Hirdetés
Számítógépfüggők terápiája

Számítógépfüggők terápiája

A Nagy-Britanniában újonnan indított addikciós szolgálat olyan tizenéveseken segít, akik képtelenek elszakadni az internettől, a számítógépes játékoktól vagy mobiltelefonjuktól. Az egyik londoni magánkórház Nagy-Britannia első speciális addikciós szolgáltatását indította el "screenagerek" (képernyőfüggő kamaszok) számára, miután a szülők arról panaszkodtak, hogy gyermekeik valóságos dührohamot kapnak, amikor lekapcsoltatják velük a számítógépet.

Hirdetés
Hirdetés

Mialatt világszerte egyre többen aggódnak amiatt, hogy a gyerekek egészségtelenül hosszú időt töltenek a képernyők előtt, a kórház a segítséget intenzív bennfekvő, járóbeteg vagy csoportterápiák segítségével nyújtja már akár 12 éves kortól, bár a szolgáltatást főként a 15-17 éves korosztálynak szánják.

"Olyan szülők fordultak hozzám, akik arról számoltak be, hogy gyermekük dührohamot kap, amikor lekapcsoltatják vele a számítógépét" - nyilatkozta a Capio Nightingale kórház a London Evening Standard napilapnak. "Néhány esetben a rendőrséget is ki kellett hívni." Az orvos elmondta, a gyerekek a társas kapcsolat miatt játszanak számítógépes játékokat, de végül emiatt a "kapcsolat" miatt állandóan játszanak.

A kórház szóvivője elmondta, hogy a tinédzsereket arra ösztönzik majd, hogy kapcsolják ki a készülékeket, és szemtől szembe lépjenek kapcsolatba az emberekkel, ne az interneten keresztül. Ezen kívül a függőségükkel összefüggő problémák, többek között a "cyberbullying" (mások durva bosszantása az interneten keresztül) leküzdésében is segítséget nyújtanak a szakemberek. A szóvivő olyan kutatásokat idézett, amelyekből az derül ki, hogy a túl sokat internetező felnőttek fizikai és mentális panaszoktól szenvednek, a fiatalabbak pedig ingerültté válnak, nehézségeik támadnak a koncentrációval, végül pedig akár depresszióba is eshetnek.

"Az elmegyógyászati ellátásnak gyorsan alkalmazkodnia kell a fiatalok által benépesített változó világokhoz, és meg kell értenie, milyen súlyosan sérülhet az életük az internettel, játékokkal vagy mobiltelefonnal korlátozás nélkül töltött idő következtében" - nyilatkozta Graham.

Nyilatkozatában azt írta, reméli, hogy az új szolgáltatás a függőség hátterében húzódó okok kezelésével a screenagereket újra tinédzserekké alakítja át.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend