Egy csésze jókedv: kedélyjavító gyógynövények

Egy csésze jókedv: kedélyjavító gyógynövények

Megnövekedett étvágy, folyamatos nappali fáradtság – csak néhány a téli „depi” tünetei közül. Ha depresszióba nem is esünk, a szürke, csapadékos, borongós reggelek és nappalok mindannyiunkat megviselnek.

Ami elől nyáron szinte menekülni kellett, abból most napi néhány percért sok mindent megadnánk. Pedig még ki kell bírnunk néhány hónapot az éltető napfény nélkül. Hiába van meg minden okunk az örömre, hiszen néhány hét múlva karácsony, reggel, a sötétségben elindulni otthonról, délután, este a sötétségben hazaérni nagyon lehangoló. Legszívesebben egész nap ki sem dugnánk a fejünket a takaró alól, pedig az élet ilyenkor sem áll meg. Néhány apró trükk és „csodatevő” gyógynövény segíthet neked, hogy derűsen vészelhesd át ezeket a napokat.

Levendula

Ugye, Neked is a nyári, balatoni levendulamezők jutnak az eszedbe, ha megérzed az illatát? Nos, akár már ezzel is sokat tehet jó hangulatunkért. Ám nyugtató hatása is közismert. Néhány csepp illóolaj az aromalámpába vagy a párologtatóba, esetleg a fürdővízbe csodákra képes. Hogy álmunk még könnyebb legyen, alvópárnába vagy az alá téve segíthet. Teaként alvászavarra, gyomor- és bélrendszeri panaszokra, feszültségoldásra hörpölhetjük. Így készül: 1 kávéskanálnyi növényt leforrázzunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Egy csésze jókedv: kedélyjavító gyógynövények

Orbáncfű

Alkalmazásánál óvatosan kell eljárni, hiszen bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet. Ezen kívül fényérzékenységet okozhat, így a szoláriumot, az esetleg fel-felbukkanó napfényt kerülni kell alkalmazása idején. Nyugtató, szorongást oldó hatását már az ókorban felismerték. Teaként, vagy egyéb, gyógyhatásúnak nem minősülő készítmények összetevőjeként hasznosítják napjainkban. Előbbiből naponta 3x2 dl javasolt. Mivel időbe telik, míg a benne lévő anyagok hatni kezdenek, kúraszerű, nagyjából 6 hétig tartó alkalmazása ajánlott.

Citromfű

Finom, citrusos illatát a téli időszakra hanyagolnunk kell, de a belőle készült teának igazán csak a hideg hónapokban van a szezonja. Legjobb lefekvés előtt fogyasztani a szép álmokért, de napközben kortyolgatva is élvezhetjük nyugtató hatását. Komlóteával fogyasztva az ideális, 1-1 teáskanálnyit 2 dl vízzel elforrázva.

Ginseng

Egy kis egzotikum sosem árt! Nemcsak az immunrendszert erősíti, de nyugtató hatással is bír. Nálunk tablettaként vagy teaként kapható. Arra ügyeljünk, hogy 6 hétnél tovább ne használjuk.

Macskagyökér

Ez a „mesebeli” növény enyhén altató, nyugtató hatással bír, neurózis esetén lehet hatásos. Napi 2, 3 alkalommal fogyasztható a belőle készült tea, melyet így készíts: 1 teáskanálnyi macskagyökérre önts 2 dl forró vizet.

Vörös tea

Vagy ahogy a legtöbben ismerik: rooibos. A dél-afrikai cserjéből származó tea nemcsak finom, hanem nyugtató, energetizáló, vitalizáló hatással is bír. Emellett álmatlanság ellen is kiváló.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek