisak és egyenruha próba, melyet fotókkal is megörökíthetnekLégzőkészülék és mai egyenruha próba

16:00 - 23:00 Muzeális járművek bemutatója (attrakció)
Kiállítjuk muzeális járműveinket, melyek kizárólag a rendezvény idején láthatóak

16:00 - 23:00 Tűzoltó fecskendő kívül-belül (attrakció)

16:00 - 16:30 Tűzoltó Zenekar játéka (zene)
A látogatók a program keretében két alkalommal is gyönyörködhetnek a Tűzoltó Zenekar játékában

16:00 - 24:00 Tűzoltókészülék bemutató (kiállítás)
A múlt és a jövő tűzoltó készülékeinek bemutatása

16:30 - 23:00  Víziorgona bemutató (zene)
Megismerkedhetnek a világhírű víziorgonával és meg is szólaltatjuk azt.

18:00 - 18:30 Tűzoltó Zenekar játéka (zene)
A látogatók a program keretében két alkalommal is gyönyörködhetnek a Tűzoltó Zenekar játékában

19:00 - 20:00 Tűzoltási bemutató: Szőcs István feltaláló személyes közreműködésével
(attrakció)


Múzeumok éjszakája - A török félhold fényében - Budapesti Történeti Múzeum (Budapest)


Nyitó program:
16.:00 - 19:00 Királyi panoráma - látogatás a BTM főigazgatói irodájában.

Barokk csarnok:
16:00-18:00 Kézműves foglalkozás - török stílusú ajándéktárgyak készítése
21:00-22:00 Canlar együttes koncertje - Kalitkában madár lelkem - török misztikus zene a XVII-XX. századból.
22:00-22:30 Táncház a Turkinfo - Dolunay Táncegyüttessel
23:00-23:50 Hastánc bemutató és tanítás

Gótikus terem:
16:30-18:00 Filmvetítés: A koppányi aga testamentuma
19:00-20:00 Buda török ostromai - Vetítettképes előadás (előadó: B. Szabó János hadtörténész)
20:00-21:00 Filmvetatés: Gábor Diák
21:00-23:00 Filmvetítés: A másik oldalon

Kert:
18:00-19:00 Törökkori íjászíti bemutató az Egri Históriások közreműködésével

Tárlatvezetések:
17:00-17:30 Budapest a törökkorban
18:30-19:00 Paloták, Kolostorok, Falvak - Gerevich László (1911-1997) középkori kutatásai
22:00-22:45 Festett képek a városból


 


Múzeumok Éjszakája 2011 a Ludwig Múzeumban - Ludwig Múzeum (Művészetek Palotája) (Budapest)


011. június 24-én, pénteken, a Múzeumok Éjszakája alkalmából idén is számos programot kínálunk a Ludwig Múzeumba érkezőknek.

Többek között már délután 4 órától a Moholy-Nagy kiállítás jegyében extra kiadással jelentkezik a Szabadegyetem: vendégünk lesz Rényi András esztéta, művészettörténész, Bartis Attila író és Török Ferenc filmrendező. A teraszon fellép a DJ Bootsie Acoustic Big Band, a Compact Disco illetve a Bin Jip. Exkluzív tárlatvezetést tart Maurer Dóra képzőművész, Fabricius Gábor, a Republic of Art kreatív igazgatója és Mundruczó Kornél filmrendező, valamint az alkotni vágyók saját fotogramot készíthetnek.

Részletes program

Szabadegyetem - Extra kiadás: Moholy-Nagy László művészete, ahogy a művészettörténész, a filmes és az író látja
Helyszín: Előadóterem (I. emelet)
16.00-16.30 Rényi András esztéta, művészettörténész
16.30-17.00 Bartis Attila író
17.00-17.30 Török Ferenc filmrendező

Vörös Oroszlán - Moholy-Nagy Teaház: egy kis nyugalom a hosszú éjszakában
Helyszín: Üvegterem (I. emelet).
16.00-22.00 A legfinomabb hideg és meleg teaválaszték.

Szuper nagykoncertek a Ludwig Múzeum teraszán a naplementében és az éjszakában
18.00-19.30 DJ Bootsie Acoustic Big Band - fantasztikus élő koncert akusztikus elemekkel
20.30-22.00 Compact Disco - Fonogram Díj 2011: Az év hazai elektronikus zenei produkciója!
23.30-00.30 Bin-Jip

Exkluzív tárlatvezetések: művész szemmel a Moholy-Nagy kiállításon
Helyszín: Moholy-Nagy kiállítás (II. emelet).
19.00-20.00 Maurer Dóra képzőművész
21.00-22.00 Fabricius Gábor, a Republic of Art kreatív igazgatója
23.00-24.00 Mundruczó Kornél filmrendező

18.00-24.00 Megrendezett villanás: készítsd el saját fotogramodat Moholy szellemében!
Az alkotásban Illés Barna fotóművész és Zalka Imre fotográfus lesz a segítségedre.
Helyszín: Ludwig Stúdió (II. emelet).

18.00-24.00 The Big Draw: rajz a sötétben
Tanuljunk látni és alkotni a sötétben! A program ideje alatt megtekinthetők a Ludwig Múzeum és a Láthatatlan kiállítás közös rajzpályázatára érkezett tapintható rajzok is.
Helyszín: Tapintható kiállítás (III. emelet).

24.00-01.00 Speciális hanginstalláció, presented by Kujun
A Japán Alapítvány támogatásával. Helyszín: Kiállítótér, III. emelet.

18.00-23.00 Tárlatvezetések a Félreérthetetlen mondatok és a Mladen Stilinovi%u0107 - Húzd rá! című kiállításokon. Minden egész órakor 30 perces tárlatvezetések indulnak az I. és III. emeleti kiállítótérben.


Az éjszaka szövete - Néprajzi Múzeum (Budapest)


Ezen az estén látható először a Néprajzi Múzeum új, nagyszabású kiállítása! A Nők, szőnyegek, háziipar Délvidék és Erdély, magyarok, szerbek és románok gazdag kulturális hagyományát egyetlen tárgytípusra fókuszálva, a női munkát kiemelve mutatja be. A 19. század zenei életét, a hangversenytermek és kávéházak világát a Liszt Ferenc és a "czigány zene" című tárlat kapcsán sokféle zenével idézzük fel. Szent-Iván éjszakájának mintáit 2011-ben a Néprajzi Múzeumban ezek a témák rajzolják.



EXKLUZÍV TÁRLATVEZETÉSEK
Nők, szőnyegek, háziipar
17.00, 19.00 és 21.00 óra

Liszt és a "czigány zene"
18.00, 20.00, 23.00 óra

A magyar nép hagyományos kultúrája
19.00, 22.00 óra

SZŐJÜK BE A MÚZEUMOT!
16.00-22.00    Falszövetkészítő performance a múzeum oszlopainak és épületdíszeinek felhasználásával
Bogozd ki, vedd át, fordítsd ki! - Fonaljátékok
18.00-00.00     Mesefonal - Keresd és kövesd a fonal útját!
Interaktív játék családoknak a múzeum épületében és kiállításaiban.

SZÍN ÉS MINTA AZ ÉJSZAKA SZÖVETÉN
18.00-19.00    Csörgőkezű, Vödörjáró, Dobhasú
Szécsi Magda zenés mesejátéka a Cinka Panna Cigány Színház
előadásában
19.00-20.30    Rongyszőnyeg
A Sebő együttes koncertje
20.30-21.00    Vivát Liszt!
Bura Sándor és zenekarának koncertje
21.00-22.00    Minden perc itthagy
A Göncölszekér együttes lemezbemutató koncertje
22.00-23.00    Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band
23.00-23.15    Romani Design Performance - Dizájner: Varga Erika
23.15-02.00    Századfordulós kávéház "czigány zenével"és
Romani Design Performance
Muzsikál Bura Sándor és zenekara


MUZBO - a Néprajzi Múzeum boltja
a Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításhoz kapcsolódó új árukészlettel, Romani Design
termékekkel és a saját kiadványok 30-70 százalékos kedvezményes árusításával várja a látogatókat.

MEGLEPETÉS AJÁNLATUNK
A Néprajzi Múzeumban megváltott belépőjegyek (matricák) egyben ötvenszázalékos kedvezményt nyújtanak a múzeum elől induló Mr. Nils Utazási Iroda nyitott autóbuszos városnézéseire.

ÉTEL- ÉS ITALKÜLÖNLEGESSÉGEK EGÉSZ ÉJJEL!


MKE 140 KÉPZŐ - Múzeumok Éjszakája - Magyar Képzőművészeti Egyetem (Budapest)


MKE 140 KÉPZŐ
Az elmúlt évekhez hasonlóan 2011-ben is változatos programokkal várunk minden művészetszeretőt és érdeklődőt az Andrássy úti műemléképületben és az Epreskertben egyaránt. Idén is tervezünk különleges tárlatvezetéseket, koncerteket, vendégeink bepillanthatnak a műtermi munka kulisszatitkaiba, valamint fáklyás séta közben hallhatnak érdekes történeteket az Epreskertről.
Betekintést nyerhetnek a könyv - és levéltár ritkasággyűjteményébe, az Anatómia Tanszék szertárába.

A pénteki Múzeumok Éjszakája az egyetem 140. jubileumi tanévhez kapcsolódó kulturális programjainak nyitórendezvénye.

"Művészeti szemét szőnyeg"- hallgatói projekt
(attrakció, kiállítás)
A művészeti munka, mint általában minden emberi tevékenység, szeméttel jár.

folyamatos
Hozzáadás saját programokhoz
"Problémák labirintusa" - hallgatói projekt
(kreatív foglalkozás)
A problémák labirintusa nem útvesztő. Sokkal inkább útmutató. Nem szórakoztatni hivatott; elgondolkodtat és szembesít.

"The First Years" - hallgatói projekt
(attrakció, kiállítás, kreatív foglalkozás)

Kiégő Izzók: FACE
(attrakció, kiállítás)
Multimédiás installáció
Helyszín: MKE, Díszbejárat

17:00 - 18:00 Könyvbemutató: Karol Irzykowski: Tizedik múzsa, a filmesztétika kérdései
(előadás)
A könyv a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola és a Brozsek Kiadó gondozásában jelent meg.

18:00 - 23:00 "Nem baj, ha nézel!" - hallgatói projekt
(attrakció, kiállítás, kreatív foglalkozás)
Földalattizz! Újabb underground élmények a Múzeumok Éjszakáján a Milleneumi Kisvasút megállóiban.

18:00 - 23:00 Grafikai Archívum a Vörösmarty utcai megállóban
(attrakció, kiállítás)
Földalattizz! Újabb underground élmények a Múzeumok Éjszakáján a Milleneumi Kisvasút megállóiban.

18:30 - 19:30 Rendhagyó tárlatvezetés Till Attilával a Barcsay-teremben
(attrakció, előadás, kiállítás, tárlatvezetés)
A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is szervez rendhagyó tárlatvezetéseket a diploma kiállításokhoz kapcsolódóan.

18:45 - 20:20 Epreskerti Séta
(attrakció, előadás, tárlatvezetés)
Ismerje meg az Epreskert történetét.

20:30 - 21:30 MKE 140 Képző: Házvezetés (Séta az egyetem épületében) Kőnig Frigyessel az egyetem rektorával
(attrakció, előadás, tárlatvezetés)
A 140 éves művészetoktatási intézmény története.

20:45 - 21:20  Epreskerti Séta
(attrakció, előadás, tárlatvezetés)
Ismerje meg az Epreskert történetét.

21:00 - 24:00 Koncert: Tapasztalt ecsetek
(zene)
ef. Zámbó István: billentyűs hangszerek, Kopasz Tamás: gitár, Molnár Gábor:

22:00 - 23:00
MKE 140 Képző: Házvezetés (Séta az egyetem épületében) Kőnig Frigyessel az egyetem rektorával
(előadás, tárlatvezetés)
A 140 éves művészetoktatási intézmény története.


Múzeum tűzön-vízen át, avagy időutazás a Magyar Természettudományi Múzeum 209 éves történetében - Magyar Természettudományi Múzeum (Budapest)


Mottó:
"A természetben élünk, az nyújt mindenhez segítő kezet, és csak az az ország halad, melyben a természetiek tudományát is kiváló gonddal művelik"
Semsey Andor, a nemzet mecénása, aki adományai által világhírűvé tette a nemzet múzeumát.

A korallzátonyok változatos élővilága (kiállítás)

Indonéz gamelán koncert - az Indonéz Nagykövetség programja (zene)

Sokszínű ÉLET ? Felfedezőúton Magyarország tájain (kiállítás)

Ész-leletek ? Természetrajz a XIX. században (kiállítás)

Hatlábúak birodalma (kiállítás)

Indonézia földjén ? Ahol a tudomány természetté válik...(kiállítás)
Az Indonéz-Magyar Kulturális Egyesület gyűjteménye

Wildlife Photographer of the Year 2010 (kiállítás)

Időutazás a Magyar Természettudományi Múzeum 209 éves történetében
(attrakció, kreatív foglalkozás)
Tudja, mi az a horgas vakony, vagy mire jó a gyurtyánkő? Hol él a csőrönd és a medveboszorkány?

17:00 - 24:00 Ahol a tudomány természetté válik ? Indonézia földjén
(attrakció, tánc, zene)
Performance a Lovardában:
17.00 - Kiállításmegnyitó
17.20 - Balinéz gamelán duó

17:20 - 17:40  Balinéz gamelán duó

17:40 - 18:00 Indonéz tánc - az Indonéz Nagykövetség programja

18:00 - 18:20  Indonéz gamelán koncert - az Indonéz Nagykövetség programja

18:20 - 18:40 Indonéz tánc - az Indonéz Nagykövetség programja

19:00 - 19:45 A Sunny Side Up ír-skót zenekar koncertje

19:20 - 19:50 Kovács P Attila: Indonéz vízesések (slide show)

19:50 - 20:20 Ridnik Bambus gamelán duó

20:00 - 21:45 Kék Bab és a Blackbird Táncszínház

20:20 - 21:10 Szük Norbert: Bali szigetén - útibeszámoló, slide show és a Bali Art Camp bemutatása

21:10 - 21:40 Joós Judit és Jamina Ghawazee Tribal - Indonéz törzsi zenére koreografált műsor

21:40 - 22:20 Teophilus Isesele - dob show

22:00 - 22:45 Kitti Live koncert

22:20 - 23:00 Sarkadi Eszter Mirka - undergound tánc show



23:00 - 23:45 Lovász Ilona - orientális tánc show


23:50 - 00:30
A Vad szamarak együttes under hip-hop koncertje


Múzeumok Éjszakája a Magyar Nemzeti Múzeumban  - Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest)


Időszaki kiállítások
"A lélek fénye" - Ghitta Carell portréi, "Pop City Trash - Hubertus von Hohenlohe fotói", "Képek Európája - Európai képei", "Több mint szolidaritás. A lengyel-magyar barátság ezer éve"

Kiállítás EXTRA CSAK EZEN A HÉTVÉGÉN!
NAGYVÁROSI IKONOK Párizs és New York Kertész nélkül.

Nagy témák kis lépésekben
17.00 Erkölcsi választások Krzysztof Zanussi filmjeiben: vendégünk Pörös Géza szerkesztő-riporter, rendező, producer, újságíró
18.30 Polgári élet és cselédsors: egy séta közben megelevenednek a '20-as '30-as évek Magyarországának mindennapja.
Múltidézők: Vágó Noémi, Dobozy Nóra, Zimonyi Máté és Csemiczky Péter.
19.30 Nagyvárosi ikonok. Párizs és New York Kertész nélkül: a Történeti Fényképtár nemzetközi gyűjteményéből készült válogatást Fisli Éva történész-muzeológus mutatja be.
21.00 KÖZKÍVÁNATRA! Múzeumkerti séta jó szeműeknek és vájt fülűeknek Debreczeni-Droppán Béla történész-levéltáros, szakmuzeológussal.
21.00 Anyáink így csinálták - nosztalgia tárlatvezetés Dobozy Nórával
22.30 Barokk vigasság: kincsek, ruhák, ékszerek..., mulatság egy arisztokrata kastélyban, ahol a kulisszák mögé pillanthatunk Dobozy Nóra és Zimonyi Máté vezetésével.
23.30 KÖZKÍVÁNATRA! Múzeumkerti séta jó szeműeknek és vájt fülűeknek Csemiczky Péterrel.

ÉJFÉLKOR... séta egy igazi herceggel!
Zsazsi Chaillet kurátor mutatja be a nagyközönségnek a Ghitta Carell kiállítást, majd Hubertus von Hohenlohe herceg fogadja a vendégeket a Pop City Trash című kiállításában + unplugged koncert meglepetés duettel!

Koncertjeink
19.00 Szilasi Alex Chopin - Liszt koncertje és zenetörténeti előadása
20.30 a Szabad Hangok Énekegyüttes koncertje
Lassus: Prophetiae Sybillarum (Szibilla-jóslatok) - Lassus: Chansonok és morescák - Petrassi: Nonszenszek - Seiber: Nonszenszek
21.30 a Budafoki William Byrd Énekegyüttes koncerte, a Nyirbátori stallum 500. születésnapjának ajándéka

Tánc a Múzeumkertben!
22.00 Bata Rita Évszakok című táncetűdje a Múzeumkert Kálvin tér felőli fái alatt

És még ...
- Lengyel filmek mindenkinek Kezdési időpontok: 9 óra, 21 óra, 23 óra   
- Gyerek programok: készíts girardi vagy női kalapot, ékszert és próbáld ki a könyvkötést is!
- Bacskó Levente különleges Tűzbonsai alkotásai
- Könyvek: a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szabó Ervin Könyvtár kedvezményes könyvvására. Egy kis pihenés, étel-ital, gasztronómiai különlegességek a Múzeumkertben.
- Vendégünk az Óvás Egyesület: Filmvetítés - Jávor István: "Negyedem, negyeded.."c. dok.filmje, ill. "A bűvös város" archív összeállítás a háború előtti fővárosról Darvas Ferenc zenéjével.
- Fotóvetítés - a KÖH hajdani munkatársainak felvételei a Zsidónegyed házrészleteiről régi idők zenéjére. Perczel Anna: Védtelen örökség, ill. Kemény Mária: Kismező-Nagymező_Broadway c. könyveinek dedikálása. Archív budapesti fotókból készült képeslapok ajándékba.


Ezer1éjszakában - Múzeumok Éjszakája - Iparművészeti Múzeum (Budapest)


Ezer1éjszakában - Múzeumok Éjszakája

Ezernyi program egy éjszakában a Közel-Kelet jegyében! Perzsa és török koncertekkel, török néptánccal, filmvetítésekkel, iráni divattal és közel 100 iparművészt felvonultató Kreatimm vásárral várunk mindenkit. Egy darabka történelmet is hazavihetnek régi, Zsolnay-mázas épületkerámiáink formájában. Ezek töredékeire ékszertervező pályázatot is kiírtunk, melynek nyertes darabjait szintén megcsodálhatják és megvásárolhatják új boltunkban!

18.30 Megnyitó: Dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatójának köszöntője.

Őexcellenciája Saeed Seyed Agha Banihashemi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete megnyitja a programot.

19.00-20.00 Arasinda koncert: Bede Sarolta - ének; Juhász Endre - oboa, szaxofon, bombard; Bakos Csaba - davul, derbuka; Bata István -basszusgitár és Nyitrai Péter - saz baglama, oud, cümbüs, kaval, zurna.
Az Arasinda együttes 16 éve alakult és azóta rendszeres fellépője hazai és európai folk, illetve történelmi tematikájú fesztiváloknak. A zenekar feldolgozásainak kiindulópontja és hangszerelésbeli alapja a török népzene, mely részint eredeti hangszereken, s a baglamán, oudon, cümbüsön, kavalon, zurnán, derbukán, és természetesen török nyelven előadott énekhangon jelenik meg, részint pedig az Európában elterjedtebb hangszerek (oboa, szaxofon és basszusgitár) hangszínével keveredve adják az Arasinda sajátos hangzásvilágát. A feldolgozásokban megjelenő eredeti török dallamvilág a zenekar szólistáinak egyéni improvizációival váltakozik, mely hol a jazz felé, hol a keleti taksim hangzása felé viszi el a dallamívet.

20.00-20.40 Dolunay török néptáncelőadás

21.00-22.00 Perzsa koncert: Hessam Habibi - ének, dotar. Igazi zenei csemegeként perzsa, kurd, török dallamokat, valamint Észak-Khorászán törzsi és sámánisztikus zenei hagyományokból is táplálkozó népzenéjét hallgathatjuk. Dotar kísérettel elevenednek meg a helyi költemények és a hagyományos naqqali stílusban elmesélt történetek.

22.30-23.30 Közel-keleti népzenei koncert - iráni, pakisztáni, török, arab és magyar dallamok találkozása. Majda Mária Guessous, Boros Gerzson Dávid, Barvich Iván - ének, török saz, koboz, darbuka, doromb.

0.00-1.00 Achmed herceg kalandjai - Az Ezeregyéjszaka egyik meséjét mutatja be egyedülálló képi világával a világ első animációs filmje.

1.00-2.00 Dj Milendee - Hagyományos perzsa dallamok modern felfogásban.


Folyamatos programok:
Kreatimm - Design-vásár közel 100 iparművésszel. A földszinten keramikusok, üveg- és porcelántervezők, az emeleten textil-, ékszer- és kiegészítő-tervezők, valamint enteriőr-designerek és grafikusok mutatják be legújabb alkotásaikat. Különleges vendégeink: Empurple - perzsa divat, iráni kézműves termékek.

Iráni filmvetítés - Díszterem (angol felirattal)

18.30-20.00 Yad o Yadegar
20.30 -21.45 101 sal Baladieh
22.00-22.35 Dastha va najvaha
23. 00-23.26 Maryam Jazirehye Hengameh
23.30-23.45 Rozi dar Bazar
00.00-01.30 Yad o Yadegar


Múzeumok Éjszakája - Magyar Nemzeti Galéria (Budapest)


TÁRLATVEZETÉSEK AZ IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOKBAN
Munkácsy: Krisztus-trilógia
18.00; 19.00; 20.00; 21.00; 22.00 és 24.00 órától magyar nyelvű tárlatvezetés a kiállításban. English guided tour 23.00
A Munkácsy-kiállítás látogatása és a tárlatvezetéseken való részvétel műtárgyvédelmi okok miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztráció a helyszínen, a pénztárakban.
Találkozási pont: A épület, I. emelet, kiállítótér

Markó Károly és köre. Mítosztól a képig
19.00; 21.00 és 23.00 órától magyar nyelvű tárlatvezetés a kiállításban.
20.00 English guided tour
Találkozás pont: C épület, földszint, kiállítótér

Privát labirintusok
Autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállítása
20.30 magyar nyelvű tárlatvezetés a kiállításban. English guided tour 23.00
Találkozási pont: C épület, III. emelet

Rendhagyó tárlatvezetés: MaNcs pop-art
18.00 A Magyar Narancs zenés, színes tárlatvezetése Rutkai Borival és Artner Sissóval a Privát labirintusok című kiállításban.
Találkozási pont: C épület III. emelet, kiállítótér

Festmények papíron - Akvarellek a grafikai gyűjteményben 1900-1950
19.00; 22.00 Tárlatvezetés a kiállításban
Találkozási pont: C épület II. emelet, kiállítótér


TÁRLATVEZETÉSEK AZ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSOKBAN
A restaurátor szemével. A késő gótikus szárnyasoltárok
19.00 Juhász István főrestaurátor tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint

A barokk művészet aranykora Magyarországon
20.00 Jávor Anna művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint

Szenvedélyek viharában. Romantikus festészet a 19. században
20.30 Gimesy Péter művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint

Ferenczyre hangolva
21.00 Szücs György művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint

Nadrágba bújt felhő. Kísérletező anyaghasználat a kortárs művészetben
23.00 Sebestyén Ágnes művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint

Szenvedélyek viharában. Romantikus festészet a 19. században
23.30 Gimesy Péter művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület, földszint

NAGYSZÍNPAD - SAVOYAI TERASZ
18.30 Kerekes Band - What the Folk?! Lemezbemutató koncert
20.30 Tabáni István és Máté Péter zenekara (Főnix)
23.00 A Nemzeti Táncszínház bemutatja: 20 éves a Budapest Táncszínház - Kék rapszódia
23.30 Tius Norma Night - Az éjszaka hangjai a város felett

KLASSZIKUS KONCERTEK
19.00 - 24.00 Kamarazenei koncertek az állandó kiállításokban.
Válogatás Bach, Bloch, Chopin, Csajkovszkij, Godefroid, Hayd, Mozart, parish-Alvars, Schubert, Spohr, Szokolay Sándor, Vivaldi és mások műveiből
Helyszínek: 19. századi gyűjtemény, 20. századi gyűjtemény, Trónterem, Kupolatér

MOME DIVATSHOW
20.00, 23.00 A MOME diploma 2011 divatshow-n hagyományosan az egyetem végzős hallgatóinak a munkáit ismerheti meg a szakma és a nagyközönség. A diplomamunkájukkal a hallgatók egyénileg választott témákat dolgoztak fel, ezek között megtalálhatóak azok az autonóm kezdeményezések, amelyek már magukon viselik a fiatal tervezők stílusjegyeit, illetve a funkcionális tervezői feladatok megoldásait is. A divatshow főtámogatója a Maybelline
Helyszín: A épület, földszint

GYEREKSAROK
Korosztály 5+
18.00-23.00 gyerekmegőrző, kreatív műhely
Töltsd nálunk a Múzeumok Éjszakáját! A kreatív sarok programjai: életre keltünk papírmadarakat, éjszakai bárányokat, újrahasznosított ékszereket készítünk, a mitológiai mesék birodalmába lépve megalkotjuk saját színhátunkat , és még a festmények szereplőivé is változhatunk! Gyere, próbáld ki Te is!

Helyszín: C épület, III. emelet, kupolatér

LALUZ FÉNYINSTALLÁCIÓ
A Magyar Nemzeti Galéria belső terei különleges díszítést kapnak. Az egyedi fényfestmények vetítése hangulatos látványvilágával magával ragadja, és új dimenziókba kalauzolja a látogatókat.


Petőfi Irodalmi Múzeum


18.00 Retrotextus - irodalmi divatbemutató
Kortárs írók - Tóth Krisztina, Háy János, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Vörös István - ruhákra írt szövegeivel
A ruhákat az Új Színház stúdiósai mutatják be.

19.00 A Könyvtár kincsei - Érdekességek, ritkaságok a PIM gyűjteményében

20.00 Befogad és kitaszít a világ - Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estje

22.00 Felolvasószínház - Ősbemutató
Fráter Zoltán: Vénusz légycsapója - Játék Bródy Sándor levelezéséből
Szereplők: Fullajtár Andrea, Hámori Gabriella, Kamarás Iván
Rendező: Seres Tamás

22.00 Éjszakai séta a Károlyi-kertben
Rejtelmes irodalmi barangolás a Károlyi-kert fái között
A vezetett séták 30 percenként, 20 fős csoportokban indulnak.

24.00 Újrahasznosított divat - Divatbemutató a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező növendékeinek munkáiból
Vezető tanár: Sárváry Katalin
Koreográfus: Vadas Zsófia Tamara
Közreműködnek a Budapest Kortárstánc Főiskola és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

18.00-24.00 Játék kicsiknek és nagyoknak
PIMfoglaló, irodalmi huncutságok, rögtönzések

Filmvetítés folyamatosan:
Délutáni álom
Csáth Géza Délutáni álom című novelláskötete megjelenésének 100. évfordulója alkalmából hét, a Csáth-kötet inspirálta kortárs videómunkát mutatunk be. Az alkotók: Csontó Lajos, Keserue Zsolt, Révész László László, Uglár Csaba, valamint a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói számára kiírt szinopszispályázat nyertesei: Egely Katalin (MOME), Karas Dávid (MKE) és Vargha Márk Péter (MOME).

Kiállítások:
"Tanuljátok meg, mi a költő..." - Állandó Petőfi-kiállítás
Ködlovagok - Irodalom és képzőművészet találkozása a századfordulón 1880-1914
TEXTÚRA - Szövet és szöveg - Zoób Kati divattervező olvasatában
Újraírt történetek - Kiállítás a MOME Média Intézet hallgatóinak munkáiból
Balla 80 - Kiállítás Balla Demeter fotográfus fényképeiből
Első szekvenciák, 1964- Kovács Attila festőművész kiállítása

Tárlatvezetések:
19 óra - Újraírt történetek
20 óra - Balla 80
21 óra - TEXTÚRA
23 óra - Ködlovagok


"Harcosok Éjszakája" - Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Budapest)


18:15-18:45 Árpád-kori bemutató
18:45-19:15 Hódoltság kori katonazene
19:15-19:45 A Hunyadiak korának bemutatója
19:45-20:15 Napóleon korának bemutatója
20:15-20:45 Néphadsereg és modern korszak bemutató
20:45-21:15 Hódoltság kori katonazene
21:15-21:30 Árpád-kori bemutató
21:30-22:00 A Hunyadiak korának bemutatója
22:00-22:30 Napóleon korának bemutatója
22:30-23:00 Néphadsereg és modern korszak bemutató
23:00-23:30 Hódoltság kori katonazene

18:00-0200
- "Ferenc Jóska/ Horthy Miklós katonája vagyok..."
- Eltemetnek engemet az erdei gyöngyvirágok, megsiratnak engemet a leányok"
- Kedvezményes könyvvásár
- Retro könyvvásár
- A varázslatos papír
- Katonai szimulátorok kipróbálása
- Légvédelmi állás az Anjou bástyán
- Az érdeklődők kipróbálhatják a Magyar Néphadsereg által alkalmazott optikai eszközöket, katonai rádiókat
- Hagyományőrző csapatok táborainak megtekintése, ismerkedés a fegyverekkel, felszerelésekkel és használati tárgyakkal
- Éjjellátó készülék kipróbálása


18:30     Iráni filmvetítés - Díszterem (angol felirattal) - Iparművészeti Múzeum (Budapest)


Csodák az Éjszakában - Millenáris, D csarnok, Csodák Palotája (Budapest)


A Csodák Palotája interaktív, tudományos kiállítása a Múzeumok Éjszakáján igazán különleges programokkal várjuk a tudásra, izgalmas szórakozásra éhes látogatóinkat, látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutatjuk be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát.

Csodák Éjszakája
Az Éjszaka nem indulhat jobb helyen!

19:00 - 19:40 Show-vá tesszük a tudományt!
(előadás)
Kísérletbemutató az Öveges teremben

21:00 - 21:40  Show-vá tesszük a tudományt!
(előadás)
Kísérletbemutató az Öveges teremben


Rendhagyó történelemórák - Terror Háza (Budapest)


Ez az éjszaka a Terror Háza Múzeumban is más lesz, mint a többi. 2011. június 24-én hajnali kettőig várjuk az érdeklődőket. A látogatók június 24-én 18 órától tekinthetik meg állandó kiállításunkat valamint két kamara kiállításunkat: a Magyar tragédia, Délvidék 1944-1945 és a lengyel államfő repülőgép-katasztrófájakor elhunyt barátunkra, Andrzej Przewo%u017Anik történészre emlékező ?Ott hevernek, mintha élnének? című időszaki tárlatunkat.
A látogatók dokumentumfilmeket tekinthetnek meg többek között az 1956-os forradalom és szabadságharc, a Sváb kitelepítés és a Holokauszt témakörében.


19:00 - 19:45 Rendhagyó történelemórák.
(előadás)
Horváth Miklós: 1956-ról mítoszok nélkül

19:45 - 20:25 Rendhagyó történelemórák.
(előadás)
Stark Tamás: A kommunizmus elfelejtésre ítélt áldozatai, a szovjetunióba hurcolt a kényszermunkások.

20:30 - 21:10 Rendhagyó történelemórák.
(előadás)
Máthé Áron: Ellenállás és ellenzékiség a Kádár-korszakban

21:15 - 21:55 Rendhagyó történelemórák.
(előadás)
Stella Szonja: Magyar tragédia a Délvidéken, 1944-1945

22:00 - 22:40  Rendhagyó történelemórák.
(előadás)
Baczoni Dorottya: Antikommunista ellenállás Magyarországon 1945 és 1956 között

22:45 - 23:25 Rendhagyó történelemórák.
(előadás)
Nobilis Miklós: Ukrajnai éhínség a harmincas évek első felében.

23:30 - 00:10 Rendhagyó történelemórák.
(előadás)
Müller Gabriella: Mansfeld Péter története.

00:15 - 00:55 Rendhagyó történelemórák.
(előadás)
Pócs Nándor: Szálasi Ferenc és a hungarista mozgalom.

01:00 - 01:45 Rendhagyó történelemórák.
(előadás)
Nyári Gábor: Hadifogság, mindennapok. A "nyugatos" magyar hadifoglyok története a második világháború után.


20:00     Kis éjjeli körhinta, tárlatvezetés a Vidámpark játékai körül - Vidámpark (Budapest)


A minden évben komoly sikert arató Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton idén a Vidámpark is részt vesz. A program 18 órától éjfélig tart, az érdeklődők kipróbálhatják többek között a szimbólummá vált Körhintát, beleshetnek a Hullámvasút működésének kulisszái mögé és csoportos idegenvezetés keretében érdekes történeteket hallgathatnak meg a Vidámpark játékairól.


Idén a Vidámság Parkja is részt vesz a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton. A látogatókat csoportokban kalauzolják végig a Parkon, beavatva őket a Vidámpark történetébe, érdekességekre hívják fel a figyelmet, izgalmas sztorikat mesélnek a közel hatvan év eseményeiből.

A rendezvény keretében a Múzeumok Éjszakája karszalaggal igénybe vehető szolgáltatások a Vidámparkban: 2011. június 24-én 18 órától éjfélig.
- az 1906-os Európa Nostra-díjas Körhinta kipróbálása, betekintés a működésébe, történetek a Vidámpark múltjából
- az 1922-es Hullámvasút működésének ismertetése a peronon (kipróbálásra nincs lehetőség, a Hullámvasút éjjel nem üzemelhet)
- létszámtól függően óránkénti csoportokban biztosítjuk az "idegenvezetést"

Az Éjszaka maradandóságáról egy érmenyomó automata is gondoskodik - saját emlékérmet készíthetnek a látogatók.

A Múzeumok Éjszakája egybeesik a Vidámparki Éjszakával, erre külön karszalag váltható. A Múzeumok Éjszakája karszalag kizárólag a Körhintára és a Hullámvasút kulisszájára, illetve az idegenvezetésre érvényes. A Múzeumok Éjszakája karszalagot a helyszínen nem árusítják, ezt a környező intézményekben tudják beszerezni az érdeklődők. Az Éjszakai Vidámpark bizonyos üzemek (a Körhinta és a Hullámvasút nem) használatát biztosítja este nyolc óra és hajnali fél kettő között, 2900 forintos belépő-karszalag vásárlása esetén.


Este     Achmed herceg kalandjai - Az Ezeregyéjszaka egyik meséjét mutatja be egyedülálló képi világával a világ első animációs filmje - Iparművészeti Múzeum (Budapest)

Programnaptár

vissza most előre
2011. június
H K Sz Cs P Sz V
3031
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
123
Pirula Trend