Hiánypótló kiadványt mutatott be a diabéteszes betegútról az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Hiánypótló kiadványt mutatott be a diabéteszes betegútról az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Magyarországon 12 év alatt megduplázódott a cukorbetegséggel orvoshoz fordulók aránya, és ez a tendencia folytatódik. Eért is fontos, hogy akinek egy szűrésen magas a vércukorszintje, az minél több ismeretet kapjon a diabéteszről, és arról, hogy milyen vizsgálat, kezelés várhat rá - hangott el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén.

Becslések szerint a cukorbetegség rövidesen már minden ötödik embert érinthet Magyarországon, és a világon minden harmadik cukorbetegséggel élőnek van valamilyen fokú szemészeti szövődménye, így a cukorbetegség a leggyakrabban vaksághoz vezető betegség. Ezért a rendszeres szűrés mellett fontos, hogy az emberek tudjanak arról, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget meg lehet előzni- emelte ki Prof. Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke az Egy Csepp Fiygelem Alapítvány sajtótájékoztatóján.

Amikor kiderül, hogy valakinek magas a vércukra, számtalan kérdése lenne: hova forduljon, milyen kezelés vár rá, hoygan élhet ezután? Tóth Vera, Szabó Zsófi, Tarján Zsófi szénhidrát-anyagcsere problémával küzd. Elmondták, hogy ez hogyan derült ki, milyen utat jártak be, mire megfelelő kezelést, felvilágosítást kaptak. Ugyanakkor a szakemberek szerint az esetek jelentős részében az érintettek nem tudják, hogy mi vár rájuk. Az Egy Csepp Figyelemért Alapítvány ezért létrehozott egy ingyenes kiadványt. A "DIA útja" egy 39 éves, kétgyerekes anyáról szól, akinek egy rendezvényen magas volt a vércukra. Az ábra segítségével követhető, hogy jut el DIA a szakszerű ellátásig, és milyen válaszutak elé kerül. A kiadvány arra hívja fel a fiygelmet, hogy mindenki ellenőriztesse időnként a vércukorszintjét, és ha az érték eltér a normálistól, forduljon háziorvosához, aki tovább irányítja, ha kell, akár diabetológiára, szakorvoshoz. Az időben felfedezett cukorbetegség jól kezelhető, és a szövődmények elkerülhetőek. A "DIA útja" az Egy Csepp Fiygelem Alapítvány gondozásában a Magyar Diabetes Társaság és a 77 Elektronika Kft. együttműködésével jött létre. Hiánypótló kiadvány, mert eddig ilyen még nem jelent meg hazánkban.

Az alapítvány idén is járja az országot ingyenes szűréseivel, az Egyszer Élünk Körút május 13-án indul, a sárga sátrak ott lesznek futóversenyeken, fesztiválokon és családi napokon. "Egy lépés az egészségért elnevezéssel indul útjára a CIB Bank és az alapítvány közös programja, melynek különlegessége, hogy az egészségügyi mérések néhány napra a bankfiókokba költöznek: az ország 16 CIB fiókjában egy-egy napon a bankba betérők többfle ingyenes szűrés közül válogathatnak. A szűrőkörút május 15-én, hétfőn kezdődik a budapesti Károly körúti fiókban. A már hagyományos Cseppont Patikaheteken május 15-28. között a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszintmérés mellett mérőeszköz-és tesztcsík akció is várja az érdklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikában.

A diabétesszel kapcsolatos friss adatokat a www.egycseppfigyelem.hu sajtó menüpontja alatt találja letölthető formában.

Hiánypótló kiadványt mutatott be a diabéteszes betegútról az Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek